29 Νοεμβρίου 2018

Ελλάδα 2018 σε …ανάπτυξη: Δεν ξέρουμε ΤΙΠΟΤΑ.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Κάποτε θάλεγα ότι η ιστορία αυτή που διάβασα στο newsit είναι «απίστευτη». Τώρα πια, ύστερα από αρκετά χρόνια επαφής και ενασχόλησης με την αναπηρία, κυρίως λόγω της συνεργασίας μου και της φιλίας με τον Βαγγέλη Αυγουλά, μου φαίνονται όλα πιστευτά, πιθανά, δυνατά στη χώρα μου όπου εμείς, οι απλοί άνθρωποι, έχουμε μάθει τόσα πολλά για τις πάσης φύσεως αναπηρίες αλλά το «σύστημα» που ασχολείται μ αυτές, δεν έχει μάθει τίποτα.

Για να μην επαναλαμβάνω πράγματα και ιστορίες δημοσιευμένες που πολύ εύκολα μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς (ΕΔΩ), μένω στον τίτλο του ρεπορτάζ: “Πήραν με χειροπέδες το αυτιστικό παιδί μου”! Απίστευτες καταγγελίες μητέρας».

Το θέμα, για κάποιον που εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ένα σύστημα Υγείας και Περίθαλψης των ατόμων με ειδικές αναπηρίες όπως ο αυτισμός, είναι σπαρακτικό. Θα μάθουν τι λέει η μητέρα του αυτιστικού γιού της: « Πήγαν αστυνομικοί, με περιπολικό ξύπνησαν το παιδί γιατί όφειλαν να κάνουν τη δουλειά τους εφόσον ενημερώθηκε ο εισαγγελέας από τον διευθυντή. Με εισαγγελική παραγγελία πήγαν οι αστυνομικοί, πήραν το γιο μου με χειροπέδες γιατί το παιδί μου αναστατώθηκε και φοβήθηκε και το πήγαν στο Δρομοκαΐτειο όπου έγινε εισαγωγή. Πήγα και εγώ, είδα το γιο μου φυσικά ακινητοποιημένο γιατί το νοσοκομείο αυτό δεν είναι εξειδικευμένο για τον αυτισμό.»

Για μένα πλέον, όπως και για τόσους άλλους, κυρίως άμεσα ενδιαφερόμενους για πάσης φύσεως ανάπηρους, όλα είναι φυσιολογικά και λογικά. Και η μητέρα του παιδιού είπε ότι «όφειλαν να κάνουν τη δουλειά τους» και «το νοσοκομείο αυτό δεν είναι εξειδικευμένο για τον αυτισμό». Έτσι η διήγηση της ταλαίπωρης μητέρας του άρρωστου γιού δεν τους ταράζει και τόσο πολύ. «Μα αφού έτσι γίνεται παντού» θα πουν. «Αφού ο εισαγγελέας στέλνει την αστυνομία επειδή ο αυτιστικός αντιδρά έντονα, τι να κάνουν οι αστυνομικοί; Κι αφού το Δρομοκαίτειο δεν έχει προσωπικό με γνώση γύρω από τον αυτισμό τι άλλο να κάνουν παρά να τον δέσουν τον άνθρωπο στο κρεβάτι;»

Δυστυχώς η γνώση και η τριβή με μιαν ύπουλη και βαριά ψυχική ασθένεια, μας κάνει – αν δεν είμαστε γονείς, συγγενείς ή φίλοι του ασθενούς, να συμφιλιωνόμαστε με την κατάσταση. Κι αυτή είναι η μεγάλη τραγωδία.

Δεν συνεχίζω. Διαβάστε στο newsit όλη την ιστορία, μια από τις τόσες και τόσες που μας φαίνονται «φυσικές» γιατί έχουμε δεχτεί ότι το σύστημά μας είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει σωστά αυτούς τους ασθενείς και θα καταλάβετε ότι όσο συνεχίζουμε να «καταλαβαίνουμε» ότι υπάρχουν εισαγγελείς που δεν ξέρουν, δεν θέλουν να μάθουν, δεν σκέπτονται, όσο υπάρχουν αστυνομικοί που απλώς υπακούουν, όσο υπάρχουν νοσηλευτές και γιατροί που δεν ξέρουν τι να κάνουν και δένουν τον αυτιστικό στο κρεβάτι του, όσο υπάρχουν άνθρωποι που στέλνουν έναν εξειδικευμένο ασθενή σε κρίση σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, όλα τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται σαν εγκεφαλικά επεισόδια που στέλνονται σε ουρολόγο ή οδοντίατρο. Τόσο απλά.
Ντροπή μας τέλος πάντων.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.