Τελευταίες αναρτήσεις

9 Αυγούστου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για ΗΠΑ, Τουρκία, Κούρδους και Κύπρο.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Το Αμερικανικό Κογκρέσο ενάντια στη Τουρκία για τα F-35

Η επιμονή της Τουρκίας να παίξει σε δύο επίπεδα, αγνοώντας τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ, προκάλεσε τη δυναμική αντίδραση των ΗΠΑ όσον αφορά στην πώληση των F-35 Joint Strike Fighter. Η Τουρκία θεώρησε ότι θα τα καταφέρει διπλωματικά ακόμα και μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όμως η νέα απόφαση του Κογκρέσου ήρθε να ενισχύσει την προηγούμενη. Μάλιστα το Κογκρέσο δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της παράδοση αυτών των αεροσκαφών αφού ζητά την απαγόρευση και της παράδοσης και της μεταφοράς των F-35 που έχουν παραδοθεί στην Τουρκία. Ζητά επίσης και την επιβολή κυρώσεων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Τουρκία αν αυτή προχωρήσει την αγορά των ρωσικών S-400. 

Σαν να μην έφταναν αυτά για την δικτατορία της Ανατολής, το Κογκρέσο ζητά ταυτόχρονα και την αποβολή της από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την αντικατάσταση όλων των εταιρειών της από αυτή τη γραμμή παραγωγής. Το όλο πλαίσιο είναι πλέον ξεκάθαρο για όλους και αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ μιλάμε για προγραμματικές πιέσεις ενάντια στην Τουρκία που της υπενθυμίζουν διπλωματικά αλλά και στρατηγικά ότι δεν είναι μια μεγάλη δύναμη και ότι δεν μπορεί να παίξει στο διεθνές παρασκήνιο με τον τρόπο με τον οποίο δηλώνει παντού και τώρα φαίνεται επίσημα η αναξιοπιστία της σε υψηλό επίπεδο χωρίς να μπορεί να καλύψει τα λάθη της.

πηγή 

Οι Κούρδοι αντιστέκονται στη δικτατορία της Τουρκίας

Οι Κούρδοι είναι ικανοί ν’ αντισταθούν στη δικτατορία της Τουρκίας, διότι έχουν ένα όραμα που είναι ριζικά διαφορετικό από κάθε τουρκικό δόγμα. Οι Κούρδοι θέλουν να δημιουργήσουν μια δημοκρατική ένωση, η οποία να λειτουργεί κατ’ αναλογία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι όχι μόνο αποδέχονται διάφορους πολιτισμούς αλλά θεωρούν ότι η διαφορά κάνει τη διαφορά και αποτελεί πλούτο και για το μελλοντικό Κουρδιστάν. 

Από την πλευρά της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θέλει να κυριαρχεί στην περιοχή ακόμα και με βίαιο τρόπο. Αντιλαμβάνεται ότι χάνει πολιτικό έδαφος κι ότι δεν μπορεί ν’ αποφύγει σε βάθος χρόνου τον διαμελισμό στην ανατολική περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί τουλάχιστον για το φαίνεσθαι, για να πείσει τους πάντες ότι έχει τον κυρίαρχο λόγο αλλά δεν έχει βέβαια κυρίαρχη στρατηγική και οι τακτικές μανούβρες της δεν αλλάζουν απολύτως τίποτα. 

Είναι φανερό ότι η δικτατορία της Τουρκίας φοβάται τους Κούρδους, ό,τι και να κάνει ο ψευδοσουλτάνος. Ακόμα και η απαράδεκτη φυλάκιση του Selahattin Demirtas δεν αλλάζει τίποτα, διότι δεν ανήκει στους πολιτικούς που εγκαταλείπουν τον αγώνα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Έτσι οι Κούρδοι που βρίσκονται ακόμα στα κατεχόμενα του Κουρδιστάν, δηλαδή εντός Τουρκίας, βλέπουν το όραμα τους να παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις από τότε που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πρακτικά και στρατηγικά τον αγώνα τους. Ας το ξέρουμε κι εμείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να μην παρερμηνεύουμε τα νέα δεδομένα της στρατηγικής πραγματικότητας. 

πηγή 

Να αποσυρθεί το γλωσσάρι της βαρβαρότητας

Το γλωσσάρι της βαρβαρότητας προσπαθεί μάταια βέβαια να αποκρύψει την πραγματικότητα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι αλλά και όσοι το είχαν παραγγείλει δεν έχουν διαβάσει ή έχουν ξεχάσει τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά της Τουρκίας και του Κατοχικού καθεστώτος αλλιώς θα ήξεραν ότι το γλωσσάρι είναι ήδη μια μορφή παρανομίας αφού κινείται στο κατοχικό πλαίσιο, το οποίο είναι παράνομο θεσμικά και στο διεθνές επίπεδο. 

Αυτή η απόπειρα εκφυλισμού των εννοιών που περιγράφουν θεμελιακές πράξεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι όσοι συμφωνούν με αυτό το νέο λεξιλόγιο που προτάθηκε δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για το λεξιλόγιο της Τουρκίας που προσπαθεί να το προωθήσει στην Κύπρο αλλά βέβαια και στα διεθνή φόρα. 

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι το ίδιο το γλωσσάρι ομολογεί ότι δεν κατάφερε να μετατρέψει το λεξιλόγιο που προτάθηκε να αλλοιώσει αφού υπάρχουν λέξεις που δεν έχουν αντικατασταθεί ενώ βρίσκονται εντός του καταλόγου. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρόκειται και πάλι για μια νέα προσπάθεια υπονόμευσης της πραγματικότητας για να γίνει πια αποδεχτό από τους πάντες. Όμως η ιστορία δεν παραχαράζεται με τον ίδιο τρόπο και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια βάρβαρη πράξη που πληγώνει τη μνήμη των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και των προσφύγων.

πηγή

Η νέα συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου  

Η νέα συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο για τον αγωγό φυσικού αερίου που έχει και την απαραίτητη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η υλοποίηση της ενδιάμεσης οδού για το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Αποτελεί μία νέα επιτυχία που ενισχύει το συμμαχικό πλαίσιο με την Αίγυπτο αλλά και για το θέμα του τριπλού σημείου επαφής, όπου εμπλέκεται και η Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο αλλά και γεωοικονομικό, αφού θα έχει επιπτώσεις και για τον αγωγό East Med που είναι στρατηγικής σημασίας. Το άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία που ξεπερνά τα κοινοτικά θέματα. 

Έτσι αποτελεί μία αποτελεσματική απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας. Δείχνει με έμπρακτο τρόπο ότι η Αίγυπτος λειτουργεί καταλυτικά σε αυτή τη σχέση και ότι οι δύο χώρες έχουν πια κοινά συμφέροντα, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Η Κύπρος με αυτή τη συμφωνία αποκτά έναν ενεργειακό σύμμαχο που έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πολιτικά και τεχνολογικά. Έτσι η θέση της Κύπρου αναβαθμίζεται και μπορεί τώρα το νησί να δει διαφορετικά την Ανατολική Μεσόγειο και τη διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγή


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.