25 Νοεμβρίου 2018

Η υπόθεση της Ιρλανδίας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όλοι μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά λίγοι παρατηρούν την υπόθεση της Ιρλανδίας. Μάλλον έχουν ξεχάσει τη μεγάλη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Ξέχασαν ότι ένας από του λόγους που πάγωσε ήταν και η ένταξη η ταυτόχρονη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1973. Και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα με τα σύνορα. Διότι πρέπει να εξετάσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις πάνω στη μαλθακότητα των συνόρων. 

Το γεγονός ότι μετά από τόσο χρόνια, συζητάμε τώρα αν θα πρέπει να είναι σκληρά ή μαλακά είναι απόλυτα ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης που έχει προκαλέσει το Brexit. Διότι η Ιρλανδία έχει σύνορα μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά συνέπεια το Brexit μπορεί να προκαλέσει μια ασυνέχεια μέσα στη σχέση που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε αυτή είχε δεχτεί την ένταξη των δύο χωρών για να μην υπάρχουν αυτά τα συνοριακά προβλήματα αφού πάντα επιλέγει την ελαχιστοποίηση των συνόρων με μια στρατηγική προσέγγιση του ισοπεριμετρικού προβλήματος που της επιτρέπει να μεγαλώσει την επιφάνεια της. 

Επίσης είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους όσους το έχουν ξεχάσει, ότι η Ιρλανδία θεωρεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι κατεχόμενη κι όχι βέβαια ένα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι η επικαιροποίηση της όλης υπόθεσης εμπεριέχει φυσιολογικά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν αποτελεσματικά αν δεν θέλουμε να υπάρξει μια μεγαλύτερη κρίση. 

Πρέπει επίσης να σκεφτούμε πως αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν και την υπόθεση της Σκωτίας. Έτσι η υπόθεση της Ιρλανδίας δεν είναι μια λεπτομέρεια αλλά μια ιστορική πληγή. Και τώρα βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση την προσέχει ιδιαίτερα γιατί βλέπει πόσο εγωιστικός είναι ο βρετανικός διχασμός που δεν ασχολείται με αυτές τις σημαντικές επιπτώσεις ενώ για την Ιρλανδία μιλάμε πολύ απλά για την ίδια της την ιστορία. Όμως ποιος κοιτά τον πόνο του άλλου όταν θεωρεί ότι μόνο αυτός έχει κατεχόμενα να σώσει και να απελευθερώσει. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης την επίσημη πρόταση λογοτύπου για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ΕΔΩ

Ν. Λυγερός: "Θεμελιακές Ιστορικές Συνθήκες". ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Λ. Κηφισίας 125, Αθήνα. Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018. ΕΔΩ

Masterclass: "Ανθρωπότητας Μαιευτική". Για ενήλικες. Serendipity. Λάρνακα. Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 ΕΔΩ  

Ν. Λυγερός: Στρατηγική Εθνική Αντίσταση. Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο, 25/11/2018 ΕΔΩ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στους Λ. Μαύρο και Μ. Πούλλαδο, Ράδιο Πρώτο, 26/11/2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Η Πίστη της Ιστορίας και η Ιστορία της Πίστης, Galerie Δημιουργών, Αθήνα, 26/11/2018 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Μαζί", 27/11/2018 ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.