Τελευταίες αναρτήσεις

28 Νοεμβρίου 2018

Το μίσος των Εγγλέζων κατά των Ελλήνων στην Κύπρο. (άγνωστη ελληνική ιστορία)

Τη νύκτα της 12ης προς 13ης Νοεμβρίου, οι δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ Πρόδρομος Ξενοφώντος, 17 ετών και ο Γεώργιος Νικολάου, 26 ετών, άφηναν την τελευταία τους πνοή μετά τα φρικτά βασανιστήρια. 
Οι γονείς τους βρήκαν και τους δύο νεκρούς. 
Ο ένας είχε πεθάνει από το σιδερένιο στεφάνι που συνέθλιψε το κρανίο του. 
Ο άλλος είχε πνιγεί με πετρέλαιο.

Τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αγωνιστές στα χέρια των βρετανών χαρακτηρίστηκαν ως αποτρόπαια.
Οι αποικιοκράτες εφάρμοζαν μεσαιωνικούς τρόπους δοκιμασίας και εξευτελισμού, που οδηγούσαν με βεβαιότητα στο θάνατο.

Η σεξουαλική κακοποίηση και ο πνιγμός με το πετρέλαιο.

Στις 27 Οκτωβρίου 1956, ο Γεώργιος Νικολάου από τον Κάτω Πύργο είχε συλληφθεί από τους Άγγλους στρατιώτες μαζί με άλλους εννέα συγχωριανούς του.
Είχε μυηθεί ένα χρόνο πριν στον αγώνα και ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Δάφνιος.

Ο 17χρονος Πρόδρομος Ξενοφώντος από την Κερύνεια. 

Στο σπίτι του διατηρούσε κρησφύγετο στο οποίο φιλοξενούσε αντάρτες της περιοχής Τυλληρίας. 
Ο τελευταίος που κατάφερε να τον δει ήταν ο αδελφός του Τάκης Νικολάου. 
Ο Τάκης είχε μπει μυστικά στο στρατόπεδο των Άγγλων στην Ξερού. 
Αντίκρισε τον αδελφό του σε τραγική κατάσταση. 
Ο ίδιος του εκμυστηρεύθηκε πως του είχαν συνθλίψει τα γεννητικά όργανα.
Ο Τάκης Νικολάου, είχε σοκαριστεί με την όψη του αδελφού του.

Ο Γεώργιος Νικολάου από τον Κάτω Πύργο. 

Η κακή του κατάσταση αποδείκνυε τη φρικτή κακοποίηση. 
Οι Άγγλοι του είχαν προκαλέσει κώφωση με έκρηξη δυναμίτιδας. 
Όλο το βράδυ τον είχαν δεμένο με σχοινί μέσα στη θάλασσα.
Ζήτησαν να δουν έναν γιατρό και ένα δικηγόρο.

Δεν πρόλαβαν όμως. 

Όταν την επόμενη ημέρα η οικογένειά του τον επισκέφθηκε τη φυλακή, τον βρήκαν νεκρό με θρυμματισμένα τα πόδια και μια σφαίρα στην πλάτη. 
Είχε πυροβοληθεί ενώ ήταν ήδη νεκρός. 

Οι βασανιστές τον είχαν πνίξει με πετρέλαιο, στο οποίο πρόσθεσαν πριονίδι. 

Το σιδερένιο στεφάνι που συνθλίβει το κρανίο 

Δύο χρόνια αργότερα, το 1958 ένας ακόμα νέος θα μαρτυρούσε στα χέρια των βασανιστών του. 
Στις 7 Νοεμβρίου, οι Βρετανοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον νεαρό Πρόδρομο Ξενοφώντος. 
Τροφοδοτούσε τις αντάρτικες ομάδες του του Μάτση στον Κυπαρισσόβουνο. 
Τ’ αχνάρια από τα παπούτσια του τον πρόδωσαν και οι αρχές τον συνέλαβαν. 
Μετά τη σύλληψή του, ξεκίνησαν οι εξαντλητικές ανακρίσεις. 
Η επιμονή και το σθένος του 17χρονου εξόργισε τους Βρετανούς. 
Γι’ αυτό αποφάσισαν να τον βασανίσουν μέχρι θανάτου. 

Όταν τέσσερις μέρες αργότερα παραδόθηκε στους γονείς του, το κρανίο του είχε συνθλιβεί από το σιδερένιο στεφάνι που του είχαν φορέσει και του είχαν ήδη βγάλει όλα τα νύχια.

mixanitouxronou.com.cyShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.