11 Αυγούστου 2018

Αρθρα του Ν. Λυγερού για το Σκοπιανό

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια

Έχει ενδιαφέρον να αντιληφθούμε ότι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων προχωρά για το τεχνητό Δημοψήφισμα μόνο με την στήριξη των αλβανικών κομμάτων. Ξέρουμε από τώρα ότι η διατύπωση του ερωτήματος του Δημοψηφίσματος είναι προβληματική και έχει ως κύριο στόχο να μπερδέψει τους ψηφοφόρους με τις εντάξεις στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως βέβαια να δίνει έμφαση και στην αλλαγή ονόματος και στις απαραίτητες τροποποιήσεις του συντάγματος, πράγματα που δεν θέλουν ν’ ακούσουν οι Σκοπιανοί. Το γεγονός ότι η Αλβανία είναι ήδη στο ΝΑΤΟ από το 2009 κι είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξηγεί την στάση των Αλβανών, αφού θέλουν να είναι σε ένα ενωμένο πλαίσιο ακόμα και διασυνοριακά. 

Έτσι σε περίπτωση σύρραξης δεν θα μπορεί να κάνει επέμβαση το ΝΑΤΟ αφού οι δύο χώρες θα είναι στο δικό του πλαίσιο. Επίσης αυτήν την περίοδο οι αλβανικές δυνάμεις προσέχουν τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και θέλουν και εκεί να υπάρχει μία ενοποίηση για να εξασφαλίσουν τα μέγιστα σε περίπτωση ανταλλαγής και ανακατανομής των εδαφών. Οι κινήσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων δεν έχουν στρατηγικό υπόβαθρο κι έχουν ήδη αρχίσει να εκθέτουν τους διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς. Είναι δύσκολο να τον μαζέψουν, διότι αυτός ετοιμάζει εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό δείχνει και την έλλειψη εμπειρίας των βαλκανικών δεδομένων τόσο από την πλευρά του, όσο και από την επίσημη δική μας. 

πηγή 

Η στρατηγική της Μακεδονίας

Η στρατηγική της Μακεδονίας δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία κρατική προσέγγιση που δεν μπορεί να αποφύγει μια απαράδεκτη ιδεολογία, διότι η Μακεδονία αφορά όλον τον Ελληνισμό κι όχι μόνο την Ελλάδα. Αυτό βέβαια φάνηκε και από τα Συλλαλητήρια που έγιναν στο εξωτερικό. Η ενεργοποίηση των πολιτών σε όλη την ελληνική επικράτεια έγινε αρχικά σε τοπικό επίπεδο, αλλά σιγά σιγά είδαμε κινήσεις συντονισμού που έφτασαν στο στρατηγικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει αυτή την αυθόρμητη προσέγγιση και δεν προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτό το λαϊκό κίνημα που δεν θέλει να ξεχάσει την ιστορία του Ελληνισμού. 

Η στρατηγική της Μακεδονίας είναι πιο ισχυρή από τη θέληση της κυβέρνησης να κρατήσει την εξουσία. Επίσης είναι πιο ανθεκτική από τις πρόσφατες διαθέσεις των Σκοπίων και ειδικά του Πρωθυπουργού τους που δυσκολεύεται να επιβάλλει τις θέσεις του ακόμα και στην αντιπολίτευσή του. Το Σκοπιανό έχει ήδη χαλάσει πολλά από τα κυβερνητικά σχέδια, διότι δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τα τεχνικά της αποτελέσματα για να τα αξιοποιήσει πολιτικάντικα αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή και η προετοιμασία των Συλλαλητηρίων για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ήδη ενδεικτική για το τι θα γίνει στο μέλλον.Το Σκοπιανό προκαλεί αλλαγές σε όσους δεν το εξετάζουν στρατηγικά και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο.

πηγή

Το Σκοπιανό έχει κόστος

Το Σκοπιανό έχει κόστος όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για την εξουσία που νόμιζε ότι θα μπορούσε να χειραγωγήσει έναν ολόκληρο λαό μόνο και μόνο για να υλοποιήσει ένα παλιό και απαράδεκτο όνειρο. Όμως τώρα είναι πια δύσκολο να ελέγχεις όλα τα μέσα ενημέρωσης, για να περάσεις κρατικές ιδέες που δεν σέβονται τη Δημοκρατία, γιατί δεν δίνουν σημασία στους ανθρώπους, μόνο που οι Έλληνες δεν είναι μόνο ψηφοφόροι που μπορεί να κοροϊδέψει ο καθένας, είναι και στοιχεία του Ελληνισμού και δεν μπορούν να ξεχάσουν την ιστορία, επειδή το θέλει μια ιδεολογία του παρελθόντος. 

Έτσι το Σκοπιανό μέσω της αντίστασης του ελληνικού λαού, έχει μετατραπεί σε κόστος για την εξουσία που είχε ποντάρει διαφορετικά, αφού δεν υπολόγισε τις ευαισθησίες ενός ιστορικού λαού. Και η Κύπρος ξεπέρασε το Σχέδιο Ανάν, επειδή ο Ελληνισμός αντιστάθηκε στα προγράμματα που είχαν συμφωνήσει μερικοί που δεν τον εκπροσωπούσαν πια. Για αυτό και στην Ελλάδα όταν αυτό το κόστος υλοποιηθεί πρακτικά για την εξουσία και ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έχει προκαλέσει, θα μιλούμε για το θαύμα που καταφέραμε, ενώ κανένας δεν το περίμενε ούτε το πίστευε. Είμαστε της πίστης και αυτό τα αλλάζει όλα όταν σέβεσαι την ιστορία της Ανθρωπότητας. 

πηγή 

Το πολιτικό Σκοπιανό

Η δέσμευση των ΑΝΕΛ μέσω του Προέδρου τους πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση διότι σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί το προσύμφωνο για να γίνει συμφωνία ακόμα κι όταν τα Σκόπια θα έχουν τελειώσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από την πλευρά τους. Δημιουργείται λοιπόν το εξής ερώτημα: γιατί τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους αν ξέρουν από πριν ότι δεν θα καταλήξει η συμφωνία αφού το προσύμφωνο θα σταματήσει από την ελληνική πλευρά. Επίσης γιατί η κυβέρνηση να την προωθεί αφού έχει αυτό το αγκάθι που δεν μπορεί να βγει από το πόδι της; Βλέπουμε ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια είναι να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης και αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο ένα τεχνητός ανασχηματισμός, χρειάζεται κάτι παραπάνω. 

Κατά συνέπεια μιλούμε για εκλογική αναμέτρηση σε κάθε περίπτωση άρα πρέπει να θεωρήσουμε ότι προετοιμάζονται διότι δέχονται πιέσεις και δεν θέλει κανένας να φταίει για να μην υποστεί πολιτικό κόστος λόγω των γνωστών θέσεων του ελληνικού λαού. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα Συλλαλητήρια λειτουργούν όντως καταλυτικά κι ότι προκαλούν θέλουν δεν θέλουν εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο λόγω Σκοπιανού ακόμα κι αν η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τα Μακεδονικά Συλλαλητήρια.

πηγή 

Κανένας δεν θα ξεχάσει τίποτα

Μπορεί η προπαγάνδα της κυβέρνησης να προσπαθεί να καλύψει τα κενά τόσο για το Σκοπιανό όσο και για τις πυρκαγιές όμως τώρα κανείς δεν πέφτει πια στις παγίδες της. Διότι έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι το Σκοπιανό το προετοίμαζε από καιρό για να υλοποιήσει ένα παλιό σταλινικό όνειρο που είχε απωθημένο και εκμεταλλεύτηκε την περίοδο της εξουσίας. Και για τις πυρκαγιές μάθαμε ότι υπήρχαν παλιές αμαρτίες που είχαν σταματήσει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων από τότε που η κυβέρνηση πήρε την εξουσία.

Έτσι και σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για καμιά λανθασμένη απόφαση. Έχουμε αντιληφθεί πια ότι τα λάθη που έγιναν δεν ήταν μόνο λόγω άγνοιας, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να διορθώσουν μια κατάσταση που είχαν δημιουργήσει και στις δύο περιπτώσεις. Δεν ήταν κανονική ούτε η διαπραγμάτευση ούτε η διαχείριση κρίσεων. Όλα τα βαρίδια του παρελθόντος ενεργοποιήθηκαν χωρίς καμιά εξαίρεση. Γι’ αυτό όποια διερεύνηση και να γίνει, θα αποκαλύψει όλο και πιο σοβαρά λάθη που έχουν βέβαια ουρά και γι΄αυτόν τον λόγο φτάσαμε έως αυτό το σημείο. Δηλαδή να κατηγορούμε τον ελληνικό λαό διότι λέει η εξουσία ότι δεν καταλαβαίνει το θέμα της Μακεδονίας κι ότι έπρεπε να μάθει για να μην καίγεται στις πυρκαγιές.

πηγή 

Από το τάβλι στα χαρτιά

Όταν έχεις να κάνεις με άτομα που δεν μπορούν να διανοηθούν πώς λειτουργεί το σκάκι και το go, συνεχίζουν να ρίχνουν ζάρια μπας και ανοίξει καμιά πόρτα, αλλά μάλλον τέλειωσαν οι εξάρες και κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στα χαρτιά ποντάροντας σε άσους εκεί πού τα βρήκε μπαστούνια. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκεται και ο μελλοντικός ανασχηματισμός, ο οποίος θα γίνει μάλλον για το φινάλε έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Η εξουσία θεωρεί ακόμα μετά το Σκοπιανό και τις πυρκαγιές ότι αρκεί να αλλάξει μερικά ονόματα για ν' αλλάξει το πλαίσιο διαμάχης όπου έχει βουλιάξει. Δεν έχουν καταλάβει ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει άλλο αυτή την εξουσία όσα ονόματα κι αν αλλάξουν. Δεν παίζει πια πόκερ ο ελληνικός λαός. Είδε ήδη τι έγινε τις προηγούμενες φορές. 

Έτσι ακόμα και με αυτό το επικοινωνιακό κόλπο δεν θα είναι αρκετό για ν' αλλάξει τα δεδομένα όμως είναι φυσιολογικό διότι όταν έχεις βάλει την ελπίδα σαν όραμα εξουσίας του κράτους έως το τέλος πιστεύοντας τελικά στα θαύματα... Όσοι έβρισαν την θέληση του ελληνικού λαού για το όνομα της Μακεδονίας κι όσοι βρίζουν τους νεκρούς μας για να δικαιολογηθούν, δεν πρόκειται να ξαναβρούν τις θέσεις τους. Το χαρτί που θα παιχτεί είναι καμένο και το ξέρουν όλοι.

πηγή 

Τα δέκα σημεία του Πρωθυπουργού των Σκοπίων

Σε μια άλλη προσπάθεια απόκρυψης της αλλαγής του ονόματος των Σκοπίων, ο Πρωθυπουργός αναδεικνύει τα σημεία που έχει πετύχει με αυτή τη συμφωνία. Πρέπει να σώσει την πολιτική του καριέρα και για να εξασφαλίσει το μέλλον του είναι έτοιμος για όλα. 

Ας δούμε τα 10 σημεία λοιπόν.
1. Εξηγεί ότι είναι ιστορικά η καλύτερη και δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της Μακεδονίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη για πλαίσιο σύγκρισης, μιλά για ευκαιρία σαν να ήταν η τελευταία, ενώ θα υπάρξουν κι άλλες μετά, μιλά για δικαιοσύνη ενώ καταπατείται η ιστορία και αναφέρεται βέβαια στους πολίτες της Μακεδονίας και όχι της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα έπρεπε.
2. Η μακεδονική ταυτότητα είναι μια αντικειμενική επιτυχία και αναφέρεται ορθά στο άρθρο 7 που είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα για μας. 3. Η μακεδονική γλώσσα είναι και αυτή μια αντικειμενική επιτυχία, παρόλο που δεν στέκει γλωσσικά.
4. Επιμένει με τη μακεδονική ιθαγένεια για όσους δεν έχουν καταλάβει πόσο σημαντική είναι για ένα κράτος που δεν ήταν ποτέ κράτος – έθνος.
5. Λέει για τα σύμβολα του κράτους και ειδικά για τον ύμνο που είναι βέβαια αλυτρωτικός αλλά τίποτα βέβαια για το Σύνταγμα.
6. Ο κωδικός χώρας παραμένει ΜΚ και MKD που είναι βέβαια μια επιτυχία, ενώ υποτίθεται έχει αλλάξει όνομα. Βέβαια δεν μιλά για τις πινακίδες αυτοκινήτων...
7. Η πρόσκληση για το ΝΑΤΟ γίνεται με την ονομασία FYROM ούτε με Μακεδονία ούτε με Βόρεια Μακεδονία. Ανακοινώνει πρόωρα ότι θα είναι τα Σκόπια το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ τίποτα δεν είναι δεδομένο δίχως την οριστικοποίηση του προσυμφώνου.
8. Με το προσύμφωνο τα Σκόπια ξεπερνούν το εμπόδιο του 2009, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε το προαπαιτούμενο του ονόματος για ν' αρχίσει η ενταξιακή πορεία με τα 35 κεφάλαια. Δεν μιλά για το γεγονός ότι πήρε μόνο ημερομηνία για την ημερομηνία.
9. Το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων μιλά για τέχνες, ταξίδια, σημεία διέλευσης, καταστολή εγκλήματος και τρομοκρατίας. Τίποτα για την ΑΟΖ και τα ενεργειακά αλλά είναι λογικό αφού δεν τα ζήτησε...
10. Σωστά μιλά για τη κατάργηση του ονόματος FYROM δεν θα υπάρχει erga omnes και το όνομα θα είναι μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες. Υποχρεώνεται να βάλει Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στο σωστό σημείο και δικριτικό. Αυτός ο σκοπιανός δεκάλογος είναι κατηγορητήριο για την ελληνική ηγεσία αλλά αυτό δεν τον ενδιαφέρει, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων θέλει να σωθεί ακόμα και προπαγανδιστικά.


πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.