Τελευταίες αναρτήσεις

29 Νοεμβρίου 2018

Απαλλοτρίωση οικειοθελώς

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της πώλησης από πλευράς ελληνικής καταγωγής κατοίκων στις περιοχές του Αργυροκάστρου της ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος κυρίως για γεωργικές γαίες σε χωριά της Δρόπολης.

Πρόκειται για διαδικασίες που είχαν και στο παρελθόν παρατηρηθεί, αλλά αφορούσαν σε επιφάνειες δίπλα στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο ή σε περιοχές που μπορούσαν να αποκτήσουν αξία ως δομήσιμες επιφάνειες. Τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά και τούτο δια μερικούς λόγους.

Πρώτα – πρώτα η πληθώρα των περιπτώσεων. Τα συμβολαιογραφικά γραφεία στο Αργυρόκαστρο διεκπεραιώνουν δεκάδες περιπτώσεις ανά εβδομάδα. Η πώληση αγροτικής καλλιεργήσιμης γης, στην ουσία η οικειοθελή παραίτηση από ιδιοκτησιακά δικαιώματα, έχει μετατραπεί σε κύρια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή με συνέπειες που καθένας αντιλαμβάνεται.

Και μιλούμε για οικειοθελή παραίτηση απ’ τις ιδιοκτησίες δεδομένης της εξευτελιστικής τιμής με την οποία πωλούνται εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες στρέμματα ιδιαίτερα γόνιμης γης. Προφανώς δεν είναι εύκολο να εισδύσει κανείς στο δικαίωμα του κάθε κατοίκου να διαχειρίζεται το περιουσιακό του. Ωστόσο όμως μπορεί κανείς να σχολιάσει ότι με τις τιμές με τις οποίες δεκάδες οικογένειες πωλούν τα χωράφια δεν είναι ανταπόκριση στο χρέος έναντι της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Η τιμή οικειοθελούς απαλλοτρίωσης το δεύτερο που θα σημειώναμε.

Ένα τρίτο αφορά στις συνέπειες στην κοινότητα. Οι αγοραστές δεν είναι κάτοικοι της περιοχής και προφανώς διαθέτουν κάποια δυνατότητα χρηματοδότησης. Είναι λογικό συμπέρασμα δεδομένου ότι όταν κανείς απ’ τους γηγενείς κατοίκους δεν βλέπει προοπτική να επενδύσει στην ακίνητη περιουσία και ειδικά αγροτικές γαίες πως μπορεί να αποβλέπει σε όφελος ένας συνηθισμένος κάτοικος από άλλη περιοχή; Συνήθως σε ακίνητη περιουσία και ειδικά σε κατοχή αγροτικών τεμαχίων επενδύουν συμφέροντα που δεν αποβλέπουν σε άμεση κερδοφορία. Η αγορά δε μικρών αποσπασματικών τεμαχίων, όπου πωλούνται, χωρίς συνοχή μεταξύ τους ενιαίας ιδιοκτησίας, αφήνει επίσης υπονοούμενο ότι δια των νησίδων αυτών θα προσδιοριστεί και η συνέχεια της «διαδικασίας». Εκεί προκύπτουν και κοινοτικές ευθύνες, εάν για κάτι τέτοιο θα υπήρχε συνείδηση, για όσους επί πινακίου φακής πωλούν τα χωράφια τους. Δεν είναι ότι χάνουν τα δικά τους δικαιώματα μόνο αλλά μετατρέπονται άθελα σε μηχανισμό πίεσης και για τους παρακείμενους γείτονες.

Ενώ το φαινόμενο έχει τεράστιες διαστάσεις και ακόμη τραγικότερες θα είναι οι συνέπειες του στο άμεσο μέλλον, προφανώς δεν υπάρχουν επαρκή μέσα αναχαίτισης. Σε πολύ μεγάλο βαθμό επαφίεται στη συνείδηση των κατοίκων και στα διδάγματα της ιστορίας. Όλα αυτά τα χωράφια προ της απαλλοτρίωσης είχαν αγοραστεί με πολλές μεγάλες θυσίες και ξενιτιές. Σήμερα πωλούνται και κάτω των 1000 Ευρώ ανά στρέμμα, εισόδημα τουλάχιστον για δύο μήνες βιοτικό κόστος.

Χιλιάδες στρέμματα εξ αυτών των γαιών υπήρξαν μοναστηριακές ιδιοκτησίες και σήμερα χάνονται ιστορικά δικαιώματα από ανευθυνότητα και εντελώς λάθος οικονομική συμπεριφορά. Για περίπου δέκα στρέμματα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν προκύπτει όφελος πλέον των 7000 Ευρώ!!! Για τα κτήματα αυτά, όχι περισσότερο από αιώνα πριν ξοδεύτηκαν κοινοτικοί πόροι ώστε να απαλλαχθούν τα χωριά από καθεστώς τσιφλικιού και άλλα παρόμοια. Σήμερα πωλούνται ανεύθυνα και απερίσκεπτα.

Αυτά είναι κάποια πράγματα που σαν κοινότητα θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να τα κουβεντιάσουμε σταράτα, τα κάνουμε θέμα καθημερινής συζήτησης και να μην στρουθοκαμηλίζουμε. Θέλει θάρρος να αντικρίσουμε την κατάσταση και όχι άλλο τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να μυρίζουν…

Πηγή: Tachydromos
ΑΒΕΡΩΦShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.