Τελευταίες αναρτήσεις

13 Ιουλίου 2018

Γλωσσάρι εξαφάνισης της κατοχής από το λεξιλόγιο μας: Η εναρμόνιση με τον τουρκικό Αττίλα

Παρουσιάσθηκε και το γλωσσάρι που διαμόρφωσε ο ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή, όπως ελέχθη και εμπειρογνωμόνων και από τις δυο κοινότητες...

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Πριν ασχοληθεί κανείς με τον κώδικα, που συμφώνησαν, θα πρέπει πρωτίστως να τονιστεί ότι ο Τύπος και ο δημοσιογράφος είτε θα είναι ελεύθερος είτε θα φιμώνεται και θα είναι υπό περιορισμό.

Ακόμη και η αυτολογοκρισία συνιστά φίμωση και παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές ή σύγχρονες αλλά μη δημοκρατικές, όπως είναι η περίπτωση της Τουρκίας. 

Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν προκύπτει ευθέως ότι... η προσπάθεια είναι η παραχάραξη της πραγματικότητας και η «εξαφάνιση» από το καθημερινό λεξιλόγιο της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. 

Μερικά παραδείγματα:
  • Για τον Αττίλα (κωδικός ονομασίας εισβολής του 1974 της Τουρκίας στην Κύπρο) προτείνεται τουρκικός στρατός, τουρκικά στρατεύματα.
Η ονομασία Αττίλας δόθηκε από τους Τούρκους και είναι αστείο να ενοχλούνται από την αναφορά σε αυτό από τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ. Είναι προφανές πως εκείνο που ενοχλεί είναι πως η αναφορά σε Αττίλα παραπέμπει ευθέως σε εισβολή. Αυτό ενοχλεί.
  • Ενοχλεί την τουρκική πλευρά η χρήση Τούρκος εισβολέας επειδή όπως ισχυρίζονται η στρατιωτική επιχείρηση έγινε με βάση τις Συνθήκες Εγγυήσεων. Προτείνεται Τουρκία/τουρκικός στρατός/ τουρκική κυβέρνηση.
Και στην περίπτωση αυτή στόχος είναι η εξαφάνιση κάθε αναφοράς στην εισβολή. Οι Συνθήκες Εγγυήσεων δεν προέβλεπαν δικαίωμα εισβολής στην Κύπρο από εγγυήτριες δυνάμεις. Υπάρχει και γνωμοδότηση του νομικού τμήματος του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Συνθήκη δεν παρείχε δικαίωμα ένοπλης επέμβασης καθώς τα συμβαλλόμενα μέρη είναι μέλη του Διεθνούς οργανισμού και ως εκ τούτου δεσμεύονται από τον Καταστατικό του Χάρτη, ο οποίος αποτελεί αναγκαστικό Δίκαιο και δεν επιτρέπει τη χρήση βίας παρά μόνο για σκοπούς αυτοάμυνας.
  • Ενοχλεί την τουρκική πλευρά ο όρος εισβολή. Όπως αναφέρεται πολλοί Τουρκοκύπριοι βλέπουν τον εν λόγω όρο ως προσβλητικό και αμφιλεγόμενο όταν χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση του 1974. Πιστεύουν ότι ο όρος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα της Τουρκίας να παρέμβει στο πλαίσιο της Συνθήκης Εγγυήσεων και επιπλέον μειώνει το γεγονός ότι συνέβη σε απάντηση σε ένα υποστηριζόμενο από την Ελλάδα στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχε την πρόθεση να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα.
Για τον Τούρκο εισβολέα υπήρξε συμφωνία για προτεινόμενη χρήση για το θέμα αυτό όχι!
  • Ενοχλούνται οι Τ/κ για αναφορές σε Ψευδοπρωθυπουργός/ Λεγόμενος υπουργός/ «υπουργός»: Υπάρχει η τουρκοκυπριακή άποψη ότι αυτές οι φράσεις ή η χρήση εισαγωγικών εκφράζουν πολιτική προκατάληψη. Χρησιμοποιούνται για να απονομιμοποιούν τους Τουρκοκύπριους, τη διοίκησή τους, τους αντιπροσώπους και τους ηγέτες τους. Οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν ότι ήταν υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν τις δικές τους διοικητικές δομές για να οργανώσουν τη ζωή τους μετά την αναστολή των διατάξεων καταμερισμού εξουσίας του Κυπριακού Συντάγματος και μέχρι να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να ζουν σε αυτό το κράτος.
Επ’ αυτού δεν βρέθηκε εναλλακτική λύση. Βρέθηκε, όμως, για την… ενοχλητική αναφορά στον κατοχικό ηγέτη, επειδή χαρακτηρίζεται «εγκάθετος». Θα προσδιορίζεται ως «Τουρκοκύπριος ηγέτης». Ως προς αυτό, θα πρέπει να δοθεί η απάντηση στα εξής ερωτήματα: Πρώτον, εκλέγεται από Τουρκοκύπριους ή και από τους έποικους; Δεύτερο, ενεργεί από μόνος του ή ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της Άγκυρας;
  • Δεν αποδέχονται τον όρο ελεύθερες περιοχές και προτείνουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό «το νότιο μέρος της Κύπρου». 
Εάν υπάρχει κατεχόμενη περιοχή θα πρέπει να υπάρχει και ελεύθερη. Όταν το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ δεν αναγνωρίζουν εισβολή, κατοχή, κατεχόμενη περιοχή θεωρείται αναμενόμενο να μην αναγνωρίζουν και τις ελεύθερες περιοχές.
  • Ενοχλούνται οι Τουρκοκύπριοι να χρησιμοποιείται ο όρος «εγκλωβισμένοι».
Προτείνεται η λύση «Ελληνοκύπριοι ή και Μαρωνίτες που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου». Μια ακόμη προσπάθεια εξαφάνισης της εισβολής. Τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία; Εξοχή;

Αναφέρεται ότι ο όρος «κυπριακός λαός» όταν χρησιμοποιείται ως αναφορά στους Κύπριους όλων των κοινοτήτων δεν είναι προσβλητικός. Ωστόσο, όταν ο όρος «κυπριακός λαός» αναφέρεται μόνο στους Ελληνοκύπριους είναι προσβλητικός για τους Τουρκοκύπριους, επειδή αποκλείει όλες τις κοινότητες της Κύπρου.

Η αξιολόγηση αυτής της άποψης παραπέμπει σε ειδικούς, πέραν της πολιτικής. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που ταυτίζονται πλήρως με την Τουρκία και δεν θέλουν να είναι μέρος του συνόλου του λαού. Προτείνεται αναφορά σε «ελληνοκυπριακή κοινότητα.»
  • Οι αναφορές σε παράνομο καθεστώς θεωρείται υποτιμητικό και πολιτικά φορτισμένος όρος ως εκ τούτου προτείνεται να λέγεται «Τουρκοκυπριακή διοίκηση». Η ψευδοβουλή προτείνεται Τουρκοκυπριακή Συνέλευση κ.λπ. 
  • Ενοχλούνται οι Τουρκοκύπριοι επειδή ο αγώνας της ΕΟΚΑ χαρακτηρίζεται ως απελευθερωτικός! Προτείνεται η αναφορά αγώνας της ΕΟΚΑ. Τι αγώνας, όμως, είναι; Ποδοσφαιρικός; Τένις; Ή αγώνας δρόμου; 
Είναι προφανές πως το εγχειρίδιο αυτό στοχεύει στην «εξαφάνιση» της κατοχής από το καθημερινό λεξιλόγιο. Στοχεύει στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλοποίησης της κατάστασης μεταξύ ελευθέρων περιοχών και κατεχομένων. Μια ανιστόρητη προσέγγιση, πολιτικά επικίνδυνη. Το πρόβλημα δεν είναι τα ΜΜΕ, ούτε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται αλλά η κατοχή, που μπορεί να ανατραπεί μόνο με την άρση της. Κι αυτό θα γίνει αναγνωρίζοντας τις κατοχικές πραγματικότητες και συμμαχώντας με τους Τουρκοκύπριους για την ανατροπή τους. 

hellasjournal.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.