Τελευταίες αναρτήσεις

30 Δεκεμβρίου 2018

Εκλογές 2019; Άντε και καλή αρχή

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Η συζήτηση – στα προκαταρκτικά της- έχει αρχίσει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα αλλά με το «μπάσιμο» της νέας χρονιάς, οι εκλογές, οψέποτε κι αν γίνουν, είναι πλέον το πρώτο θέμα συζήτησης, ανάλυσης και σχολιασμού. Τα πάντα πλέον περιστρέφονται γύρω απ΄ αυτές, είτε είναι για Δημάρχους, είτε για Περιφερειάρχες, είτε για Ευρωβουλή, είτε –τέλος- για Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο . Λογικό. Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες. Μόλις τελειώσουν άλλωστε οι όποιες εκλογές, αρχίζουμε και συζητάμε για τις επόμενες.

Να βάλω κάτω κι εγώ λοιπόν δυο σκέψεις που με προβληματίζουν αρκετά χωρίς ωστόσο να θεωρώ ότι έχω αυτή τη στιγμή αρκετά στοιχεία ώστε να κάνω τις σκέψεις μου καθαρές και σαφείς αφού μεσολαβούν – ή πιθανώς να μεσολαβήσουν- τόσα πολλά που μπορούν να επηρεάσουν απόλυτα και τις συζητήσεις και τις κουβέντες για τις Γενικές Εκλογές. Και την αφορμή μου την έδωσαν δυο «εξελίξεις»:

1. Πέντε μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) κατήγγειλε ότι τα σπίτια στην περιοχή ρημάζουν και πως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια επισκευής/κατασκευής. Με ανοιχτή επιστολή, η Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, ενώ την κατηγορεί ότι την επόμενη ημέρα της φονικής πυρκαγιάς δεν εφάρμοσε το νόμο για τις επιπτώσεις από τις καταστροφές. Και η κυβέρνηση αντέδρασε κατηγορώντας τους πυρόπληκτους για «εκβιαστικές τακτικές συμφερόντων που δεν επιθυμούν κανόνες». Ποιους κανόνες; Μα… της γραφειοκρατίας φυσικά.

2. Η κυβέρνηση «εγκαινίασε» το μετρό της Θεσσαλονίκης και «γέλασε το παρδαλό κατσίκι» ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να λέει ότι ««Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι εδώ. Μπορεί ακόμη οι πολίτες να μην έχουν την ευκαιρία να το δουν, αλλά είναι υπαρκτό». Ποιος αλήθεια τού την έγραψε αυτή τη φράση την οποία ο πρωθυπουργός, την ξεστόμισε; Και το επιστέγασμα; Μπορεί ο πρωθυπουργός να ξέρει καλύτερα. Σήμερα όμως, πρόκειται για μια μαγική εικόνα. Ούτε συρμοί υπάρχουν, ούτε το έργο έχει ολοκληρωθεί, πολύ περισσότερο δεν έχει παραδοθεί και κανείς δεν τολμά να πει με σοβαρότητα ότι θα κινηθεί συρμός πριν από το 2021.

Έτσι λοιπόν, με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει αν σε δέκα-δεκαπέντε μέρες θα μπορεί να έχει την απαιτούμενη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία για το απλούστερο θέμα για το οποίο η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει, πόσο μάλλον για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με μια κυβέρνηση που δεν εκπληρώνει υποσχέσεις και υποχρεώσεις της για τις καταστροφές στη Μάνδρα ή στο Μάτι, που δεν είναι σίγουρη πόσα αναδρομικά μπορεί να πληρώσει απ΄ αυτά που τα δικαστήρια της επιβάλλουν να πληρώσει στους δικαιούχους, με μια κυβέρνηση που έχει κάνει συνειδητές επιλογές ήττας για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, έχει ξεκινήσει μια προεκλογική περίοδος άγνωστης διάρκειας. Με μοτο τη σκέψη του «βιαστείτε γιατί χανόμαστε». Στο παρελθόν, έχει αποδώσει. Σήμερα;

Έτσι λοιπόν, δεν θεωρώ πιθανό να χάσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές. Αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω ακόμα σίγουρο ότι, παρά το ότι θα τις κερδίσει, θα έχει και αυτοδυναμία. Κι αυτό γιατί μπορεί να μην κινδυνεύει από την «Ομάδα Σύριζα», κινδυνεύει όμως – όχι δραματικά αλλά πάντως κινδυνεύει- να χάσει περισσότερες «δεξιές» ψήφους απ΄ όσες «μη δεξιές» θα κερδίσει κάτι που θα τον φέρει στα επίπεδα των εκλογών του 2007 ( ποσοστό 41,5%- έδρες 152). Κι αν είναι εκεί, πάλι καλά. Αν είναι όμως λίίίίίγο πιο κάτω; Με ποιον θα συνεργαστεί;

Σκεφτείτε τα. Και θα τα ξαναπούμε.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.