26 Δεκεμβρίου 2018

Οι γιορτές δεν αλλάζουν ποτέ την πραγματικότητα

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Κι εγώ, όπως κι εσείς της γενιάς μου άλλωστε- μεγάλωσα με μια έντονη συναίσθηση/παραίσθηση ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν κάτι σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ, της δεξαμενής στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Ιησούς Χριστός έστειλε έναν τυφλό να πλυθεί για να ξαναβρεί το φώς του. Σιγά-σιγά, με τα χρόνια, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ άρχισε να παίρνει και την έννοια μιας μαγικής πηγής εξαγνισμού, κάτι που σήμαινε ότι όποιος λουζόταν εκεί, ξέπλενε τα σφάλματα και –κυρίως- τις αμαρτίες του. Κι επειδή «αμαρτωλοί» υπήρχαν πολλοί και κολυμβήθρες δεν βρίσκονταν παντού όπου τις χρειαζόμασταν, αναζητήθηκαν και βρέθηκαν υποκατάστατα όπου το «λούσιμο» θα επενεργούσε δραστικά για τον εξαγνισμό έστω κι αν δεν βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αν και δεν είχαν ούτε το ίδιο νόημα, ούτε την ίδια σημασία, τουλάχιστον για τους πιστούς, πήραν λοιπόν παραδοσιακά αυτό το νόημα. Και μια καλή πράξη τα Χριστούγεννα, μια καλή ενέργεια την Πρωτοχρονιά, μια μετάνοια, μια αλλαγή στάσης, μια επανόρθωση ίσως, μεταβλήθηκαν σε άφεση αμαρτιών.

Με μια καλή πράξη, ένα κεράκι στην εκκλησία, μια προσευχή, ένα τηλεφώνημα ίσως σε κάποιον ξεχασμένο αναξιοπαθούντα, αρχίσαμε να θεωρούμε ότι όλα τα στραβά διορθώνονταν. Γι αυτό και την επομένη, τα επαναλαμβάναμε. Διότι σε ένα χρόνο, οι γιορτές θα ξαναρχόντουσαν και το «λούσιμο» επίσης. Άσε που θα είχαν μεσολαβήσει το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος κι άλλες γιορτές της Ορθοδοξίας που θα μας έκαναν να ξανανάψουμε το κεράκι, να ξαναπάμε δέκα λεπτά στην εκκλησία, να ξαναδώσουμε δυο δραχμές (τότε) σ΄ ένα ζητιάνο, να ξαναγοράσουμε μια τυρόπιτα (σήμερα) σ΄ένα ναρκομανή (που μόνο τυρόπιτα δεν ήθελε) και να ηρεμήσουμε την ταραγμένη μας συνείδηση.

Κάπως έτσι δεν λειτουργούν παραδοσιακά και διαχρονικά οι κυβερνήσεις; Οι άρχοντες; Τα «αφεντικά» απανταχού; Κάπως έτσι δεν συνηθίσαμε – γιατί μας βόλευε- να λειτουργούμε κι εμείς; Και ….ξεπλένοντας τις αμαρτίες μας με μιαν αγαθοεργία, μιαν ελεημοσύνη, μια χειραψία, ένα χαμόγελο έστω δεν θεωρούσαμε ότι κάναμε το καθήκον μας, άσχετα από το πόσο είχαμε αμαρτήσει, άσχετα από το πόσους είχαμε αδικήσει, άσχετα από το ότι τέτοιες «αγαθοεργίες» θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να τις κάνουμε κάθε μέρα; 

Κι όμως! Έτσι όπως συνηθίσαμε κι εμείς από μικροί, τα χρόνια του ’50 και του ’60, να ενεργούμε, έτσι ενεργούν και οι επόμενες και οι μεθεπόμενες γενιές. Και οι κυβερνήσεις. Και τα αφεντικά. Αλλά ξέρετε κάτι; Ύστερα από πενήντα-εξήντα χρόνια στρεβλής συμπεριφοράς, μπορούμε κάλλιστα να συμπεράνουμε ότι δεν χρειάζεται καμία κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουμε τα κακά, τα στραβά, τις αδικίες, τα σφάλματα που κάνουμε.

Ένα πράγμα χρειάζεται: Να μην τα κάνουμε. Μια τυρόπιτα σ΄ένα ναρκομανή, δυο ευρώ σε έναν επαίτη, μια καλημέρα σ΄ ένα λαχειοπώλη και μια καθαρίστρια του Δήμου που αγωνίζονται στους δρόμους απ΄τα ξημερώματα για το μεροκάματο, κάποια χρεωστούμενα αναδρομικά της μαύρης συμφοράς, κάποια πετσοκομένα χρεωστούμενα επιδόματα σ΄ένα λαό που υποφέρει όταν έρχονται Χριστούγεννα ή εκλογές δεν είναι Θείο Δώρο εκπορευόμενο από το εσωτερικό μας «Μεγαλείο». Μια κοροιδία είναι. Που αναμφίβολα όχι μόνο δεν ξεπλένει το κακό που έχουμε κάνει αλλά προστίθεται στις αμαρτίες που αναζητούν μια κολυμβήθρα. Του Σιλωάμ ή του οποιουδήποτε.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.