19 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιος φοβάται τους ρομποτικούς στρατιώτες και γιατί η ΕΕ ζητά την απαγόρευσή τους;

Του Γιάννη Γορανίτη 

Μία πολυσυζητημένη πτυχή της πορείας προς τη ρομποτική εποχή και την ΑΙ αφορά το θεσμικό πλαίσιο. Επειδή όμως η τεχνολογία τρέχει πολύ ταχύτερα από τους νομοθέτες, οι τοπικές και υπερεθνικές αρχές καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα έγκαιρα και να διαμορφώνουν το πλαίσιο αυτό προτού η εξέλιξη δημιουργήσει κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Μία από τις βασικότερες ενδείξεις της αναγκαιότητας ρύθμισης συνδέεται με τα αυτόνομα όπλα και αυτό που σχηματικά αποκαλείται «ρομποτικοί στρατιώτες». Εν ολίγοις, τα ανθρωποειδή, τους ρομποτικούς μηχανισμούς και τα υπολογιστικά συστήματα που λειτουργούν βάσει τεχνητής νοημοσύνης χωρίς ανθρώπινο έλεγχο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η λύση της τεχνητής νοημοσύνης που σε άλλα πεδία ανθρώπινης δραστηριότητας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, στα οπλικά συστήματα δύναται να εξελιχθεί καταστροφικά με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τα αυτόνομα όπλα προγραμματίζονται μεν από ανθρώπους, και προφανώς διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα πεδία εφαρμογής της ΑΙ, ένα πιθανό λάθος ή αβλεψία θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

Το ψήφισμα της ΕΕ

Η διεθνής εγρήγορση για να τεθούν όρια στη χρήση αυτόνομων συστημάτων και μηχανών στα πεδία των μαχών είναι έντονη το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κινούνται σε κοινή γραμμή.

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη εγκρίθηκε ένα ψήφισμα που ζητά τη διεθνή απαγόρευση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της χρήσης όπλων που λειτουργούν και δυνάμει σκοτώνουν, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη απόφαση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη – μειοψήφησε το 7% των Ευρωβουλευτών (μεταξύ αυτών και τρεις Έλληνες: οι εκλεγμένοι με τη Χρυσή Αυγή). Η Federica Mogherini, ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο να προληφθεί σε αυτό το στάδιο η ανάπτυξή και η χρήση των αυτόνομων όπλων.

Η στάση της ΕΕ ενάντια στα «ρομπότ δολοφόνους» είναι εύλογη, αλλά όχι αρκετή, αφού δεν μπορεί να δεσμεύσει την παγκόσμια κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα να την ακολουθήσουν. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις της νομοθεσίας στην ανάσχεση της επιστημονικής έρευνας και της θέσης της Ευρώπης στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχουν πράγματι αυτόνομα όπλα;

Σε αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα αναπτύσσονται ήδη τεχνολογίες, software αλλά και hardware που φέρνουν πιο κοντά την εποχή των ρομποτικών όπλων. Ήδη, πολλές ένοπλες δυνάμεις και άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί πειραματίζονται ή σχεδιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις με τη χρήση αυτόνομων drones – μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δηλαδή, που λαμβάνουν αποφάσεις για την επιλογή στόχου, τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης κ.ά.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, θεωρούν οι όπλα με αυτόνομες λειτουργίες μπορούν να αποφέρουν στρατιωτικά και ανθρωπιστικά οφέλη, και να συμβάλλει στη μείωση των ατυχημάτων και των παράπλευρων απωλειών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων TASS, μια ρωσική εταιρεία κατασκευής όπλων, παρουσίασε πρόσφατα ένα αυτοματοποιημένο Καλάσνικοφ που είναι σε θέση όχι μόνο να εντοπίζει στόχους, αλλά και να λαμβάνει αποφάσεις. Παρόμοια, ενδεχομένως πολύ πιο απειλητικά, projects αναπτύσσονται σε πολλές χώρες. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι αναπτύσσονται αυτόνομα όπλα και συστήματα, χωρίς τα σχέδια να δημοσιοποιούνται.

Το «μπαλάκι» στον ΟΗΕ

Όλοι αυτοί οι λόγοι και οι ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο, καλούν για διεθνή εγρήγορση και δράση. Η πρόσφατη συζήτηση κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων από πολλές χώρες με αντικείμενο τα «θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων», που συγκλήθηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατέληξε σε απόφαση.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών το ενδεχόμενο συγκρότησης κοινής διεθνούς στάσης για το ζήτημα. Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν απαισιοδοξία για κατάληξη σε κοινή θέση και στάση. Μια πιο μετριοπαθής προσέγγιση ζητά αντί της πλήρους απαγόρευσης (που ενδέχεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη υπό άκρα μυστικότητα, και συνεπώς χωρίς κανέναν έλεγχο), να εξεταστεί ο βαθμός ελέγχου των αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Κανένα ψήφισμα και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να σταματήσει την τεχνολογική εξέλιξη. Μόνο να την καθυστερήση μπορεί αλλά για πολύ σύντομο διάστημα....
Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την εποχή που μηχανές θα σκοτώνουν ανθρώπους...
Αυτά που βλέπουμε ως επιστημονική φαντασία στις ταινίες θα γίνουν πραγματικότητα...
Και η πρόφαση θα είναι κυρίως ότι με τα μηχανήματα θα κινδυνεύουν λιγότερο οι στρατιώτες άνθρωποι...

Μια πρόφαση όμως ψεύτικη αφού τα ρομπότ θα θερίζουν αδιακρίτως ανθρώπους χωρίς να ενδιαφέρονται για ενόπλους ή αόπλους...
Τα ρομπότ υπακούουν σε ανθρώπινες εντολές.... κι εφόσον οι άνθρωποι έχει αποδειχθεί οτι επιδιώκουν ενίοτε να σκοτώνουν και αμάχους καταλαβαίνουμε όλοι την συνέχεια...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.