29 Δεκεμβρίου 2018

Η “εθνική μας μοναξιά” έναντι της τουρκικής απειλής επιβάλλει άμεση αλλαγή πλεύσης στα εξοπλιστικά

Η “εθνική μοναξιά” έναντι της τουρκικής απειλής, η οποία μας ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ επιβάλλει στις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά στα λεγόμενα κόμματα εξουσίας να συμφωνήσουν άμεσα στον “επαναπροσανατολισμό” των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας. Η συζήτηση και κυρίως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν αστραπιαία και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υπερβολής σ΄ αυτή την άποψη.

Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο να περιμένει για την εξασφάλιση της αμυντικής της θωράκισης. Για να είμαστε ρεαλιστές, ο χρόνος αυτός έχει προ πολλού τελειώσει! Από τη δεκαετία 2000-2010 ήταν γνωστό σ΄ όλους ότι η χώρα έμενε δραματικά πίσω από την Τουρκία. Όχι δεν χρειάζονταν απαραίτητα νέες αγορές. Χρειαζόταν η στοιχειώδης συντήρηση και υποστήριξη όσων οπλικών συστημάτων είχαμε αγοράσει. Κανείς δεν ασχολήθηκε…

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε να κλείσει κάποια θέματα, αλλά δεν ξέφυγε από την παγίδα της λεγόμενης “εξοπλιστικής διπλωματίας”, η οποία από τη δεκαετία του 1990 ακολουθείται πιστά απ΄ όλες τις κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική.

Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνηση να “ποντάρει” στην αμερικανική αμυντική συνεργασία δεν ήταν λανθασμένη απόφαση. Τουλάχιστον ως σκέψη, μετά από το πρώτο περιπετειώδες εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν μονόδρομος. Όποιες αποφάσεις ελήφθησαν για τα εξοπλιστικά είχαν σημείο αναφοράς τις ΗΠΑ, με την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα εξασφάλιζε τη μίνιμουμ στρατιωτική ελληνοαμερικανική συνεργασία σ΄ όλα τα επίπεδα. Για να το πούμε με απλά λόγια “ψωνίζαμε” σε δολάρια θεωρώντας ότι θα έχουμε και την ανάλογη στοιχειώδη “προστασία”. Γνωστή ιστορία, με γνωστά αποτελέσματα. Αλλά επίσης γνωστό είναι ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ από τα λάθη μας.

Ουδείς είναι αλήθεια ανέμενε ότι τα δεδομένα θα άλλαζαν τόσο γρήγορα. Η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία πήγαινε πολύ καλά. Κυρίως για τις ΗΠΑ βεβαίως. Το “αμερικανικό αποτύπωμα” ήταν και παραμένει έντονο και γι΄ αυτό οι υπογραφές συμβολαίων με αμερικανικές εταιρείες για το “συμμάζεμα” του οπλοστασίου μας, ήταν μέχρι ένα σημείο αυτονόητες. Έτσι οδηγηθήκαμε και στην απόφαση για τον εκσυγχρονισμό 84 F-16 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2028. Δεν θα αναφερθούμε ξανά στις λεπτομέρειες της συμφωνίας που όπως έχουμε γράψει εξυπηρετούν την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά όχι την ΠΑ. Το 2028 όμως είναι πλέον ένα χρονικό όριο που προφανώς δεν μπορούμε να αντέξουμε.

Οι διαπιστώσεις πλέον δεν είναι αρκετές. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Οι οποίες όπως λένε οι αεροπόροι πρώτης γραμμής που “τρέχουν” την καθημερινότητα υπάρχουν. Σύμφωνα με όσα έχει πληροφορηθεί το militaire.gr το κόστος συντήρησης όλων των απαραίτητων πτητικών μέσων για να έχουμε διαθεσιμότητες που θα αγγίζουν το 100% είναι πολύ, πολύ φθηνότερο από το 1,1 έως 1,5 δις δολάρια του εκσυγχρονισμού. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε συγκεκριμένο νούμερο αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια που το “ταμείο” εύκολα αντέχει.

Η λύση του “συμμαζέματος” ΟΛΩΝ των αεροπορικών μέσων της ΠΑ δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την “εξοπλιστική διπλωματία” και την συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σε αμερικανικά ταμεία θα πάνε τα χρήματα ξανά, απλά θα ΄ναι λιγότερα.

Μια και αναφερθήκαμε στο …ταμείο. Έχουμε ξαναγράψει ότι με το κόστος του εκσυγχρονισμού των F-16…στέγνωσε. Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης όχι μόνο της ΠΑ αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση του Στόλου στη παρούσα φάση είναι πολύ πιο σημαντική ακόμη κι από την ενίσχυση της ΠΑ.

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα έπρεπε να ΄χει αρχίσει από τη δεκαετία του 2000. Αν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά ακόμη και η πολύχρονη καθυστέρηση για τη λήψη της απόφασης δεν θα ήταν πρόβλημα. Όμως η σημερινή συγκυρία έχει χαλάσει την “εξίσωση”. Η Ελλάδα πρέπει να έχει γρήγορα κι έτοιμα, όλα της τα όπλα. Κι όταν λέμε όλα εννοούμε όλα…

Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις και απόψεις αξιωματικών που γνωρίζουν τα δεδομένα από πρώτο χέρι και έχουν δει τα αδιέξοδα που έρχονται. Επισημαίνουν ότι το απόλυτο restart των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός από την απαραίτητη θωράκιση που θα μας εξασφαλίσει, θα μας δώσει και τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουμε ήρεμα τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε.

Ποιο θα πρέπει να είναι το “αντίδοτο” για το τουρκικό F-35;
Ποιο θα πρέπει να είναι επιτέλους το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας;
Ποια και πόσα πρέπει να είναι τα επόμενα πλοία του Στόλου μας;

Οι στρατιωτικοί ξέρουν τι συμβαίνει και έχουν έτοιμες προτάσεις και λύσεις. Το δύσκολο είναι ποιος και πως θα πείσει το λεγόμενο “πολιτικό προσωπικό” της χώρας, να καταλάβει ότι το θέμα της Εθνικής Άμυνας είναι πολύ πιο σοβαρό από το πότε θα γίνουν εκλογές. 

Από Militaire News 
πηγή



Share

1 σχόλιο:

Dimitris D είπε...

Δεν είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία. Μπορούμε να κάνουμε συμφωνία με την Βουλγαρία για να σταματήσουμε τους τούρκους αν επιτεθούν από τον Έβρο, αν και ο βουλγάρικος στρατός είναι για τα μπάζα. Αν οι Τούρκοι νικήσουν τους Έλληνες, τα Σκόπια και η Βουλγαρία δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν και οι Τούρκοι θα ενωθούν με τους αλβανούς και τους βόσνιους.
Αλλά οι προφητείες ακυρώνουν όλες τις παραπάνω εξελίξεις. Στην Παλαιά Διαθήκη οι Μακκαβαίοι νίκησαν τους Έλληνες πεζοί με μαχαίρια, όταν είχαν εναντίον τους ελέφαντες, άλογα, τοξότες, πολεμικές μηχανές και πολύ μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό. Αν είμαστε εμείς αγωνιζόμενοι χριστιανοί δεν έχουμε κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό να φοβηθούμε, πχ οι ΗΠΑ με την υψηλή τους τεχνολογία και τον μεγάλο στρατό έχασαν στο Αφγανιστάν από τους ξυπόλτους με τα αρχαία τουφέκια.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.