25 Σεπτεμβρίου 2018

Το τυρί και η φάκα.

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

(Μια μικρή αναδρομή) 
Πανηγυρίσαμε τα μάλα ακολουθώντας τους τότε “ηγέτες μας” για την ένταξή μας στο Ευρώ, με τις προοπτικές που μας ανοίγονταν για την ευημερία που θα ακολουθούσε. 

Έτσι λοιπόν, με την καθιέρωση του Ευρώ σαν εθνικό μας νόμισμα έγιναν πολλές διαπιστώσεις που με το πέρασμα των χρόνων έγιναν θλιβερές και καταστροφικές. 

Μια απ αυτές ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα προϊόντα που είχαμε παραγωγή στη χώρα μας, αν τα κάναμε εισαγωγή θα είχαμε χαμηλότερο κόστος, η πώλησή τους θα γίνονταν ευκολότερα και φυσικά το κέρδος για τον εισαγωγέα θα ήταν ικανοποιητικό.

Αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε πλείστα όσα είδη ακόμα και σε αγροτικά προϊόντα, να μειωθούν οι εξαγωγές, η εκμετάλλευση της γης να αλλάξει χρήση ή να σταματήσει τελείως, δεδομένων και των κοινοτικών οδηγιών για κατευθυνόμενες καλλιέργειες.

Συνέπεια, η αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που καλυπτόταν ως συνήθως από δανεικά που χορηγούσαν αφειδώς οι τράπεζες δίχως να εξασφαλίζουν επαρκώς τις χορηγήσεις τους.

Όταν μας έκατσε η στραβή και ήρθε η ώρα της αποπληρωμής των δανείων που είχε λάβει το Δημόσιο χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα για την αποπληρωμή τους άρχισε ο πανικός της εξασφάλισης των διαθεσίμων.

Και ο τρόπος;;;;

Μα ο απλούστερος για τις κυβερνήσεις. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, εξοντωτική φορολογία, μειώσεις του κοινωνικού κράτους με συνέπεια την υποβάθμιση των παροχών στην υγεία και την παιδεία κ.α.

Φυσικά οι πρώτοι που ένιωσαν τις συνέπειες αυτές ήταν οι έμποροι που αναγκάστηκαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους τη μία μετά την άλλη και οι δρόμοι να θυμίζουν ημέρες γερμανικής κατοχής (αν και τώρα πάλι η αιτία ήταν η ίδια, άσχετα αν το κάναμε γαργάρα).

Η ανεργία;;;;; Έφτασε σχεδόν το 30%.

Η μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων επιχειρηματιών και νοικοκυριών δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες που έβλεπαν τα δάνεια που είχαν χορηγήσει με ελαφριά καρδιά, να μη πληρώνονται και τα διαθέσιμα τους να περιορίζονται.

Η αριστερή κυβέρνηση που εκλέχτηκε με υποσχέσεις περί εξόδου απ τα μνημόνια, κατάργηση φόρων που χαρακτήριζε μάλιστα “αντισυνταγματικούς” όχι μόνο δεν τους κατάργησε αλλά και τους παγιοποίησε ενώ η “έξοδος” από τα μνημόνια “επιτεύχθηκε” με επί πλέον μνημόνια και πιο ασφυκτικά, να σχολιάσουμε δε, ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκαν τα περιβόητα “capitals controls” και μάλιστα από “αριστερή” κυβέρνηση.

Καινούργια δάνεια φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού για να ενισχυθούν οι τράπεζες και να μη βαρέσουν κανόνι έτσι ώστε ενώ μπήκαμε στο καζάνι της κόλασης με δημόσιο χρέος 110% του ΑΕΠ, να καμαρώνουμε ότι βγαίνουμε οσονούπω από τα μνημόνια με δημόσιο χρέος 180% του ΑΕΠ, και ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 το Δημόσιο χρέος ήταν 324,1 δις, τον Μάρτιο του 2018 να έχει ανεβεί στα 343,74 δις, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ..

Και έχουμε κάποιους που μας λένε ότι στις 21 Αυγούστου πανηγυρίσαμε την έξοδο μας απ τα μνημόνια. Ούτε σε διανοητικά καθυστερημένους δεν πιάνουν τέτοια παραμύθια.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι το ευρώ μας το πλασάρανε μεν σαν το τυράκι που θα μας έφτιαχνε τη ζωούλα μας όμως δεν μας έδειξαν ούτε και εμείς είδαμε μέσα στην παραζάλη της ευθυμίας τη φάκα που ήταν μέσα και κλειστήκαμε κι εμείς.

Δυστυχώς το χρέος αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα περάσουν δεκάδες χρόνια για να εξοφληθεί, που δεν θα εξοφληθεί αν φορτωνόμαστε με καινούργια δανεικά όπως πάει η μελλοντική μας ιστορία.

Αφού δε ξεπουλήσαμε την εθνική μας κυριαρχία και τον εθνικό μας πλούτο τι άλλο θα πουλήσουμε;;;

Την ύπαρξή μας;;;;;; Υπομονή και βλέπουμε. 

αιέν αριστεύειν



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.