12 Νοεμβρίου 2018

Ομολογία σοκ διοικητή στρατευμάτων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν: Δεν κερδίζουμε τον πόλεμο!

Ωμή και ξεκάθαρη υπήρξε η ομολογία του νέου αμερικανού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν: «Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο!»!

Η ομολογία αυτή, που προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, δεν είναι μόνο ομολογία αποτυχίας μιας μεγάλης υπερπόντιας στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά χάσει τις τελευταίες δεκαετίες όλους τους πολέμους που έχουν διεξάγει ή δεν μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν στρατιωτικά και πολιτικά τα όποια θετικά στρατιωτικά τους αποτελέσματα.

Και όταν μια ιμπεριαλιστική δύναμη που ηγεμονεύει στον κόσμο, χάσει την ικανότητα να επιβάλλεται στρατιωτικά σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της ή «παρεκτρέπονται», τότε έχει περάσει στην φάση της παρακμής της και του οριστικού τέλους της παγκόσμιας επικυριαρχίας της.

Η ομολογία του αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στο Αφγανιστάν έρχεται να επισημοποιήσει αυτό το τέλος της αδιαμφισβήτητης αμερικάνικης πλανητικής κυριαρχίας, το οποίο, μάλιστα, φαίνεται ότι θα είναι πολύ σκληρό και ίσως πολύ γρήγορα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε θλιβερές, σε σχέση με το παλαιό «μεγαλείο» τους, καταστάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε στις ΗΠΑ η συνέντευξη του ανώτατου διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ο νεοδιορισθείς στρατηγός Austin Scott Miller, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά στον 17ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν, προκαλώντας σοκ στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο NBC News μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απέφυγε να δεσμευθεί ότι, ο πόλεμος του Αφγανιστάν μπορεί να κερδηθεί στρατιωτικά.

Σημείωσε δε ότι, η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν – την ίδια την τρομοκρατική ομάδα- την οποία οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να συντρίψουν, όταν εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά το 2001.

«Αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να κερδηθεί στρατιωτικά», δήλωσε ο Miller και πρόσθεσε:
«Είναι αναγκαία μία πολική λύση».

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Ταλιμπάν συνειδητοποιούν επίσης ότι δεν μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά.
Έτσι εάν όλοι συνειδητοποιήσουν, πως δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο, τότε όλοι αρχίζουν να ρωτούν γιατί συνεχίζεται, πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός,παραδεχόμενος ότι, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι εξαντλημένες.
Είναι πλέον καιρός να αρχίσουμε να εργαζόμαστε στο πολιτικό κομμάτι αυτής της σύγκρουσης, συνέχισε ο Miller.
Είμαστε προσκολλημένοι σε μία επιθετική νοοτροπία και μην περιμένετε τους Ταλιμπάν να μας πλήττουν άμεσα, δήλωσε ο Miller από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, υποδηλώνοντας την τακτική ανταρτοπόλεμου, που ακολουθούν.


Από το καλοκαίρι του 2018 αποκαλύφθηκε ότι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών άρχισαν να συναντώνται με ηγέτες των Ταλιμπάν στο Κατάρ, προκειμένου να συζητήσουν τις τοπικές και περιφερειακές εκεχειρίες αλλά και τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, από τις συνομιλίες δεν φαίνεται να έχουν υπάρξει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον περισσότερα εδάφη από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Τέτοιες αμφιλεγόμενες και αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν δαπανήσει πάνω από 840 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

Παράλληλα δαπανούν για την ανασυγκρότηση μίας χώρας περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούσε το Σχέδιο Marshall, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξάλλου και οι New York Times επισημαίνουν ότι, η κατάσταση στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων είναι ζοφερή.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν περισσότερα αφγανικά εδάφη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2001.

Ο αμερικανικός στρατός ισχυρίζεται ότι η φίλα προσκείμενη στις ΗΠΑ κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ελέγχει ή επηρεάζει» το 56% της χώρας.

Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε στατιστικές αποκλίσεις.
Σε πολλές περιοχές, η αφγανική κυβέρνηση ελέγχει μόνο τα κεντρικά γραφεία και τα στρατιωτικά στρατόπεδα, ενώ οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα υπόλοιπα.

Για τον λόγο αυτό, στρατηγός Miller μίλησε για ένα βέλτιστο «πολιτικό αποτέλεσμα« αντί για «νίκη».

https://iskra.gr/



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.