14 Δεκεμβρίου 2018

Έκθεση-σοκ του ΓΕΣ: «Το 80% των τουρκικών αρμάτων θα περάσουν τον Έβρο αλώβητα λόγω συστημάτων αυτοπροστασίας»

Έκδηλη είναι η ανησυχία στο ΓΕΣ αναφορικά με την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει ο τουρκικός Στρατός στο θέμα των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και M-60T.

Έκθεση που ετοιμάστηκε από το ΓΕΣ έχει προκαλέσει αίσθηση και έντονο προβληματισμό, αναφορικά με το σενάριο μιας αρματικής σύγκρουσης στον Έβρο μεταξύ αρμάτων του ελληνικού και του τουρκικού Στρατού. 

Η έκθεση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία τόσο από την Διεύθυνση Πεζικού, όχι και από την Διεύθυνση Τεθωρακισμένων/Ιππικού, είναι στην ουσία τμήματα επιμέρους σημειωμάτων και μικρότερων εκθέσεων γύρω από το καυτό θέμα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την παντελή έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας των ελληνικών αρμάτων μάχης.

Η διαφορά μεταξύ του να είναι εγκατεστημένο ένα τέτοιο σύστημα από το να μην είναι διαθέσιμο αποδεικνύεται τεράστια: Δεκάδες τουρκικά άρματα μάχης Leoprad-2A4 και Μ60Τ κατεστραμμένα στην πολιορκία της συριακής αλ Μπαμπ από βλήματα Kornet-E και Μetis των ισλαμιστών.

Δύο ή τρία άρματα και αυτά χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας στις επιχειρήσεις της Αφρίν. Κανένα τουρκικό άρμα εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας δεν επλήγη και σε 16 περιπτώσεις που χρειάστηκε, τα εκτοξευθέντα βλήματα των Κούρδων καταρρίφθηκαν.

Τώρα αριθμός εκθέσεων του ΓΕΣ που καταγράφουν αυτές τις επιδόσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στο μέτωπο του Έβρου, με χρήση μεγάλων μαζών τεθωρακισμένων το 70 με 80% των βολών των Α/Τ πυραύλων του Πεζικού, θα αποτύχουν να πλήξουν το στόχο τους!

Αυτό εξαιτίας της τοποθέτησης σε μεγάλους αριθμούς συστημάτων ενεργού προστασίας στα τουρκικά άρματα μάχης.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πλήρη αποτυχία στην αμυντική διάταξη του Έβρου με τα τουρκικά άρματα να πραγματοποιούν εν συνεχεία ουσιαστικά «σκοποβολή» στα ελληνικά τα οποία θα δέχονται καταιγιστικά πυρά υποστήριξης από τα αντιαρματικά μέσα του τουρκικού Στρατού και θα καταστρέφονται κατά δεκάδες,ενώ τα τουρκικά θα επιβιώνουν χάρη στα συστήματα αυτοπροστασίας τους και θα επιτυγχάνουν τους Αντικειμενικούς τους Σκοπούς (ΑΝΣΚ).

Μπορεί το ποσοστό του 80% να φαίνεται και είναι υψηλό, αλλά οι επιμέρου εκθέσεις αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 90% στα συστήματα αυτοπροστασίας στην έκθεση που έχει υποβληθεί στο ΓΕΣ. Αρα και το 80% είναι... μετριοπαθής εκτίμηση.

Η τοποθέτηση του συστήματος Pulat που είναι η τουρκική έκδοση του ουκρανικού συστήματος Zaslon-L (Light) σε 200 άρματα μάχης, είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και αφορά 120 M-60T, 40 Leopard-2A4 και 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight).

Το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του σχεδόν από την Aselsan.
Το Zaslon-L μπορεί να αναχαιτίσει απειλές, οι οποίες κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 1.200 μ./δευτ.

Αποτελείται από ένα ραντάρ εντοπισμού επερχόμενης απειλής, ένα σύστημα καθοδήγησης και εκτοξευτές πυροτεχνικών αναλώσιμων. Κάθε αναλώσιμο ενσωματώνει δύο πολεμικές κεφαλές, οι οποίες ενεργοποιούνται μπροστά από την απειλή διαδοχικά, η μια πίσω από την άλλη. Έτσι δημιουργούνται δύο διαδοχικές γραμμές θραυσμάτων, πάνω στα οποία «πέφτει» το επερχόμενο αντιαρματικό βλήμα.

Ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος είναι μόλις 0,1 δευτερόλεπτα. Στη βασική του διαμόρφωση το Zaslon-L προστατεύει το άρμα μάχης σε τόξο 180 μοιρών, ενώ το ολικό του βάρος είναι της τάξεως των 130 κιλών.

Να σημειωθεί πως η τουρκική βιομηχανία ετοιμάζει και το ακόμη πιο βελτιωμένο σύστημα Akkor το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στα τουρκικά Altay η μαζική παραγωγή των οποίων πρόκειται να ξεκινήσει.

Το πρόγραμμα Akkor ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης αξίας 54.000.000 $.

Το Akkor αναμένεται να περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης εκπομπής δέσμης λέιζερ, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων, τέσσερα ραντάρ για περιμετρική κάλυψη 360 μοιρών και πολλαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων, κάνοντας την κατάσταση στον Έβρο ακόμη πιο δυσχερή για τις δυνάμεις του ΕΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στον Αυλώνα η παρουσίαση του ισραηλινού ενεργητικού συστήματος προστασίας αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων «Trophy», της «RAFAEL» σε επιτελείς του ΓΕΣ/ΔΙΤ-ΔΠΖ.

Βέβαια το θέμα είναι γιατί η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Αυλώνα και όχι στο ΓΕΣ παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΣ, καθώς πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και μάλιστα επειγούσης σημασίας. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.