Τελευταίες αναρτήσεις

9 Ιουλίου 2018

Ορατός ο κίνδυνος διάσπασης της Ορθοδοξίας.

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ορατός είναι ο κίνδυνος διάσπασης της Ορθοδοξίας. Αιτία το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Οι Ουκρανοί είναι χωρισμένοι σε μία κανονική Εκκλησία, εξαρτώμενη από το Πατριαρχείο της Μόσχας, δύο σχισματικές Ορθόδοξες και μία Ρωμαιοκαθολική (Ουνίτικη), προσαρτημένη στο Βατικανό. Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας επιδιώκει να λύσει το εκκλησιαστικό ζήτημα στη χώρα με βάση την αντιπαράθεσή της προς τη Ρωσία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η Ουκρανική κυβέρνηση καλλιεργεί τον εθνικισμό και τον αντιρωσικό φανατισμό, με παράλληλο αναπροσανατολισμό της συνείδησης του λαού προς τη Δύση, κατά το πρότυπο των όμαιμων σλαβικών λαών της Πολωνίας και της Κροατίας. Το καλλιεργούμενο στην Ουκρανία μίσος εναντίον της Ρωσίας εξυπηρετεί την γεωπολιτική της Δύσης, η οποία επιδιώκει τον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό της επιρροής της μεγαλύτερης σλαβικής και Ορθόδοξης χριστιανικής χώρας.

Στην επιδίωξη αυτή της Δύσης επιστρατεύθηκε το Φανάρι. Υπάρχει σαφής ανάμιξη της πολιτικής στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Μετά από το αίτημα της κυβέρνησης της Ουκρανίας να δώσει Αυτοκεφαλία στους Ορθοδόξους (και τους Ουνίτες;) της χώρας το Φανάρι υλοποιεί την προς αυτήν υπόσχεσή του. Αντιπροσωπεία του, υπό τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, επισκέπτεται τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και επιχειρηματολογεί υπέρ της άποψης της ουκρανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά ο «υπουργός εξωτερικών» του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας επίσης επισκέπτεται τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Εξηγεί τις απόψεις της Ρωσικής Εκκλησίας επί του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και επισημαίνει τους κινδύνους διάσπασης της Ορθοδοξίας. Επίσης ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος επικοινωνεί για το θέμα με πολιτικούς ηγέτες διαφόρων κρατών, μεταξύ των οποίων πρόσφατα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και με τον κ. Νικ. Κοτζιά.

Το εκκλησιαστικό θέμα της Ουκρανίας είναι σοβαρότατο από κάθε άποψη. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Εσθονίας. Και όχι μόνο λόγω διαφοράς μεγέθους των δύο χωρών και των Ορθοδόξων στην κάθε μία. Είναι θέμα συνέχειας της παράδοσης των Ρώσων Ορθοδόξων, αφού γενέσια πόλη της πίστης τους έχουν το Κίεβο.

Ο Μητροπολίτης Περγάμου προτείνει το Φανάρι, κατά τα όσα έπραξε στην Εσθονία, να προχωρήσει στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Εκτιμά ότι, όπως στην Εσθονία, θα υπάρξει με το Πατριαρχείο της Μόσχας για δυο – τρία χρόνια κάποια αναταραχή, αλλά στο τέλος θα καθιερωθεί η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία και θα επανέλθει η ηρεμία στην Ορθοδοξία….

Η εκτίμηση του είναι ανεύθυνη και επιπόλαιη. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μόνιμης διάσπασης της Ορθοδοξίας με βάση τον εθνοφυλετισμό, από τη μία οι Ελληνικές Εκκλησίες και από την άλλη οι Σλαβικές. Είναι τραγικό το Φανάρι από τη μία να ισχυρίζεται ότι, με την αναγνώριση των σχισματικών Ουκρανών, επιδιώκει την ενότητα της Ορθοδοξίας και από την άλλη να την υπονομεύει, προκαλώντας διακοπή της κοινωνίας με τους κανονικούς Ορθοδόξους Χριστιανούς!..-

Πηγή ΑΚΤΙΝΕΣShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.