25 Αυγούστου 2018

Το φυτίλι από την Υεμένη μέχρι το ΑΙΓΑΙΟ αρπάζει για να τινάξει το Ιράν και την Τουρκία στον αέρα και να κατεβάσει τον Ρώσο.

Που να ασχοληθείς με τόσα συγκλονιστικά που γίνονται γύρω μας και είναι προδρομικά σημεία μιας επικείμενης μεγάλης σύγκρουσης;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αν τα αναφέρουμε, τα αναφέρουμε για να δούμε που βρισκόμαστε. Οι περιφερειακές συγκρούσεις προετοιμάζουν την μεγάλη θλίψη που έρχεται στην γη εξ αιτίας ανθρωποκτόνων γεωπολιτικών επιλογών.

Η αποστασία από τον ΑΓΙΟ ΘΕΟ είναι η βασική αιτία μαζί με την πλεονεξία των ισχυρών. 

Α. Πάμε πρώτα στην Υεμένη που μπορεί να απέχει από το ΑΙΓΑΙΟ αλλά απεργάζεται τα ίδια πράγματα. 

«Πόλεμος στην Υεμένη για να εκραγεί ο Περσικός Κόλπος και η αγορά πετρελαίου» 

Την περασμένη εβδομάδα, 53 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν οι επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας στοχοποίησαν την πόλη Hodeidah της Υεμένης. Η κατάσταση των πραγμάτων στην Υεμένη είναι κοντά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 22 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη χώρα (σχεδόν το 80% του πληθυσμού) υποφέρουν από υποσιτισμό και χρειάζονται συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια. Έως δύο εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης παραμένουν χωρίς σπίτια ως αποτέλεσμα του πολέμου στη χώρα.

Εκτός από όλα αυτά τα προβλήματα, η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος μιας επιδημίας χολέρας.

Ωστόσο, οι πιθανότητες για ειρήνη στην Υεμένη είναι περιορισμένες, επειδή αυτή η χώρα (που βρίσκεται στα νότια της Αραβικής Χερσονήσου) έχει μετατραπεί σε αρένα σύγκρουσης συμφερόντων δύο αντίθετων γεωπολιτικών συνασπισμών.

Από τη μία πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο αραβικός συνασπισμός, που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, προσπαθούν να νικήσουν το κίνημα των ανταρτών του Χούτι. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και το Ιράν, έχοντας επίσης τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν την ήττα των ανταρτών Χούτι.

Η Υεμένη βρέχεται από τα νερά της Ερυθράς και της Αραβικής θάλασσας. Η χώρα ελέγχει τη μεταφορά πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία μέσω του στενού Bab-el-Mandeb . Η Σαουδική Αραβία μεταφέρει περίπου 800.000 βαρέλια πετρελαίου μέσω του στενού αυτού σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, μετά την επίθεση πυραύλων Houthi στα πετρελαιοφόρα της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα, το Ριάντ μείωσε την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η κίνηση προκάλεσε πανικό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν.

Το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών στην λιμενική πόλη Hodeidah. Ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε μια επίθεση στην πόλη πριν από δύο εβδομάδες, αλλά οι αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν την πόλη υπό έλεγχο.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία υποπτεύονται ότι το λιμάνι του Hodeidah δέχεται παρτίδες όπλων υπό το πρόσχημα των ανθρωπιστικών φορτίων. Το Ιράν παραδέχεται ότι παρέχει ηθική υποστήριξη στους αντάρτες Χούτι , αλλά αρνείται την αποστολή όπλων στη χώρα.

Η Ρωσία έχει αποστασιοποιηθεί από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Υεμένη. Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε στη γραπτή έκκληση του ηγέτη του Houthi να παρέμβει στη σύγκρουση της Υεμένης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προειδοποίηση απαιτώντας ότι η σαουδαραβική συμμαχία θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην περιοχή της πόλης του Hodeidah . Η θύελλα αυτή απειλεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για όλη την Υεμένη", ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Υεμένη μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα άλλο Αφγανιστάν, όπου το χάος και η βία θα κρατήσουν για δεκαετίες.

Εάν η Τεχεράνη αποφασίσει να υποστηρίξει ανοιχτά τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα μοιάζει με τον οκταετή πόλεμο μεταξύ του Αγιατολάχ Χομεϊνί και του Σαντάμ Χουσεΐν το 1980-1988. Η πυρκαγιά αυτού του πολέμου μπορεί να ανατινάξει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και οι τιμές για το μαύρο χρυσό μπορεί να ανέλθουν στα 150 δολάρια το βαρέλι.» Aidyn Mehtiyev

Pravda.Ru  
http://www.pravdareport.com/hotspots/conflicts/07-08-2018/141363-yemen-0/ 

Β. Τώρα πάμε πιο κοντά στην περιοχή μας

«Πολεμικό» συμβούλιο στη Μόσχα μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας για Συρία, S-400 και Αιγαίο!»

Μια πολύ σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που καταδεικνύει το μέγεθος της συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και σε θέματα ασφαλείας. 

Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκε ανώτατη αντιπροσωπεία από την Τουρκία στην οποία συμμετείχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Τούρκος επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν!

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (SVR) και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Κυριολεκτικά επρόκειτο για ένα «πολεμικό συμβούλιο» «σκληροπυρηνικού» χαρακτήρα με την ατζέντα των συνομιλιών να κινήθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο θέμα της Συρίας, των S-400 και του… Αιγαίου.

Σε ότι αφορά τη Συρία στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η Ιντλίμπ (καθώς ο συριακός Στρατός κινείται πλέον επιθετικά) και ο διαμοιρασμός της περιοχής σε σχέση με τη εκκαθάρισή της από τους ισλαμιστές αντάρτες, περιοχή όμως που ελέγχουν και οι αντάρτες του FSA που πρόσκεινται στον τουρκικό Στρατό.

Ταυτόχρονα οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στο θέμα των Σύρων προσφύγων καθώς η Τουρκία πρόκειται να τους στείλει πίσω στη Συρία εντός των επόμενων 18 μηνών, ενώ τη σύσκεψη απασχόλησε φυσικά το θέμα των S-400 (οι πρώτοι εκ των οποίων είναι για να παραδοθούν στην Τουρκία το Νοέμβριο του ΄19) όπως και διευκολύνσεων που ζητούν οι Ρώσοι για τα πολεμικά τους σκάφη σε τουρκικά λιμάνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν "όλο και πιο βαθύ χαρακτήρα", ενώ αναφέρθηκε στις συστηματικές επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επεσήμανε «την όλο και πιο βαθιά συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην επίλυση διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων και στη διευθέτηση τέτοιων σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η κατάσταση στην Συρία».

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/

Tο φυτίλι το ανάβουν οι ενεργειακοί αγωγοί, οι δρόμοι του πετρελαίου , η παγκόσμια τιμή των ενεργειακών αγαθών και οι κυρώσεις.

Ο Δάσκαλος βλ. ΗΠΑ βάζει τιμωρίες βλ. κυρώσεις αλλά ποιος τον ακούει;

Αν η φωτιά πάρει από κάτω βλ. Μέση Ανατολή – Μεσόγειος- Αιγαίο τότε απομένει το φτηνό ρωσικό αέριο για την Ευρώπη.

Για αυτό μόλις πιάσει το φυτίλι από κάτω θα υπάρχει και ένα άλλο από πάνω για να τιναχτούν τα πάντα στο αέρα.

«Ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, John Bolton, επέκρινε την επιθυμία της Ευρώπης να «συνδέεται όλο και περισσότερο με την Ρωσία σε ενεργειακό εφοδιασμό και να υποστηρίζει το σχέδιο Nord Stream 2» σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

"Δεν είναι μόνο η οικονομική σημασία της ΕΕ να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά η στρατηγική σημασία του όλου εγχειρήματος ", δήλωσε ο Bolton. 

Ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ παρουσίασε διάφορες λύσεις για την ΕΕ και την Ουκρανία να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο. Συγκεκριμένα, προσέφερε στις χώρες αυτές την αγορά από το Ισραήλ ή την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.»

https://sputniknews.com/europe

η Τουρκία είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως και δίνει κακό παράδειγμα στις άλλες χώρες. Για αυτόν τον λόγο εσπευσμένα οι ΗΠΑ τις προειδοποιούν με κυρώσεις.

«Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης Τύπου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον «κατέστησε σαφές» ότι η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε να "επιβάλει κυρώσεις σε άλλες χώρες και οντότητες ανά τον κόσμο".

Ο Nauert εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είχαν προειδοποιηθεί για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους δεν ακολουθούν τις συστάσεις. Πιθανές τέτοιες χώρες είναι η Ινδία , το Κατάρ , η Σαουδική Αραβία και το Ιρακ.»
https://sputniknews.com/military/201808241067444295-us-s-400-sanctions/ 

Ουσιαστικά το ΙΡΑΝ δεν θα πρέπει να περιβάλλεται από χώρες της Μέσης βλ. τουρκία και Εγγύς Ανατολής βλ. Ινδία που διαθέτουν πυραυλικά συστήματα διαστημικής Ρωσικής τεχνολογίας διότι επίκειται εκεί μεγάλο πεδίο πολεμικής σύγκρουσης (στενά Ορμούζ).

Σχεδόν όλοι σήκωσαν τα περίστροφα τους και ο ένας σημαδεύει τον άλλον.

Δεν θα αποτελεί έκπληξη ότι μέσα σε πολλές χώρες ακόμα και σε δυτικές θα υπάρχουν εσωτερικές επαναστάσεις.
Δεν θα τα βρίσκουν
«Θα προσπαθούν να το λύσουν με την πέναν μα δέν θα μπορούν. 99 φορές με τον πόλεμο και μια με την πένα»
είπε ο Πατροκοσμάς 250 χρόνια πριν, και σήμερα οι ΄Αγγελοι τρέχουν να σφίξουν τα μπουλόνια της περιστροφής του πλανήτη της γης αλλά οι άνθρωποι τα ξεβιδώνουν πάλι.

Έχουν εδώ και χρόνια τα δικά τους σχέδια αλλά θα τους τα χαλάσει ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ γιατί στο τέλος θα γίνει το δικό ΤΟΥ.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ φέτος τον δεκαπενταύγουστο μας έκανε μεγάλο ΘΑΥΜΑ με την συγκλονιστική απελευθέρωση των δυο παλληκαριών μας.
Τώρα
Η ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ προσμένει τα δικά της παιδιά και βλέπει μέσα από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ προς την Ελλάδα.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.