Τελευταίες αναρτήσεις

9 Νοεμβρίου 2018

Εκτέλεση Κατσίφα – Οι συνοδοιπόροι του Ράμα στην Ελλάδα

Γράφει ο Αχιλλέας Σύρμος * – 
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είναι νεκρός, «νεκρός για πάντα» όπως θα έγραφε ο Λόρκα, εξαιτίας ενός περιστατικού η αρχική αιτία του οποίου υπήρξε η προσβολή της εθνικής του συνείδησης από την αλβανική αστυνομία ανήμερα της εθνικής εορτής των Ελλήνων.
Παρά τον, πράγματι, αυθόρμητο και αλόγιστο τρόπο που αντέδρασε και παρά την οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης, αν ποτέ επιτευχθεί, θα είναι αδιανόητο να αμφισβητηθεί ότι στο επίκεντρο των κινήτρων αυτού του νέου ανθρώπου υπήρξε ένας μάταιος, μύχιος, ανεξήγητος, αγώνας αποκατάστασης της εθνικής του αξιοπρέπειας.

Θα προσπαθήσω εδώ να εστιάσω αποκλειστικά στις αντιφατικές δηλώσεις της αλβανικής αστυνομίας τις οποίες, αν και σκανδαλωδώς πρόχειρες αλλά τελεσίδικου χαρακτήρα, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να υιοθετήσει με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, επίσημη εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας στην εορταστική εκδήλωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Εκπρόσωπος, δηλαδή, μιας εθνικής μειονότητας, τη γνώμη των επίσημων φορέων της οποίας σχετικά με το τραγικό γεγονός αγνόησε.

Η αλβανική αστυνομία Αργυροκάστρου, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της, ορίζει ως σημείο εκκίνησης του συμβάντος την οπλοφορία του Κατσίφα χωρίς να αναφέρεται στην πρόκληση που φέρεται να δέχτηκε από συγκεκριμένο αστυνομικό, τον οποίο οι συγχωριανοί του κατονομάζουν, λίγο νωρίτερα από τις 10:00 π.μ. Ούτε κάνει γνωστό, επίσης, ότι πριν από δύο χρόνια αστυνομικοί είχαν διαπληκτιστεί μαζί του με αφορμή ξανά το σημαιοστολισμό.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η αστυνομία χαρακτηρίζει την οπλοφορία του πολίτη Κατσίφα εξαιρετικά «ασυνήθιστη κατάσταση». Πρόκειται για απίστευτο χαρακτηρισμό, ωσάν δηλαδή οι αστυνομικοί του Τμήματος Αργυροκάστρου να είχαν εκπαιδευτεί για απλά περιστατικά κλεφτοκοτάδων. Λες και η οπλοφορία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το σώμα των δεκάδων αστυνομικών που παρευρίσκονταν λόγω της εορτής στους Βουλιαράτες και εξαιτίας του «ασυνήθιστου» της υπόθεσης ζήτησαν ενισχύσεις από τις επίλεκτες δυνάμεις RENEA και τη συνδρομή στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Ο όρος εξτρεμιστής

Σε αυτό το σημείο οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν ήδη δεδομένο ότι «θα τον φάνε». Οι Αλβανοί κομάντος σκότωσαν τελικά τον Κωνσταντίνο Κατσίφα κατά τις 16:00 μ.μ. και οι συνθήκες του θανάτου του είναι ακριβώς το επίμαχο ζητούμενο: Αν συνελήφθη, όπως αρχικά αναμετέδωσαν όλες οι αλβανικές ιστοσελίδες αλλά ύστερα διέγραψαν τις συγκεκριμένες αναδημοσιεύσεις (βλ. Himara.gr). Αν σκοτώθηκε στη συνέχεια, αν σκοτώθηκε από την αρχή και έπειτα υπήρξε προσποιητή συμπλοκή, όπως πιθανολογείται, αν του έριξαν τη χαριστική βολή ή αν υπήρξε πράγματι ένοπλη συμπλοκή, πράγμα που σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε αποφασίσει να πεθάνει.

Την αρχική αυτή δήλωση της αστυνομίας ακολούθησε μία ανάλογου πνεύματος δήλωση του αλβανικού υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών και όχι του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εκείνη την ημέρα ήταν ακέφαλο εξαιτίας της παραίτησης του Υπουργού Fatmir Xhafaj. Άρα ποιος ανώτατος αξιωματούχος είχε την επίβλεψη μιας τόσο «ασυνήθιστης» για την τοπική αστυνομία υπόθεσης;

Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, συν τοις άλλοις, συμπληρώνει ότι το συμβάν κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είναι «απολύτως ασύνδετο» με την εορταστική εκδήλωση που λάμβανε χώρα την ίδια στιγμή στο ίδιο χωριό. Ασύνδετο δηλαδή με μια εκδήλωση, της οποίας τα έξοδα σημαιοστολισμού -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Δρόπολης κ. Μιχάλη Μάνου- αναλάμβανε να πληρώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος προσωπικά ο Κατσίφας, εξαιτίας της οικονομικής ένδειας της κοινότητας.

Στην ίδια ανακοίνωση χρησιμοποιείται επίσημα, για πρώτη φορά ο όρος «εξτρεμιστής», ένας όρος που θα χρησιμοποιηθεί λίγο αργότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα στο ακόλουθο ανομολόγητα ειρωνικό τιτίβισμα: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός φανταζμένου που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ενωθείτε μαζί μας για να ευχαριστήσουμε το Θεό, που δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή από την εξτρεμιστική ανοησία». Όπως προσευχόταν δηλαδή ο Ολάντ μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Τερατοποίηση Κατσίφα

Από αυτό το σημείο και έπειτα, ξεκινά από τους δημοσιογράφους, τους ιστορικούς, τους πολιτικούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας μια μαζική και συντονισμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ο νεκρός Βορειοηπειρώτης σαν τέρας και τζιχαντιστής. Ο νεκρός απογυμνώνεται απολύτως από κάθε ανθρώπινο χαρακτηριστικό και του αποδίδονται αφειδώς χαρακτηρολογικά γνωρίσματα όπως: τρισάθλιος Έλληνας, κοινός εγκληματίας, αδίστακτος εκτελεστής, διαταραγμένος εξτρεμιστής, χρυσαυγίτης, τρομοκράτης και άλλα που καθιστούν το νεκρό έναν Χάνιμπαλ Λέκτορ που απειλούσε την αλβανική κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή σπεύδει να συνδράμει και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία αφήνει να διαρρεύσει πως το θύμα είχε συλληφθεί το 2008 για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Αλήθεια, τι νόημα είχε αυτή η διαρροή; Όπως τελικά προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Κατσίφας απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τελευταία, προστέθηκε και η βαρύγδουπη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, «Μην τον ηρωοποιείτε, ήταν ακραίος». Ήταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση με την Κύπρια ευρωβουλευτή κ. Ελένη Θεοχάρους που δήλωσε σε Αλβανούς δημοσιογράφους ότι ο θάνατος ενός Ευρωπαίου πολίτη προφανώς και θα έχει αντίκτυπο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας.

Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί να έχουν αναγάγει τον Κατσίφα σε έναν υπάνθρωπο, του οποίου ο θάνατος, το νεαρό της ηλικίας, η κόρη που αφήνει πίσω, η απαρηγόρητη μητέρα δεν προκαλούν κανενός είδους συγκίνηση. Αντίθετα, η αλβανική κοινή γνώμη (και ένα μέρος της ελληνικής!) δικαιώνει και δικαιολογεί πλήρως την επιλογή της αστυνομίας να τον σκοτώσει. Να σκοτώσει έναν άνθρωπο που όχι μόνο δεν σκότωσε κανέναν, κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα μπορούσε να κάνει αν ήταν στις προθέσεις του, αλλά ούτε προκάλεσε τον παραμικρό τραυματισμό.

Ουδεμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή

Σε προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών της οπλοφορίας του Κατσίφα και όταν πια έγινε ξεκάθαρο και στην αλβανική πλευρά πως ουδεμία σχέση είχε με τη Χρυσή Αυγή, κορυφαίοι Αλβανοί δημοσιογράφοι δεν έστρεψαν την έρευνά τους στις μαρτυρίες των συγχωριανών, που αναφέρουν αρχική πρόκληση εις βάρος του θύματος εκ μέρους της αλβανικής αστυνομίας. Αντιθέτως, συνέδεσαν τον Κατσίφα με «ελληνικές εξτρεμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις» που δεν υπάρχουν, όπως η ΜΑΒΗ.

Με αυτόν τον τρόπο άφησαν να εννοηθεί ότι το συμβάν δεν είναι διόλου τυχαίο (άρα είχε δίκιο η τοπική αστυνομία που το θεώρησε «ασυνήθιστη κατάσταση») και ότι ο Κατσίφας ήθελε να προσαρτήσει τη Βόρειο Ήπειρο στην Ελλάδα, γι αυτό και άρχισε να πυροβολεί.

Την επόμενη ημέρα, 29 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι της RENEA και της αλβανικής αστυνομίας, σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις τους και σε πλήρη αντίθεση με την αρχική τους δήλωση, επαναχαρακτηρίζουν την αρχικά «ασυνήθιστη» υπόθεση σε «υπόθεση ρουτίνας».

Σε υπόθεση όπου τυγχάνει, δυστυχώς, να σκοτώνονται οι διωκόμενοι «όπως συμβαίνει και με την αμερικανική αστυνομία». Τι είναι, ωστόσο, αυτό που προκαλεί μια τόσο σοβαρή μεταστροφή στο χαρακτηρισμό της οπλοφορίας του Κατσίφα; Γιατί εξαφανίστηκε το «ασυνήθιστο»; Τι είναι αυτό που «αμερικανοποιεί» την αλβανική αστυνομία και γίνεται τόσο αμείλικτη με τους οπλοφορούντες πολίτες της; Γίνεται, όμως, πάντα τόσο αμείλικτη; Όπως θα δείξουμε σε επόμενο άρθρο μας, η απάντηση είναι όχι.

* Ο Αχιλλέας Σύρμος έχει γεννηθεί στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ φιλολογίας

slpress.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.