15 Δεκεμβρίου 2018

Εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου 2019;

Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη *

- Το κυρίαρχο Δόγμα της αριστεράς είναι ότι δεν παραδίδει την εξουσία. Το θεωρεί προδοσία. Και εάν συμβεί, θα είναι με οδυνηρές συνέπειες.

- Η βασική Αρχή για πρόωρες εκλογές είναι: Εφ όσον έχουμε μία Κυβέρνηση με πλειοψηφία ή πολύ κοντά σε αυτήν, πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν μόνο όταν αυτό αποτελεί βούληση και επιλογή της Κυβέρνησης. Μία πρόταση μομφής δεν έχει καμία τύχη.

- Απαράβατος εμπειρικός κανόνας. Ποτέ κυβέρνηση με παράσταση νίκης** ξεκάθαρα εις βάρος της, δεν προκήρυξε αυτοβούλως πρόωρες εκλογές. Αυτή την παράμετρο θα προσπαθήσει να ανατρέψει η κυβέρνηση και εμείς ας την παρακολουθούμε.

- Συμπερασματικά: Η Κυβέρνηση, θα κάνει πρόωρες εκλογές μόνο εάν είναι βέβαιη ότι θα τις κερδίσει, εξασφαλίζοντας μια επόμενη τετραετία. Δλδ εάν μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα, συνθήκες νίκης

Αλλιώς θα πάει στο τέλος της τετραετίας και μάλιστα, θα εκμεταλλευτεί και όποια επέκταση μπορεί, νομίμως ή νομοτύπως ή και νομιμοφανώς…

Τι πιέζει την Κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές;

1ον. Μπροστά μας έχουμε τις ευρωβουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτές δεν μπορεί να τις αποφύγει.

2ον.Την άνοιξη πρέπει να βγει στις αγορές. Να σημειωθεί ότι για την έξοδο στις αγορές, δεν εξασφαλίστηκαν ακόμα ευνοϊκές συνθήκες επιτυχίας, αποτελεί ζητούμενο και καρκινοβατεί.

3ον. Αναγγέλθηκε ότι τον Μάρτιο οι τράπεζες θα δεχθούν ένα ισχυρό σοκ επιβίωσης.

4ον. Η υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών, Φεβρουάριο-Μάρτιο, είναι μια ειδική παράμετρος. Η μεν Κυβέρνηση θέλει να το κάνει με νωπή εντολή, για δε την Αντιπολίτευση, είναι αποτρεπτικό δεδομένο, δεν θέλει να πέσει σε περίοδο διακυβέρνησης της.

5ον. Οποιοσδήποτε προεόρτιος οικονομικός μποναμάς μετά από ένα δίμηνο, χάνει την εκλογική του αξία.

Γιατί οι ευρωεκλογές είναι πιεστικός παράγοντας

1ον. Η ευρωεκλογές έχουν έντονο το χαρακτηριστικό της χαλαρής και τιμωρητικής ψήφου.

2ον. Παρατηρείται απροθυμία αλλά και δυσκολία εξευρέσεως καταλλήλων προσώπων και για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.

3ον. Το Σκοπιανό τουλάχιστον στην Βόρειο Ελλάδα, θα επηρεάσει τις ευρωεκλογές, τις Αυτοδιοικητικές αλλά και τις Βουλευτικές.

4ον. Τέλος και το σημαντικότερο, ένα κακό αποτέλεσμα τον Μάιο, στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές, θα αποτελέσει ένα βαρίδιο, δύσκολα ανατρέψιμο έως τις Βουλευτικές, από ένα Κυβερνών κόμμα, που βρίσκεται στην φθορά του τελευταίου έτους διακυβέρνησης, και μάλιστα χωρίς έμπρακτα αποτελέσματα και αποστασιοποιημένο, από αυτά που υποσχέθηκε.

Ποια η ημερομηνία των πιθανών εκλογών;

Εξετάζοντας τα χρονικά περιθώρια αυτή προσδιορίζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου.

Οικονομικός κανόνας. Την περίοδο των εορτών έως 10 Ιανουαρίου, αποφεύγεται η προκήρυξη εκλογών γιατί πλήττεται η αγορά. Προκήρυξη λοιπόν θα δούμε μετά την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου. Με ημερομηνία διεξαγωγής 25-40 ημέρες μετά.

Δηλαδή από 17 ή 24 Φεβρουαρίου έως 3 ή 10 Μαρτίου 2018. Με προτίμηση στο συντομότερο και μάλλον 24 Φεβρουαρίου 2019.

Ποιόν ευνοούν οι συγκυρίες:

Μάλλον κανέναν…

Ο κ΄ Τσίπρας έχει ένα πολύ ωραίο προεκλογικό αφήγημα και κοινωνική παραμυθία***, με έξοδο από το μνημόνιο, με πλούσιες παροχές και προσλήψεις στην προσεχή 35ετία. Θέλει εκλογές νικηφόρες τώρα, αλλά τα κουκιά δεν του βγαίνουν. Εάν δεν ανατραπούν τα δεδομένα, δεν πάει σε εκλογές.

Ο κ΄ Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές με την συνθήκη των Πρεσπών ανεπικύρωτη.

Ο κ΄ Καμμένος μόλις έδωσε τα αναδρομικά στους εν ενεργεία, έτρεξε στην Στρατιά να πουλήσει και Μακεδονισμό. Θα παραιτηθεί από ΥΠΕΘΑ! Αλλά μάλλον δεν θέλει να ρίξει την Κυβέρνηση. Ίσως να παραιτηθεί και ο «δεύτερος Καμμένος» (μετά τον Δημήτρη τώρα και ο Πάνος) από τους ΑΝΕΛ…. Μας είπε πολλά δεν είδαμε τίποτε. Μάλλον το ακροατήριο θα απαντήσει: «μπράβο, ευχαριστούμε, δεν θα δώσουμε(?)».

Οι υπόλοιποι εντός κοινοβουλίου: Εύκολοι στόχοι συναλλαγών…

Τα μικρά νεοσύστατα κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σύντομες Βουλευτικές και Ευρωεκλογές.

Σε ποιές παραμέτρους προσβλέπει το κυβερνόν κόμμα:

- Στον υπερτονισμό της εξόδου από τα μνημόνια.
- Στην επιτευχθείσα μη περικοπή συντάξεων. Επιτυχία σημαντικότατη, η οποία όμως ήδη θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη.
- Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων
- Προσδοκία αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ.
- Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλων προεκλογικών μποναμάδων.
- Προσλήψεις, πραγματικές και φανταστικές.
- Ιδεοληπτικές κατακτήσεις σε ιδιάζουσες κοινωνικές ομάδες.
- Θρυλούμενες μεγάλες κοινωνικές επιτυχίες, Αναθεώρηση συντάγματος, Εκκλησία κλπ.
- Η δικαστική καταδίωξη των πολιτικών αντιπάλων.

Να σημειωθεί, ότι η κατάσταση της επικρεμάμενης κατηγορίας, είναι ευνοϊκότερη από την έκδοση αποφάσεως. Ο καθένας φαντάζεται και υποστηρίζει ότι θέλει. Και ο κατηγορούμενος κατατρύχεται με την υπεράσπισή του. Η καθυστέρηση της δίκης της Χ.Α. ούτε και αυτή, είναι τυχαία.

Όπως και η προσδοκία παροχών και προσλήψεων, είναι καλύτερη από το τετελεσμένο γεγονός. Στην προσδοκία ελπίζουν πολλοί, ενώ προσλαμβάνονται πολύ λίγοι.
Και γι΄ αυτό ίσως να επισπεύδεται το ενδεχόμενο των εκλογών. 

Θα γίνουν εκλογές;

Εάν οι παραπάνω παράμετροι καθίσουν ευνοϊκά και επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, σε βαθμό που να φέρνουν νικηφόρο αποτέλεσμα, τότε θα γίνουν εκλογές. Αλλιώς στο βάθος της τετραετίας.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί. Έχει επιλέξει τα μέσα για να πετύχει το ζητούμενο. Το προσπαθεί. Το κλίμα είναι έντονα προεκλογικό.

Ποια είναι τώρα η κατάσταση;

Άσχετα από την κομματική τοποθέτηση του καθενός, πρέπει να κρατήσουμε την αντικειμενικότητά μας.

Προς το παρών, τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται ευνοϊκά για τους Κυβερνόντες και να επηρεάζουν θετικά, το εκλογικό σώμα (Δημοσκοπήσεις).

Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν όσο πιο πίσω γίνεται και δυστυχώς αν δεν τύχει ή εφευρεθεί κάτι ευνοϊκό, τότε τα αποτελέσματα θα είναι δυσμενή. Μία καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ κοντά ή και κάτω του 12% είναι πιθανότατη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε ένα 36%. Από τότε έφυγαν αρκετές συνιστώσες, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Κοτζιάς, Χρυσόγονος και το σημαντικότερο, ψήφοι διαμαρτυρίας και αγανακτισμένων.

Το «με ένα νόμο και ένα άρθρο» δεν το είδαμε. Ήταν αυταπάτη, εξαπάτηση ή αυτοεξαπάτηση;

Κράτησε και στερέωσε και επικύρωσε εμπράκτως, αποδέχθηκε και παγίωσε όλους τους μνημονιακούς νόμους και κακοδαιμονίες.

Όλη η αριστερή του ιδεολογία και ρητορική κατέρρευσε και κατέπεσε. Δεν έχει κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο. Καμία αριστερίστικη οσμή και χροιά.

Ένα καθεστώς πολιτικάντικης ρουτίνας και βολεμένης προσωπικής εκμετάλλευσης της εξουσίας.

Μία από τα ίδια. Τους έμεινε μόνο η δικαιολογία όλων των αποτυχημένων: «και οποιοσδήποτε άλλος το ίδιο θα έκανε» και «εάν δεν το έκανα εγώ θα το έκανε ένας άλλος».

Αυτό ακριβώς. Ο λαός τέτοιους είχε, «άλλο» έψαχνε, επειδή του το υποσχέθηκε. Τέτοιους είχε και κάναν αυτή την δουλειά, του υπαλλήλου του Σόρος, και μάλιστα λιγότερο γελοία και λιγότερο άγαρμπα. 

Θα παραμείνει στην ουτοπία της αυταπάτης και στην ιστορία σαν «ο αυτοεξαπατώμενος»

*Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.