Τελευταίες αναρτήσεις

26 Νοεμβρίου 2018

Στο πλευρό του ευρωιερατείου και όχι της Ρώμης ο Τσίπρας

Γράφει ο Θέμης Τζήμας 
Το 2015, μια από τις δικαιολογίες του Έλληνα πρωθυπουργού για την άτακτη υποχώρησή του και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ήταν η έλλειψη συμμάχων στην ΕΕ. Σήμερα το άλλοθι αυτό δεν ισχύει. Η Ιταλία, μια από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, για το θέμα του προϋπολογισμού της, δηλαδή για μια ελάχιστη παρέκκλιση από το δημοσιονομικό ζουρλομανδύα της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να συνταχθεί με την ιταλική κυβέρνηση, επί του συγκεκριμένου ζητήματος, προκειμένου να διεκδικήσει την έστω σχετική χαλάρωση των αιματηρών δημοσιονομικών κανόνων, που υφίσταται και η ίδια. Παρόλα αυτά, με απόλυτο κυνισμό και με εμμονική προσήλωση στο «Μερκελισμό»- σε αυτό το μείγμα γερμανικού εθνικισμού και προσωπικής λατρείας της καγκελαρίου- εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με τη γερμανική και με τη γαλλική κυβέρνηση, εναντίον όχι του ακροδεξιού Σαλβίνι- άλλωστε αν τους ενοχλεί η ακροδεξιά θα τους αφορούσε και η κυβέρνηση της Αυστρίας, της Ουκρανίας έξω από την ΕΕ και πάει λέγοντας- αλλά εναντίον του ιταλικού λαού.

Αυτή η συμπεριφορά είναι ενδεικτική και χαρακτηριστική της κακοδαιμονίας της ΕΕ: εθελοτυφλία μπροστά στον ελέφαντα στο δωμάτιο- τον ασφυκτικό δημοσιονομισμό και τον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό- εθελοδουλία στη Γερμανία και στον εθνικισμό της, παντελής έλλειψη αλληλεγγύης προς τους λαούς, πλήρης ανελαστικότητα ακόμα και στις πιο μετριοπαθείς διεκδικήσεις, αν δεν έχεις δώσει πρώτα γη και ύδωρ στη Γερμανία.

Μια τέτοια, απωθητική ΕΕ βρίσκεται σε προφανές σπιράλ θανάτου. Απέχει μεν πολύ από τη διάλυση, αλλά έχει ήδη εισέλθει σε φάση συρρίκνωσης και αποδυνάμωσης διεθνώς. Οι μεγαλομανείς ρητορείες του δημοσκοπικά καταρρέοντος Μακρόν και η μονότονη επίδειξη δύναμης προς το εσωτερικό της ΕΕ, της αποχωρούσης Μέρκελ είναι δηλωτικές της στρατηγικής αμηχανίας και της δυσθυμίας της Ένωσης.

Ο αδύναμος κρίκος

Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ είναι ο αδύναμος κρίκος του παγκόσμιου καπιταλισμού. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά επιπλέον γιατί το ενωσιακό πείραμα ολοένα φθίνει. Όσο δε, αυτό συμβαίνει, τόσο ο οικονομικός εθνικισμός της Γερμανίας φουντώνει, τροφοδοτώντας μεταξύ άλλων και την ακροδεξιά, στη Γερμανία αλλά και πανευρωπαϊκά. Η ΕΕ πληγώθηκε μακροπρόθεσμα από τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Μπορεί το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας να έδωσε στην ΕΕ, στον αμιγώς οικονομικό τομέα, περιθώριο στυγνής επιβολής, χάρη στις υποκτακτικές ελληνικές κυβερνήσεις, ωστόσο απώλεσε πολλά ως προς την πολιτική της εικόνα και ουσία σε βάθος χρόνου. «Νικώντας» την ελληνική κυβέρνηση- αλλά όχι τον ελληνικό λαό- η ΕΕ κατήγαγε μια πύρρειο νίκη.

Με την Ιταλία όμως, τα περιθώρια είναι μικρότερα. Εδώ δεν υπάρχει «εύκολος» δρόμος οικονομικής επιβολής, γιατί η Ιταλία είναι “too big to fail” αλλά και “too big to be rescued”. Η ιταλική κυβέρνηση- αν δεν ανατραπεί μέσα από πραξικοπηματικές συμπεριφορές του ελεγχόμενου από τις Βρυξέλλες προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας- μπορεί να απειλήσει το Ευρώ με καταστροφή, απλά και μόνο δια της απειθαρχίας της. Η ευρωπαϊκή ιστορία άλλωστε του τελευταίου αιώνα μας έχει δείξει πώς η Γερμανία είναι ειδήμων στο να κερδίζει μάχες και να χάνει πολέμους. Και για αυτό το λόγο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει, για να μη βρεθεί στη λάθος πλευρά της ιστορίας, προσχωρώντας σε τιμωρητικές πρακτικές και σε τελεσίγραφα, του Βερολίνου και των συμμάχων του. 

SLPressShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.