12 Αυγούστου 2018

Η Αριστερά σε αποδρομή: Ελπίδα υπάρχει;

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη(*)

Έπεσε στην αντίληψή μου, ένα άρθρο του Βασίλη Φασούλα στην Liberal της 8/8/18, με τίτλο «Τσίπρας: Ο πρώτος και ο τελευταίος «ηγέτης» της Αριστεράς» (**).

Στάθηκα στον επίλογό του, που ήταν:

«Σήμερα το γυαλί της ψυχικής σύνδεσης Τσίπρα και «μέσου ανθρώπου» διερράγη απότομα.
Και μαζί έσπασε το απόστημα του αποκρουστικού απολυταρχικού προσώπου των ιδεολογιών που η ομάδα του ημιμαθώς πρεσβεύει. 
Η «μαγκιά» του αριστεροαναρχικού (με το τάπερ της μαμάς) αρχίζει και φθίνει και στην νέα γενιά.
Η Αριστερά για πρώτη φορά θα πρέπει να παράξει πολιτική και βάσει της πολιτικής, Ηγέτη. Εναλλακτικές δεν υπάρχουν στο κρίσιμο διάστημα της πολιτικής της συντριβής. Οι λοιποί σύντροφοι είναι από «λίγοι» έως αντιπαθείς. 

Και εκεί κάπου αργά αλλά σταθερά σε ιστορικό χρόνο η καλή μας η Αριστερά, ως «πολιτική πρόταση», ουσιαστικά θα αποβιώσει».

Οι θέσεις του, μου φάνηκαν ότι ευσταθούν. Αλλά το άρθρο δεν αποπνέει αναγεννητικό ενθουσιασμό. Το γεγονός της πολιτικής αποβίωσης της αριστεράς, ενώ δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης, δεν την εκλαμβάνεις σαν αφετηρία αισιοδοξίας.

Και μακάρι να αποβιώσει μόνο με αυτά τα παθήματα της κοινωνίας μας. Η ιστορία διδάσκει ότι η αριστερά, πρώτον δεν αποχωρεί…, δεύτερον, όταν εκδιωχθεί αφήνει πίσω συντρίμμια…

Και για μια «Αριστερά» που θα αποβιώσει, αφού εκτέλεσε και ολοκλήρωσε με τον ευπειθέστερο τρόπο τα κελεύσματα των Θεσμών.

Των «Θεσμών». Μιας «Αριστεράς», που με την εξυπνακίστικη πρωτοτυπία της, μετονόμασε και απέκδυσε από τον υβριστικό και αποκρουστικό όρο της καταδυναστεύουσας «Τρόικας», αυτό το εξευτελιστικό καθεστώς της καταστολής της Εθνικής Κυριαρχίας, και αντικαθιστώντας τον με τον όρο «Θεσμοί», στην ουσία τους αναδόμησε και τους ανέδειξε σε θεσμοθετημένη υπόσταση. Αριστερές καρικατούρες, με τεράστιες συνέπειες.

Αλλά κυρίως, μιας «Αριστεράς» που πρόσδεσε την Ελλάδα αρραγώς στο άρμα της δύσης, της Αμερικής και της Γερμανίας (που φαίνονται στο προσκήνιο), αλλά υλοποιούν προστάγματα άλλων δυνάμεων, δλδ και εν συνόψη της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξεις Πραγμάτων. Ποιος η Αριστερά…

Μιας «Αριστεράς», που απεμπόλησε την ρωσική εκδοχή, μια παραδοσιακή αγορά, και ίσος μια υποβόσκουσα εναλλακτική στην διεθνή σκακιέρα.

Μιας «Αριστεράς», που έστερξε στο να ατονήσουν παραδοσιακές φιλίες Μεσογειακών κρατών. 

Και τέλος μιας «Αριστεράς», που έγινε άμεσος υπεύθυνος επιβολής αβάστακτων αντικοινωνικών οικονομικών (και όχι μόνο) μέτρων. 
Μιας «Αριστεράς», μόνο για «Λόγια» και για «Παράλογα».

Μιας «Αριστεράς», που είναι άμεσος πρόξενος της ολοκλήρωσης της θανάτωσης του μικρομεσαίου Έλληνα, που έδωσε την χαριστική βολή και κύλησε την πλάκα σφράγισης του τάφου του Λαού. 

Αλλά αυτό δεν είναι το ιστορικό παρελθόν της αριστεράς; 
Ευπρόσδεκτες λίρες Αγγλικές, καταστροφή δια εθνοφθόρου πολέμου, υποβάθμιση της κοινωνίας, καταβαράθρωση των Εθνικών δικαίων την κρίσιμη στιγμή και τελικά περιφρονητικής απαξιωτικής περιθωριοποίηση του αριστερού χώρου, για χρόνια.

Η αριστερά πέφτει απαξιωμένη και καθημαγμένη. 
Και τώρα η «Δεξιά».
Θα αρκεστούμε σε εορτασμούς, πανηγυρισμούς, πύρινους λόγους επί τη απελευθερώσει και χαιρετιστήριες βολές; 
Δυστυχώς. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και τα σοβαρά.

Οι Εθνικά σκεπτόμενες δυνάμεις έχουν την δυνατότητα και ικανότητα να συνθέσουν προοπτική ανάταξης της πάσχουσας Ελληνικής κοινωνικής δομής;
Θα δούμε την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των ετών 1950-1980; 
Χρειάζονται Ηγέτες! Όχι διαχειριστές-λογιστές με καλτσοδέτες στα μανίκια. 

Τότε υπήρξαν ηγέτες, αλλά κυρίως απλοί πολίτες μπροστάρηδες, που ανάστησαν και ανάδειξαν την Ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Έλληνες με ενθουσιασμό, παλμό, έμπνευση, όραμα, ζωντάνια, πρωτοβουλία, αυτενέργεια, δημιουργικό πνεύμα. Δλδ τα αιώνια προσόντα του Έλληνα.

Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των νοικοκυραίων, των ανθρώπων της δημιουργίας.
Αυτοί που δεν είναι ρέμπελοι, αραχτοί, ανεπρόκοποι, των επιδομάτων και της «δόσης», ναι αυτοί ...τα «εθνίκια»…

Ο αγρότης που δεν είναι Μπούτας, ο εργάτης που δεν είναι αρχισυνδικαλιστής-βολευτής-και τελικά βουλευτής.
Αυτοί που έστησαν βιοτεχνίες, εργοστάσια, μέχρι και βιομηχανίες. Αυτά τα είχαμε και δεν τα έχουμε… προς τα πού είναι η πρόοδος;..

Και ένα κράτος που βοήθησε. Μπορεί και με λάθη.
Αλλά τα λάθη είναι καλύτερα από την απραξία.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης, εγρήγορσης, αυτοσυνειδησίας, ουσιαστικής και αποδοτικής δράσης. Δεν υπάρχει χρόνος για ευχολόγια και αγαθές προθέσεις. 
Να μην προδοθούν ο Λαός και κυρίως οι Ελπίδα του.
Χρειάζεται Ηγέτης. Υπάρχει;

(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

(**)https://www.liberal.gr/arthro/



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.