3 Ιουλίου 2018

Αλλάζει ο χάρτης στη Νότια Συρία

Νέα δεδομένα στην Νότια Συρία δημιούργησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες έχει επιδοθεί εδώ και έντεκα ημέρες ο συριακός στρατός. Αρκετές πόλεις της περιοχής πέρασαν από τα χέρια των ανταρτών στην κατοχή της Δαμασκού, οι αντάρτες βρίσκονται σε επαφές με την Μόσχα για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ την ίδια ώρα  ορατός είναι ο κίνδυνος για μια νέα ανθρωπιστική κρίση, εξαιτίας των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων.
Η προέλαση του συριακού στρατού στην νοτιοδυτική επαρχία Ντεράα ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου και σήμερα η συριακή κρατική τηλεόραση εξέπεμψε και πάλι από την πόλη Ντάελ, καθώς μετά από συμφωνία η πόλη επανήλθε υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Η τηλεόραση μετέδωσε και ένα βίντεο, το οποίο δείχνει πολίτες να πανηγυρίζουν και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του συριακού στρατού και του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.
Την ίδια ώρα η συριακή αντιπολίτευση είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με Ρώσους αξιωματούχους για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία, όπως ανακοίνωσαν διαπραγματευτές των ανταρτών, θα αποσκοπεί στην αποκατάσταση της κυριαρχίας του κράτους σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές της νοτιοδυτικής επαρχίας Ντεράα.

Διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους

Η προκαταρκτική συνάντηση μιας εξαμελούς επιτροπής στρατιωτικών και πολιτών με Ρώσους αξιωματικούς έγινε κατά μήκος των διοικητικών συνόρων της επαρχίας Σουέιντα, που είναι γειτονική της Ντεράα. Η επιτροπή παρουσίασε τα αιτήματά της στους Ρώσους και, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ) αναμένεται και δεύτερος γύρος συνομιλιών. Οι αντάρτες συζητούν μία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την περιοχή που ελέγχουν στην επίσης γειτονική επαρχία Κουνέιτρα, η οποία συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Τις συνομιλίες Ρώσων και ανταρτών διευκολύνει η Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την επαρχία Ντεράα και δέχεται πιέσεις από τις προσφυγικές ροές. Η Ιορδανία, άλλωστε, φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 666.000 πρόσφυγες, καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ, και έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο άλλων στα εδάφη της.
Σημειώνεται ότι με τις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση ανέκτησε μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της επαρχίας Ντεράα, το οποίο κατείχαν ομάδες ανταρτών. Η επιχείρηση υποστηρίχτηκε και από βομβαρδισμούς, εξαιτίας των οποίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 160.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Νέα έκκληση Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε ΤΗΝ Παρασκευή νέα έκκληση να «σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη νοτιοδυτική Συρία, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία του και προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους.
Παραλλήλως υπενθυμίζει ότι αυτή η περιοχή «υπόκειται σε μια συμφωνία αποκλιμάκωσης που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2017 στο Αμάν ανάμεσα στην Ιορδανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ» και απαιτεί από «τα μέρη που εγγυήθηκαν» την συμφωνία «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Την Παρασκευή Ιορδανός αξιωματούχος ανέφερε ότι  επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη νότια Συρία, μετά τους φόβους για νέα ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Στην Ουάσινγκτον πάντως, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη συμφωνίας για εκεχειρία, ενώ οηγέτης της σιιτικής Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, που πολεμά στο πλευρό του Άσαντ, είχε προανήγγειλε μια «πολύ μεγάλη νίκη» στην περιοχή.

Ετοιμάζεται το Ισραήλ, επικρίνει η Τουρκία

Το Ισραήλ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες από την Ντεράα που κατέφυγαν στην συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι  παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος Σύρων σε ισραηλινά εδάφη, άποψη με την οποία συντάσσονται αρκετοί υπουργοί στο Τελ Αβίβ.
Την προέλαση του συριακού στρατού στην Ντεράα επέκρινε και η Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «φονικές επιθέσεις», την ώρα που η ίδια έχει εισβάλλει στις περιοχές των Κούρδων της Βόρειας Συρίας. Κάλεσε μάλιστα τους συμμάχους της Δαμασκού να πείσουν τον Άσαντ να σταματήσει τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι  «υπονομεύουν» την διαδικασία επίλυσης της κρίσης. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθει ξεκάθαρα στην Μόσχα με την οποία διατηρεί το τελευταίο διάστημα στενές σχέσεις.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.