21 Νοεμβρίου 2018

Το Σύνταγμα της Τροιζήνας παράδειγμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας

Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία υπάρχουν θετικές και αρνητικές στιγμές. Μάλιστα κάποιες από τις θετικές στιγμές ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και μνημονεύθηκαν διεθνώς. Ένα τέτοιο γεγονός ήταν η ψήφιση του Συντάγματος της Τροιζήνας το 1827. Το Σύνταγμα εκείνο χαρακτηρίστηκε ως το πιο φιλελεύθερο και καινοτόμο της εποχής του.

Τότε ήταν μια στιγμή, που λίγο μετά το θαύμα του 1821, η φτωχή και υποανάπτυκτη Ελλάδα υπερέβαλλε εαυτόν και έδινε πάλι τα φώτα της στον υπόλοιπο κόσμο. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν διακόσια χρόνια. Και η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συζήτηση για το Σύνταγμά της. Και πάλι βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας της. Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα νέο και καινοτόμο Σύνταγμα.

Ένα Σύνταγμα που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή και που θα δείχνει οτι μάθαμε απο τα λάθη του παρελθόντος. Βασικός πυλώνας ενός καινοτόμου Συντάγματος οφείλει να είναι η αποκέντρωση της χώρας. Ο επόμενος στόχος θα έπρεπε να είναι ο εκσυγχρονισμός του κεντρικού πολιτικού συστήματος αλλά και η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ελληνικό κράτος.

Και ένα νέο ελληνικό κράτος περνά μέσα από την αποκέντρωση αλλά και από την αναδιάρθρωση των κεντρικών του δομών και τον περιορισμό της κακής νομοθέτησης. Όμως η νέα Ελλάδα οφείλει να περάσει και στην κοινωνία της γνώσης. Και το θεμέλιο για ένα τέτοιο πέρασμα είναι μια ελεύθερη, υψηλού επιπέδου, δημόσιου αλλά και ιδιωτικού χαρακτήρα τριτοβάθμια εκπαίδευση. Που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους και θα αποτελεί το σημαντικότερο ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας. Δυστυχώς και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Χρησιμοποιούν την αλλαγή του Συντάγματος για μικροκομματικούς σκοπούς. Δεν επιθυμούν τις μεγάλες τομές που είχε ανάγκη η Ελλάδα! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε θέλουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη νεοτερικότητα. Θέλουν μια χώρα δέσμια τον παθογενειών της.

Ίσως επειδή αυτές οι παθογένειες τους έφεραν στην εξουσία! Η χώρα όμως και οι πολίτες έχουν τις δικές τους ανάγκες. Προς το παρόν αρκούμαστε στις ένδοξες μνήμες μας. Του πιο φιλελεύθερου και καινοτόμου Συντάγματος της χώρας. 

Του Συντάγματος της Τροιζήνας!

Τάσος Γαϊτάνης 
Πρώτο Θέμα



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.