Τελευταίες αναρτήσεις

30 Νοεμβρίου 2018

Το πρώτο βήμα για την συνδιαχείριση: Η Ελλάδα αποδέχτηκε μη κατάθεση σχεδίων πτήσης από την Τουρκία στο Αιγαίο

Γράφει η Κύρα Αδάμ

Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί, η Αθήνα έχει καταργήσει μονομερώς την μέχρι πρότινος πάγια απαίτηση της να καταθέτουν σχέδια πτήσης και τα τουρκικά αεροσκάφη που εισέρχονται μεμονωμένα και καθημερινά στο Αιγαίο για λόγους πχ εκπαιδευτικούς και όχι μόνον. 

Η Αθήνα, πλέον, απαιτεί κατάθεση σχεδίων πτήσης μόνον για τα τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε αεροναυτικές ασκήσεις. 

Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή μέσα στο FIR Αθηνών, καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε ασκήσεις και υποχρεούνται σε κατάθεση σχεδίου πτήσης υπολογίζονται σε 300 τον χρόνο, ενώ τα «ελεύθερα» ή μεμονωμένα τουρκικά αεροσκάφη που αλωνίζουν ανεξέλεγκτα καθημερινά το Αιγαίο ανέρχονται σε 1800.

Ως γνωστόν από τον Φεβρουάριο του 1975, (μετά την εισβολή στην Κύπρο) τα τουρκικά αεροσκάφη αρνούνται συστηματικά να καταθέτουν σχέδια πτήσης στην ΥΠΑ με αποτέλεσμα να παραβαίνουν τους κανόνες του ICΑO. 

Για το λόγο αυτό η ΥΠΑ ζητά από την Πολεμική Αεροπορία να αναγνωρίζει (αναχαιτίζει για σκοπούς αναγνώρισης) τα τουρκικά αεροσκάφη των ασκήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή και ταχεία ροήτης εναέριας κυκλοφορίας και κυρίως η ασφάλεια των πτήσεων μέσα στο FIR Αθηνών.

Δι αυτού του τρόπου υπάρχει πλήρης κάλυψη των ελληνικών αεροσκαφών αναχαίτισης- αναγνώρισης σε περίπτωση ατυχούς περιστατικού, ενώ διασφαλίζεται η ασφάλεια της χώρας και δεν παρέχεται στην Τουρκία το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού σε βάρος της.

Η ίδια διαδικασία και απαίτηση κατάθεσης σχεδίων πτήσης υπήρχε καταχωρημένη στο Ελληνικό Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών (ΑΙΡDGreece) και για τα 1800 τουρκικά αεροσκάφη εκτός ασκήσεων που αλωνίζουν καθημερινά το Αιγαίο και επομένως η ΠΑ δικαιολογείτο να προχωρά σε αναγνωρίσεις- αναχαιτίσεις των αεροσκαφών αυτών.

Όλως περιέργως εδώ και 15 μήνες, η παρούσα κυβέρνηση.. αφαίρεσε από το ΑΙΡDGREECE την απαίτηση κατάθεσης σχεδίων πτήσεων για τα τουρκικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών, πλην των αεροσκαφών που συμμετέχουν σε τουρκικές ασκήσεις. Δι αυτού του τρόπου, ο εναέριος χώρος του Αιγαίου έχει καταστεί ένα ξέφραγο αμπέλι για τα τουρκικά μαχητικά εκτός ασκήσεων. 

Παρά ταύτα η Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να αναγνωρίζει-αναχαιτίζει τα «ελευθερα» τουρκικά αεροσκάφη, αν και η ΥΠΑ της έχει αφαιρέσει αυτήν την υπευθυνότητα. Είναι άγνωστο για την ώρα, αν το ΥΠΕΘΑ δεν γνωρίζει τις αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει η ΥΠΑ το τελευταίο 15μηνο, ή τις γνωρίζει, δεν τις αποδέχεται και εξακολουθεί τις αναχαιτίσεις με βάση το προηγούμενο «καθεστώς» στο ΑΙΡDGreece.

Έτσι, παρουσιάζεται το παράδοξο, το μεν ΥΠΕΞ που εκπροσωπείτη χώρα στον ICΑO να υποστηρίζει τη μη κατάθεση σχεδίων πτήσης των μεμονωμένων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, αλλά το ΥΠΕΘΑ να προχωρεί κανονικά σε αναχαιτίσεις των ιδίων τουρκικών αεροσκαφών. 

Είναι προφανές ότι όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, σε περίπτωσηαπευκταίου προβλήματος- ατυχήματος, την ευθύνη θα φέρει ακέραια η ελληνική πλευρά, αφού η «επιθετική» συμπεριφορά των ελληνικών αεροσκαφών δεν καλύπτεται τώρα από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς (Υπ. Μεταφορών – ΥΠΑ και ΥΠΕΞ). 

Δι αυτού του τρόπου όμως μπορεί να αμφισβητηθούν τα όρια και οι αρμοδιότητες του FIR σε περίπτωση ατυχούς περιστατικού.  

https://www.pronews.gr/ 
Πηγή
ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.