Τελευταίες αναρτήσεις

7 Ιουλίου 2018

Το νέο φάντασμα που πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Γράφει ο Κώστας Μελάς
Το φάντασμα που πλανάται και απειλεί θανάσιμα την Ευρώπη είναι η όλο και μεγαλύτερη αύξηση της εκλογικής απήχησης όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν μια ριζική κριτική στην αρχιτεκτονική του ενιαίου νομίσματος και στην κυρίαρχη θέση της Γερμανίας. Ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκλογή του Μακρόν, η οποία απομάκρυνε τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης και προκάλεσε έναν άνεμο αισιοδοξίας, ο φόβος της αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος επανέρχεται τώρα δριμύτερος.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των χωρών, στις οποίες το εκλογικό σώμα εκφράζεται με δυσπιστία για τον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική με βάση τη βούληση των Γερμανών. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί, πέρα από γενικόλογες ρήσεις, τα συγκεκριμένα οικονομικά αιτήματα, διότι θα υπάρξουν τέτοια, εκ μέρους της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται για αιτήματα που αφορούν στο δημόσιο χρέος, αλλά και στη δυνατότητα περισσότερο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Δύσκολα ζητήματα, και κατ’ αρχάς, σε αντίθεση μεταξύ τους. Η αναμονή για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου να δούμε προς τα που θα γύρει η ζυγαριά της πιθανής διελκυστίνδας, σηματοδοτεί μια περίοδο αβεβαιότητας.

Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της αβεβαιότητας είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού του ιταλικού κράτους ως συνέπεια της μείωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχω την εντύπωση ότι ολόκληρο το 2018 θα διατηρηθεί το υψηλότερο κόστος για τα ιταλικά εργαλεία χρέους. Σε αυτή την αρνητική κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να σταματήσει την πολιτική της πιστωτικής επέκτασης από τις αρχές του 2019. 

Αβεβαιότητα

Αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει το επίπεδο της αβεβαιότητας, αν λάβουμε υπόψη ότι η Ιταλία ωφελήθηκε πολύ από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Πράγματι, η ΕΚΤ, στα τρία χρόνια εφαρμογής αυτής της πολιτικής, αγόρασε 345 δισ ευρώ ιταλικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Περίπου το 16% του ιταλικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στην «κοιλιά» της ΕΚΤ. Σε όρους κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, η Ιταλία πλήρωνε το 2014 περίπου το 4,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε μείωση κατά 17 δισ ευρώ (2014=75 δισ ευρώ, 2018=58 δισ ευρώ).

Η αύξηση της αβεβαιότητας συμπαρασύρει και τις αποδόσεις των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως της Ελλάδας, η οποία έχει το υψηλότερο λόγο δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι διακυμάνσεις των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων συσχετίζονται απολύτως με τις αντίστοιχες των ιταλικών από την ημέρα που η πολιτική αβεβαιότητα εντάθηκε στην Ιταλία, αλλά και σε όλη την περίοδο που ακολούθησε μέχρι και σήμερα.

Η δοκιμασία του 2019

Ο σχηματισμός κυβέρνησης από δύο κόμματα που έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις, εκτός από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, και σε σειρά άλλα ζητήματα με προεξάρχον το μεταναστευτικό-προσφυγικό επιβαρύνει περαιτέρω την ατμόσφαιρα στην ΕΕ, αυξάνοντας σημαντικά την πολιτική αβεβαιότητα. Ήδη η Γερμανία, σιγά αλλά σταθερά, εισέρχεται και αυτή στη ζώνη του λυκόφωτος του μεταναστευτικού.

Οι επερχόμενες εκλογές στην Βαυαρία και ο προερχόμενος κίνδυνος από την άνοδο του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) πιέζει ασφυκτικά ακόμη και την παραδοσιακή συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Η Μέρκελ ζητάει νέα σύγκλιση των ευρωπαϊκών χωρών για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Επίσης, σε ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι εκλογές για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι πραγματικά θα συμβεί, άραγε, εάν τα κόμματα, που ασκούν έντονη κριτική στον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ, κερδίσουν μεγάλο μέρος των εδρών; Ποιες θα είναι οι διαγραφόμενες προοπτικές για το μέλλον της ΕΕ και του ενιαίου νομίσματος; Τα προβλήματα δεν μπορούν να κρύβονται συνεχώς κάτω από το χαλί.

Οι ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς θα αποτελέσουν μια σκληρή δοκιμασία για το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η αντίδραση αυτή βρίσκει εύφορο έδαφος στον άσχημο τρόπο που αναπτύχθηκε η παγκοσμιοποίηση, η οποία άφησε πολύ κόσμο στα υπόγεια της οικονομίας, αλλά και στις διαρκείς γεωπολιτικές συγκρούσεις που προκαλούν τα μεγάλα ρεύματα μεταναστών. Βρίσκει, όμως, εύφορο έδαφος και στην απίστευτη πολιτική νωθρότητα της παραδοσιακής πολιτικής τάξης της Ευρώπης και στην αλαζονική υπεροψία των οικονομικών της ελίτ. Δεν είναι τυχαίο ότι η κρίση κρατάει πλέον δέκα χρόνια.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.