Τελευταίες αναρτήσεις

30 Νοεμβρίου 2018

Κοινωνικά προβλήματα στη Σουηδία από την... εξαφάνιση των μετρητών

σχόλιο ID-ont: Τα ίδια και τα ίδια δημοσιεύματα. Αναπαραγωγή σχεδόν πανομοιότυπων δημοσιευμάτων, ανά τακτά διαστήματα, χωρίς την προσθήκη κάποιας νέας πληροφορίας. Άρθα υπόμνησης, εμπέδωσης, εξωραϊσμού αρνητικών πρακτικών (;), πλύσης εγκεφάλων (;) ...

Καθημερινή: Αν ρωτήσει κανείς τους Σουηδούς πόσο συχνά χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές τους, οι περισσότεροι από τα 10 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας θα απαντήσουν «σχεδόν ποτέ».

Η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων στη σκανδιναβική χώρα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και ισχυρή ένδειξη αποτελεί ότι ένας στους δύο καταστηματάρχες στον τομέα των λιανικών πωλήσεων προβλέπει πως μέσα στα επόμενα έξι χρόνια θα σταματήσει να δέχεται μετρητά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Με μετρητά γίνονται πλέον συναλλαγές που αντιστοιχούν μόλις στο 1% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το ένα πέμπτο των Σουηδών δεν χρησιμοποιεί καν αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Η σκανδιναβική χώρα προώθησε την πληρωμή μέσω καρτών, εφαρμογών και την –τουλάχιστον φουτουριστική– μέθοδο πληρωμής μέσω μικροτσίπ, που εμφυτεύεται στο χέρι.

Η τελευταία αυτή μέθοδος, που αποτελεί επανάσταση στον χώρο των συναλλαγών, χρησιμοποιείται ήδη από 4.000 Σουηδούς, οι οποίοι με μία κίνηση του χεριού τους πληρώνουν γεύματα, διαδρομές μέσω τρένου και εισέρχονται ακόμα και σε γραφεία, αντικαθιστώντας έτσι τα κλειδιά.

Ιδιαιτέρως οι Σουηδοί μεταξύ 18 και 24 ετών χρησιμοποιούν για το 95% των συναλλαγών τους την εφαρμογή Swish, η οποία ήρθε στην αγορά με πρωτοβουλία των έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Οι τράπεζες γενικά ενθαρρύνουν τη χρήση καρτών, καθώς οι συναλλαγές αποβαίνουν σε αυτή την περίπτωση πιο επικερδείς για τα πιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, η μείωση των ληστειών τραπεζών που έγιναν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτιμούν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά. Το 2017 καταγράφηκαν μόλις δύο ληστείες σουηδικών τραπεζών, ενώ ο αριθμός των ληστειών το 2008 είχε φτάσει τις 210, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Η ραγδαία μείωση των συναλλαγών με μετρητά, παρότι διευκόλυνε την πλειονότητα των καταναλωτών, προκάλεσε και προβλήματα σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι, με αποτέλεσμα το ζήτημα να απασχολεί πλέον σοβαρά τη Βουλή αλλά και την κεντρική τράπεζα.

Οι οικονομικές αρχές ενθαρρύνουν τις τράπεζες να συνεχίσουν να δίνουν και να δέχονται μετρητά, μέχρι να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί ο περιορισμός της χρήσης μετρητών σε ηλικιωμένους και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που είτε δεν διαθέτουν τις γνώσεις ώστε να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά είτε δεν διαθέτουν πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών πληρωμών. «Οταν βρεθείτε εκεί που βρισκόμαστε εμείς, θα είναι λάθος να περιμένετε με σταυρωμένα τα χέρια και απλώς εκ των υστέρων να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι τα μετρητά έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε στους NYT ο Στέφαν Ινγκβες, διοικητής της Riksbank, κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας. «Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω τον χρόνο, αλλά οφείλεις να βρεις έναν τρόπο να αντιμετωπίσεις την αλλαγή που συνέβη», συμπλήρωσε ο Ινγκβες. Η Riks-bank αναζητεί μαζί με την κυβέρνηση μια λύση που θα επιτρέπει το ίδιο επίπεδο ελέγχου στην προσφορά χρήματος και ταυτόχρονα θα διευκολύνει όσους διαφωνούν με την αντικατάσταση των μετρητών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Riksbank σχεδιάζει για το 2019 τη δοκιμή μιας ηλεκτρονικής κορώνας (σουηδικό νόμισμα), η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μετρητά ή τουλάχιστον να καθησυχάσει όσους φοβούνται αυτή την πρωτοπόρο κίνηση.

Σε περίπτωση που σταματήσει η χρήση των μετρητών (ή ψηφιακού νομίσματος που να ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα), οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο, εκτιμούν οι NYT. Επιπλέον, οι νομοθέτες πρέπει να προετοιμαστούν για προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν κατά τις συναλλαγές, όπως γενικευμένη διακοπή ρεύματος, ηλεκτρονική πειρατεία ή ακόμα και πόλεμος.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από πολλούς ηλικιωμένους –το ένα τρίτο των Σουηδών έχει ξεπεράσει τα 55 χρόνια–, μετανάστες και ανθρώπους με αναπηρίες. Τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των μετρητών φέρνουν σε δύσκολη θέση αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μάλιστα, η πολιτική μη αποδοχής μετρητών που εφαρμόζει δοκιμαστικά ένα κατάστημα επίπλων ΙΚΕΑ βόρεια της Στοκχόλμης στάθηκε αφορμή για μια σειρά διαμαρτυριών από το κοντινό παράρτημα του σουηδικού οργανισμού συνταξιούχων. Αφενός, οι συνταξιούχοι που απολάμβαναν ενίοτε μια βόλτα στο εστιατόριο του καταστήματος διαμαρτύρονται –όχι αδίκως– για την απότομη αλλαγή του τρόπου συναλλαγών – «Δεν είμαστε εναντίον της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, αλλά θεωρούμε ότι όλα κινούνται με κάπως υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε στους NYT η 75χρονη πρόεδρος του συλλόγου. 

Αφετέρου, λιγότερο από 1% των καταναλωτών χρησιμοποιούσε μετρητά για τις συναλλαγές του στο συγκεκριμένο κατάστημα, ενώ για το ελάχιστο αυτό ποσοστό οι εργαζόμενοι ξόδευαν περίπου 15% του χρόνου εργασίας στη διαχείριση των μετρητών. Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να ασχολούνται περισσότερο με τις πωλήσεις παρά με τη διαχείριση του ταμείου, σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος του καταστήματος ΙΚΕΑ. Η δοκιμαστική μέθοδος του καταστήματος απέδειξε μέχρι τώρα ότι κατά προσέγγιση μόλις 1,2 στους χίλιους πελάτες αδυνατεί να πληρώσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός των μετρητών. 

http://www.kathimerini.gr/ 

Οι ανωτέρω επισημάνσεις στο κείμενο, έγιναν από το blog μας. 

id-ont.blogspot.comShare

1 σχόλιο:

Dimitris D είπε...

Στην Σουηδία με τους μετανάστες που μάζεψε περιμένουμε να γίνονται ληστείες, κόβοντας τα χέρια όσων έβαλαν τσιπάκι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.