Τελευταίες αναρτήσεις

26 Νοεμβρίου 2018

Αυτός δεν είναι ΑΓΩΓΟΣ αλλά μεγάλος «ΣΕΙΣΜΟΣ»;

Φώτο από https://www.pronews.gr/ 

Ένας αγωγός που προκαλεί ανατριχίλα στους Ρώσους. 
Ένας αγωγός που θα στερήσει το μονοπώλιο του Ρωσικού Φυσικού Αερίου από σημαντικά έσοδα για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αυτής του Βορρά. 
Ένας αγωγός που θα προβληματίσει τον Τούρκο να αφήσει τις αγκαλιές με τον Πούτιν και να τα ξαναβρεί με την παλιά καλή παρέα των Δυτικών πρώην φίλων του. 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Με το που ακούστηκαν τα νέα προκάλεσαν ισχυρό υποθαλάσσιο γεωπολιτικό «σεισμό» στην Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι «μετασεισμοί» δηλ. οι εξελίξεις της παρακάτω ανακοίνωσης πρόκειται να παράγουν αποτελέσματα το αμέσως προσεχώς διάστημα.

«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή του EastMed, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες και το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια. Μέσω του αγωγού θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί η συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, αναμεταδίδει η ιστοσελίδα cyprustimes.

Το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, προβλέπει η συμφωνία. Ο αγωγός θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ως το 2030.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, σύμφωνα Hadashot TV.» https://www.iefimerida.gr/news/461119/times-israel-symfonia-elladas-kyproy-italias-israil-gia-ton-agogo-eastmed 

Πριν ξεκινήσει η μεγάλη σύγκρουση στον πλανήτη έχουμε ήδη σύγκρουση αγωγών . Ο ρωσοτουρκικών συμφερόντων Turk Stream Vs δυτικών συμφερόντων EastMed.

Τελικά οι αγωγοί πριν μεταφέρουν ενέργεια, μεταφέρουν πόλεμο και ΑΙΜΑ. Μόνο να φέρουμε σαν παράδειγμα την Συρία με το καταριανό αγωγό που ήταν να περάσει από αυτήν.

Θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν το μεγαλεπήβολο σχεδιασμό του EastMed αγωγού.

Φώτο http://www.capital.gr/ 

Τα κόστη της υποθαλάσσιας διαδρομής του φαίνεται να είναι μεγάλα. Οι σωλήνες του πρόκειται να ποντιστούν σε πρωτόγνωρα βάθη σε περιοχές που στα γεωλογικά αντίκλινα της Λεκάνης της Αν. Μεσογείου υπάρχουν ενεργά λασπο ηφαίστεια. Αν αναλογιστούμε ότι στην υποθαλάσσια αυτή περιοχή λόγω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών Ευρώπης και Αφρικής έχουμε κάθε τόσο και λίγο σμήνη σεισμών, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω αντισεισμικός σχεδιασμός για το έργο.

Όλα αυτά θα μετακυλιστούν στο τελικό κόστος της ενέργειας που θα φτάνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι ανταγωνιστικό αυτού που θα διοχετεύεται μέσω του Turk Stream.

Υφίσταται επίσης και το θέμα των ΑΟΖ που θα πρέπει να διευθετηθούν στις διαδρομές του αγωγού αυτού. 

Το ερώτημα είναι αν θα διευθετηθούν με πολεμική σύγκρουση, γιατί ο τούρκος καραδοκεί και εκβιάζει ώστε να πάρει αντιπαροχές.

Και τι δεν θα έδιναν οι Δυτικοί για να περάσει ο EastMed από την ηπειρωτική τουρκία ώστε να αποφύγουν την υποθαλάσσια διαδρομή;

Και τι δεν θα σκαρφιζόταν ο Ρώσος ώστε να ακυρωθεί ο EastMed, τον οποίο θεωρεί θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία του;

Να γιατί σήμερα υπάρχει η συμμαχία Ρωσίας – Τουρκίας και η πρώτη κάνει χατίρια στην δεύτερη; 

Ο τούρκος προς το παρόν παζαρεύει με όλες τις πλευρές. 
Αν δει ότι η ΕΕ δεν δώσει το πράσινο φως να περάσει μέσω της Βαλκανικής το χερσαίο τμήμα του πρόσφατα εγκαινιασμένου στην Κωνσταντινούπολη από τον Πούτιν και Ερντογάν Turk Stream, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχτούν διαφορετικά.

Μπορεί ο τούρκος να δει τα άμεσα συμφέροντα του (κέρδη από τέλη διέλευσης- ενεργειακή αυτάρκεια- γεωπολιτική αναβάθμιση) και να συνεργαστεί με τον EastMed των πρώην δυτικών φίλων του. 
Όλα είναι πιθανά στο τουρκικό παζάρι 
Και όλα είναι ανοικτά στον ΟΥΡΑΝΟ. 
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΤΕ Ο ΡΩΣΟΣ; 

Ρωσικά δημοσιεύματα βρίθουν με αναλύσεις πόσο συσχετίζεται η ασφάλεια των κοινωνικών συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων με τα έσοδα από την πώληση ρωσικής ενέργειας σε τρίτες χώρες, κυρίως Ευρωπαικές. 

Ένας επί πλέον λόγος να κατέβει ο Ρώσος στα κρίσιμα ΣΤΕΝΑ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του, όπως έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος ΒαρδάκαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.