14 Αυγούστου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με την Ρωσία.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ιδιόρρυθμη εξωτερική πολιτική

Όταν κάνεις υποτίθεται διαπραγματεύσεις μ’ ένα κράτος για να περάσεις τις ιδέες σου που προέρχονται από μια καθυστερημένη ιδεολογία, δεν μπορείς να λες ότι είσαι το ίδιο ικανός να διαπραγματεύεσαι με μια μεγάλη δύναμη. Η αδυναμία του ΥπΕξ είναι βέβαια ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις μόνο και μόνο για να δικαιωθεί για το Σκοπιανό, ενώ όλοι βλέπουμε ότι τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν με αυτό το θέμα λόγω της αντίστασης του ελληνικού λαού. 

Το πρόβλημα είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε αμέσως να σταματήσει αυτήν την κατρακύλα με την Ρωσία, αλλά ο ίδιος εμπλέκεται στο Σκοπιανό και κατά συνέπεια, έχει άμεσο όφελος να συνεχίζει να υποστηρίζει τον ΥπΕξ για να μην χαθεί το όλο θέμα. Δυστυχώς όλο αυτό το πολιτικό παρασκήνιο μόνο καλό δεν κάνει στην Ελλάδα που πρέπει να δώσει όλο και περισσότερους αγώνες για να σταθεροποιήσει την επίσημη θέση της, επειδή η εξουσία κοιτάζει αποκλειστικά την κομματική της ύπαρξη. Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια κλασσική εξωτερική πολιτική αλλά με μια ιδιόρρυθμη που βάζει τα συμφέροντα του κόμματος και της ιδεολογίας πιο πάνω από τις αξίες του Ελληνισμού και κατά συνέπεια του μέλλοντος της πατρίδας μας. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να παίξει με προβλήματα πάνω στη βαλκανική σκακιέρα, όπου η παρουσία της Ρωσίας είναι δεδομένη λόγω παραδοσιακής επιρροής σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

πηγή

Άλλο ανασχηματισμός κι άλλο εξωτερική πολιτική 

Αυτήν την περίοδο, το πρόβλημα της εξουσίας όσο απαράδεκτο κι αν είναι, δεν είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αλλά πώς ο ανασχηματισμός μπορεί να τη σώσει από την κατάρρευση όχι λόγω της αντικειμενικής εκλογικής ήττας αλλά πιο πολύ για τις εσωκομματικές εξελίξεις για το μέλλον, αφού ο σκοπός αυτής της εξουσίας είναι βέβαια να επανέλθει. Έτσι βλέπουμε ότι αυτή η σχιζοφρένεια εξηγεί τις παράλογες κινήσεις που γίνονται μετά από την τραγωδία στο Μάτι, όπου αρχικά προσπάθησαν να κατηγορήσουν τα θύματα αλλά δεν τους βγήκε λόγω της ελληνικής παράδοσης και στη συνέχεια σκέφτηκαν ότι αν πέσουν μερικά κεφάλια, ασήμαντα για το κόμμα βέβαια, τότε μπορεί να ηρεμήσει το πολιτικό σκηνικό. 

Μόνο που υπάρχει και το ρωσικό πρόβλημα που δυσκολεύει το όλο πλαίσιο, διότι δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα όταν οι εξελίξεις αγγίζουν έναν στρατηγικό σύμμαχο που δείχνει πια με ξεκάθαρο τρόπο ότι η υποστήριξή του ακόμα και στα ελληνοτουρκικά θέματα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Έτσι λόγω της προτεραιότητας που έχουν δώσει στον ανασχηματισμό, αφήνουν να σαπίσει μια σχέση με την Ρωσία για να υποστηρίξουν απαράδεκτες θέσεις περί Σκοπιανού. Αυτό το βλέπει ο ελληνικός λαός και κατανοεί ότι πρέπει να πάρει το μέλλον στα χέρια του. 

πηγή 

Ο επικοινωνιακός κομματισμός 

Ο ακραίος κομματισμός δεν μπορεί ποτέ να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθος και συνεπώς πρέπει τουλάχιστον να φαίνεται ότι έχει δίκιο σε κάθε περίπτωση έτσι γρήγορα εξελίσσεται σε επικοινωνιακό σύστημα που προσπαθεί να ανατρέψει ακόμα και την πραγματικότητα. Η περίπτωση που ζούμε με την τραγωδία στο Μάτι, είναι παραδειγματική. Η εξουσία αντί να μπει σε μια διαδικασία που καταλήγει τουλάχιστον σε μια συγνώμη στον ελληνικό λαό για τους αθώους που έπεσαν νεκροί λόγω ανικανότητας και άγνοιας, έδωσε οδηγίες σε επικοινωνιακό επίπεδο μόνο και μόνο για να μπορούν υψηλά στελέχη και βουλευτές του κόμματος να απαντούν αποτελεσματικά στις κριτικές των δημοσιογράφων για τη διαχείριση της κρίσης. 

Άλλωστε αυτό ήταν το πρώτο μέρος της επικοινωνίας, αφού μετά τα σοβαρά λάθη στρατηγικής εκτίμησης και το πλαίσιο της παράστασης που προσπάθησε να καλύψει με αφελή τρόπο τα κενά, η επικοινωνία μετατράπηκε σε σύστημα ανεξαρτητοποίησης των ευθυνών έτσι ώστε αυτές να μην αγγίζουν επί της ουσίας τα πιο ψηλά στελέχη και ειδικά τους Υπουργούς για να μην υπάρξει πρόσβαση στον Πρωθυπουργό, αλλά είδαμε τελικά ότι και αυτό ήταν μάταιο και ότι η πραγματικότητα νίκησε ακόμα και την προπαγάνδα της εξουσίας.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.