Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουλίου 2018

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Προ ολίγων ημερών βρέθηκα στην Κεντρική Μακεδονία με αφορμή τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Ξαναβρέθηκα με συγκίνηση στη γενέτειρά μου Θεσσαλονίκη, μίλησα με ανθρώπους σε πόλεις και χωριά, αισθάνθηκα την καρδιά των Μακεδόνων να πάλλεται δυνατά για τα εθνικά μας θέματα.

Οι πάντες ασχολούνται με την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών. Συλλαλητήρια διοργανώνονται κάθε εβδομάδα σε πόλεις και κωμοπόλεις της Μακεδονίας μας με εντυπωσιακή συμμετοχή λαού. Έμαθα για το συλλαλητήριο της 28.6.2018 στην Αριδαία, όπου τον τόνο έδιναν οι πολλοί νέοι με τις ελληνικές σημαίες και τα πατριωτικά συνθήματά τους. Έμαθα για το μεγάλο πλήθος και πάθος που επικράτησε στο συλλαλητήριο των Γιαννιτσών της 2.7.2018. Μαθαίνω με χαρά ότι στις 9.7.2018 ο κλήρος και ο λαός της Ημαθίας θα διαδηλώσουν κατά στης συμφωνίας στην ιστορική Βεργίνα. Ασχέτως κομματικών ή άλλων διαφορών οι Μακεδόνες, οι πραγματικοί και όχι ψευδώνυμοι, αντιτίθενται στη Συμφωνία Κοτζιά – Ντιμιτρόφ.

Οι Επίσκοποι, οι ιερείς και οι μοναχοί πρωτοστατούν. Η φωνή της Εκκλησίας ακούγεται ψύχραιμη, αγωνιστική και με ελληνορθόδοξο τεκμηριωμένο λόγο. Εις πείσμα όλων εκείνων που επιδιώκουν να αποκόψουν την Ορθοδοξία από το Έθνος, το ορθόδοξο ράσο δίνει τον τόνο στις πατριωτικές εκδηλώσεις των Μακεδόνων. Στην Αριδαία πρώτος ομιλητής ήταν ο ιερομόναχος Παΐσιος ο μαθηματικός, πνευματικός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος. Στα Γιαννιτσά μίλησε με σοφία και παρρησία ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, για την εκδήλωση της Βεργίνας εργάζεται συντονισμένα η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Παρόμοιες μαζικές και δημοκρατικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν ή θα γίνουν σε πολλές πόλεις με τους Επισκόπους και τους ιερείς στην πρώτη γραμμή.

Βρέθηκα και στους Προμάχους Αριδαίας, ένα χωριό κοντά στα σύνορά μας με τα Σκόπια. Οι 1000 περίπου κάτοικοι είναι εργατικοί, μαχητικοί και υπερήφανοι για τους αγώνες των προγόνων τους υπέρ των εθνικών δικαίων. Πολλοί από αυτούς είναι δίγλωσσοι, όπως ήσαν ο Καπετάν Κώττας και πολλοί Μακεδονομάχοι. Μιλούν άριστα τα ελληνικά, αλλά στο σπίτι μιλούν με τους πιο ηλικιωμένους τα εντόπικα. Ένα γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές σλαβικές λέξεις, λόγω των εμπορικών συναλλαγών με Σέρβους και Βουλγάρους επί Τουρκοκρατίας. Οι φιλικώτατοι άνθρωποι μού εξήγησαν ότι διαφωνούν ριζικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι οι κυβερνώντες πρέπει να ακούσουν με προσοχή τα μηνύματα των απλών ανθρώπων της Μακεδονίας. Οι Πρόμαχοι Αριδαίας αποδεικνύουν ότι στη Μακεδονία η χρήση γλωσσικών ιδιωμάτων δεν συνδέεται με διαφορετική εθνική συνείδηση. Στον Μακεδονικό Αγώνα οι περισσότεροι σλαβόφωνοι- δίγλωσσοι αγωνίσθηκαν συνειδητά υπέρ του Ελληνισμού.

Από το ελληνορθόδοξο φρόνημα των Μακεδόνων ας αντλήσουμε δύναμη για να απορρίψουμε την κακή συμφωνία!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 8.7.2018 
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.