Τελευταίες αναρτήσεις

10 Αυγούστου 2018

ΤΡΩΚΤΙΚΑ - ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Χρηματοδότηση των κομμάτων: “Μα Φις Φάιντα” 

Γράφει ο 
σ. Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς
σχολιάζει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Εξασφαλίσαμε και παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα άρθρο του Επαμεινώνδα Πανά σ. καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Χρηματοδότηση των κομμάτων: “Μα φις Φάιντα”»!

Ένα καταγγελτικό άρθρο για τα κόμματα που νέμονται – “σφετερίζονται” την Εξουσία στον Τόπο μας, αλλά και απόλυτα ενημερωτικό για τον ελληνικό λαό, προκειμένου να διαπιστώσει τα τεράστια ποσά που λαμβάνουν τα κόμματα για τη λειτουργία τους, όταν ο ελληνικός λαός πένεται και δυστυχεί από εγκληματικά λάθη και παραλήψεις των πολιτικών, που στελεχώνουν αυτά τα κόμματα Εξουσίας (σ.σ. χαρακτηρίζω κόμματα Εξουσίας και εκείνα τα κόμματα που δεν εισήλθαν στη Βουλή, αλλά φρόντισε η “μαφία” της Εξουσίας να τα χρηματοδοτεί κι εκείνα)! 

Το άρθρο του κ. Επαμεινώνδα Πανά…

Δεν είναι τα Μνημόνια και η Λιτότητα οι αιτίες που τσακίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τη χώρα. Ασφαλώς ούτε η έλλειψη μιας ποιοτικής παιδείας. Ούτε τα πλεονάσματα ούτε τα χρεωλύσια. Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι μερικά ζωντανά, δραματικά στοιχεία που δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας που δημιούργησε το Πελατειακό Κράτος είναι η αιτία όλων αυτών.

Το πολιτικό σύστημα κατέστρεψε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν ήθελαν ελεύθερους πολίτες αλλά εξαρτημένους ψηφοφόρους.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθούν οι συντεχνίες. Έτσι δημιουργήθηκε και η επιθυμία του κάθε Έλληνα πολίτη για μια ρουσφετολογική θέση στο δημόσιο, με όραμα χωρίς να πολυκουράζεται, να του δοθεί η πρόωρη σύνταξη. Κομματικό δουλεμπόριο.

Δηλαδή, χρεώνονται τα κόμματα της μεταπολίτευσης ότι δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο συναλλαγών. Το πελατειακό σύστημα είναι η Λερναία Ύδρα που σαρώνει την ελληνική κοινωνία φθείροντας και διαφθείροντας τον τόπο. Αυτός είναι ο καρκίνος της χώρας. Αν δεν θεραπευθούμε από τον καρκίνο, δύσκολα θα περιοριστεί η παρακμή της χώρας.

Η μικροπολιτική, το ρουσφέτι, ήταν το θερμοκήπιο που αναπτύχθηκε η κομματοκρατία. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν μπορούσε να λυθεί κανένα πρόβλημα της χώρας. Με άλλα λόγια, τα κόμματα της μεταπολίτευσης έδειξαν με εκκωφαντικό τρόπο ότι δεν είναι ικανά να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Υπάρχει ερμηνεία για αυτή την ανικανότητά τους. Τα ίδια τα κόμματα με τις νοοτροπίες τους, με τη φιλοσοφία τους που στηρίζεται στο ανύπαρκτο “πολιτικό κόστος” ανέδειξαν ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας τα ίδια τα κόμματα.

Γεγονός είναι ότι ζούμε σε κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Δύο δείγματα αρκούν: Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, στην τύχη οφείλουμε ότι ζούμε.

Οι θυσίες του Ελληνικού Λαού των τελευταίων δέκα χρόνων δεν έπιασαν τόπο. Δυστυχώς στον ορίζοντα δεν φαίνεται ελπίδα, αντίθετα η χώρα βουλιάζει όλο και πιο βαθιά. Αν όμως όλα αυτά τα προβλήματα προέκυψαν από τα κόμματα της μεταπολίτευσης, τότε δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα επίλυσής τους. Ίσως πάλι οι τελευταίες φονικές καταστροφές να σηματοδοτούν την αδήρικτη ανάγκη ριζικής αλλαγής της νοοτροπίας όλων των κομμάτων.

Τα κόμματα δυστυχώς φαίνεται να ανήκουν στον εαυτό τους. Αλλά χρηματοδοτούνται από τις θυσίες του δοκιμαζόμενου Ελληνικού Λαού. Έχουν τα κόμματα εξασφαλίσει τις οικονομικές τους χρηματοδοτήσεις από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων και των συντάξεων των Ελλήνων.

Μήπως, όμως, υπερβάλλουμε; Και να μη θέλαμε να υπερβάλλουμε δεν μας αφήνει το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Φαίνεται ότι το μόνο μείζον θέμα είναι η επιβίωση των κομμάτων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του σχετικού νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, τακτική χρηματοδότηση δικαιούνται: 
  • Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί που εκπροσωπούνται με εκλεγμένους βουλευτές.
  • Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί από τους συνδυασμούς των οποίων έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
  • Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον, στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας, και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον ίσο με το 1,5% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.
Για το 2018 σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, τα κόμματα θα μοιραστούν το ποσό των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατανομή της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης διαμορφώνεται ως εξής:

Στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ θα εισρεύσουν 4.430.026,27 ευρώ.
Στη Νέα Δημοκρατία το συνολικό ποσό είναι 3.580.359,56 ευρώ
Στη Χρυσή Αυγή το ποσό φθάνει στα 1.145.219,33 ευρώ
Στο ΚΚΕ αναλογούν 979.503,10 ευρώ
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναλογούν 895.130,17 ευρώ
Στο ΠΟΤΑΜΙ αναλογούν 811.014,48 ευρώ
Οι ΑΝΕΛ λαμβάνουν 595.271,12 ευρώ
Η Ένωση Κεντρώων λαμβάνει το ποσό των 565.777,90 ευρώ
Η Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη ενισχύεται με 79.411,76 ευρώ
Το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη θα εισπράξει το ποσό των 79.411,76 ευρώ
Η ΕΛΙΑ λαμβάνει 169.411,78 ευρώ
Ανεξάρτητοι Έλληνες Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο 169.411,78 ευρώ

Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι:

Οι ισολογισμοί τους δημοσιεύονται ετησίως;
Εκπληρώνουν τα κόμματα τις υποχρεώσεις τους ως προς τα δάνεια που είχαν λάβει;
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπάρχει ειδικό τεύχος για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Όμως πολύ δύσκολα κάποιος θα βρει λεπτομέρειες για τα οικονομικά των κομμάτων.
Ποια είναι η διαφάνεια των κομμάτων; Γιατί δεν αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τα δάνεια, τις αποπληρωμές τους και τους ισολογισμούς τους;

Όπως βλέπετε από τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν κόμματα τα οποία ο ελληνικός λαός δεν τα τίμησε με την ψήφο του, και όμως χρηματοδοτούνται – βλέπε ΛΑΟΣ (Γ. Καρατζαφέρης) και Λαϊκή Ενότητα (Π. Λαφαζάνης). Δηλαδή συνεχίζουν τα κόμματα αυτά, να ζουν οικονομικά από τις περικοπές των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Με το δίκιο του ο Έλληνας πολίτης που χρηματοδοτεί εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης διερωτάται που είναι η διαφάνεια των κομμάτων, πως αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών αυτά τα χρήματα.

Ως που να πάρει απάντηση ο πολίτης να θυμηθούμε τι είχε πει στην επιθανάτια κλίνη του ο Αιγύπτιος εθνικός ηγέτης Ζαγλούλ Πασάς: «Μα Φις Φάιντα» - τουτέστιν: «Δεν γίνεται τίποτε». Και έκτοτε έμεινε η ρήση αυτή»!

Σχολιασμός του Παναγιώτη Αποστόλου…

Το πολιτικό Σύστημα της Μεταπολιτεύσεως θέσπισε ένα μαφιόζικο τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από το υστέρημα του ελληνικού λαού!

Μη μπορώντας να εξασφαλίσουν την ύπαρξη και λειτουργία των κομμάτων τους, κατέφυγαν σε “ετήσιο δάνειο” από τον “τραπεζίτη” – ελληνικό λαό! Ένα δάνειο χωρίς επιστροφή, ασχέτως ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του λαού μας!

Και τότε, που οι “αγελάδες της ελληνικής” οικονομίας ήταν “παχιές” (μέσω της επίπλαστης 
και ψευδής ευμάρειας, που τροφοδοτούσαν το λαό) και την εποχή των Μνημονίων, που έχουν στραγγίσει την ελληνική οικονομία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του Έλληνα, κατακλέβοντας τους κόπους του, το πολιτικό Σύστημα δεν έπαψε να χρηματοδοτείται από τον “τραπεζίτη” ελληνικό λαό!

Όμως, εκτός από αυτήν την ετήσια χρηματοδότηση από τον ελληνικό λαό, έχουν “στεγνώσει”, πολλά από τα αναφερόμενα κόμματα στο άρθρο του κ. Πανά και τις τράπεζες με δάνεια, που επί σειρά ετών δεν ανταποκρίνονται στην εξόφλησή τους, και οι τράπεζες μένουν άπραγες, όταν οι ίδιες τράπεζες αρπάζουν το σπίτι του κάθε μεροκαματιάρη για οφειλή ενός ευρώ!

Επιστρέφοντας στην οικονομική ενίσχυση των κομμάτων που ανέρχεται σε 13,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2018, να μείνουμε ιδιαίτερα στο σημείο της οικονομικής ενίσχυσης και εκείνων των κομμάτων που δεν εξασφαλίσουν το 3% του εκλογικού Σώματος, όπως ορίζει ο Νόμος, αλλά μπόρεσαν και έπιασαν το 1,5%!

Δηλαδή μιλάμε για καθαρή ληστεία! Άλλη μια στις τόσες άλλες! Έτσι, ο Γιώργος Καρατζαφέρης επί παραδείγματι, θα λάβει “ετήσια αποζημίωση” των κόπων του, 79.411,76 ευρώ στο 2018! Απίστευτο γεγονός!

Όταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για πυρόπληκτες οικογένειες της βιβλικής καταστροφής της Ανατολικής Αττικής, ήταν μεταξύ των άλλων, εφάπαξ χορήγηση 5 χιλιάδων ευρώ έως 6 χιλιάδες ευρώ για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες!

Κι όπως αποκαλύφτηκε στην ευρεία σύσκεψη του Λαυρίου, όπου μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, η ενίσχυση έχει χαθεί στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές εργασίες! 

Δυο βδομάδες και πλέον από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, από το ολοκαύτωμα της Ανατολικής Αττικής και κανείς δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα υποσχεθέντα του Πρωθυπουργού!

Όταν κι οι συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων είναι άθλιες, πολύ χειρότερες των “φιλοξενούμενων” λαθρομεταναστών στην ελληνική Επικράτεια!
Αλλ΄ όμως, τίθενται εύλογα ερωτήματα! 

Πόσα ευρώ από αυτά που θα λάβουν τα κόμματα από την ετήσια αποζημίωση θα τα διαθέσουν στους πληγέντες; 
Θα δείξουν ευαισθησία ή θα το περάσουν στα μουλωχτά;
Θα δείξουν έμπρακτα ότι πονάνε και υποφέρουν πραγματικά για όσους επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής και για την οποία έχουν – τουλάχιστον – την πολιτική και ηθική ευθύνη; 
Θα ανοίξουν τον “κουμπαρά” της παχυλής τους βουλευτικής αποζημίωσης και θα δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα προς την ελληνική Κοινωνία;

Αλλά, ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί! 
Σημ.: Ο τίτλος “τρωκτικά – αρουραίοι της Εξουσίας” είναι του σχολιαστή.-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.