22 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     Ο Αλέξανδρος πριν φύγει απ' τα Εκβάτανα, φρόντισε να διευθετήσει την Διοίκηση των Σατραπειών και διόρισε αρμόδιο για τα οικονομικά τον Ρόδιο ΑΝΤΙΜΕΝΗ. Τον Μάρτιο του 324 με τα υπολείμματα του Στρατού του έφτασε στα Σούσα, όπου συνάντησε το Νέαρχο με τις ναυτικές δυνάμεις του και στον μυχό του Περσικού κόλπου ίδρυσαν μια νέα ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.
     Ο Στρατηλάτης όπως συνήθιζε πάντα, μερίμνησε για την ξεκούραση των Στρατιωτών του και την κάλυψη των αναγκών τους. Ξόφλησε τα χρέη τους με 20.000 τάλαντα κι επιβράβευσε όσους Στρατιώτες του είχαν ανδραγαθήσει σε κάποιες μάχες. Ταυτόχρονα έφτιαξε πολλούς στρατιωτικούς δρόμους και φρόντισε να συγκροτηθεί ένας νέος δυναμικός ΣΤΡΑΤΟΣ.
     Τον απασχολούσε η οργάνωση της απέραντης Αυτοκρατορίας του και η ειρηνική συνύπαρξη των νικητών Μακεδόνων με τους ηττημένους λαούς. Για την υλοποίηση αυτής της ΙΔΕΑΣ του, παρότρυνε τους Ελληνες να καλλιεργούν καλή κοινωνική επαφή με τους κατοίκους των τοπικών κατακτημένων περιοχών, ώστε με πρότυπο την Μακεδονία στην σκέψη τους, να γίνονται φορείς μετάδοσης πολιτισμού στους απολίτιστους ΛΑΟΥΣ.
     Σαν αρχή θεωρούσε πως έπρεπε να συμφιλιωθούν και να είναι ίσοι μεταξύ τους, ώστε να σβήσουν οι διακρίσεις ανάμεσά τους. Απώτερος σκοπός του ήταν η επικοινωνία των λαών και η με ΟΜΟΝΟΙΑ συμπόρευσή τους, ώστε να ενωθούν και να επιτευχθεί παγκόσμια ΕΙΡΗΝΗ. Αυτή η πανανθρώπινη ΙΔΕΑ είναι αποκλειστικά δική του και δεν γεννήθηκε στο μυαλό άλλου κατακτητή, ούτε πριν ούτε και μετά απ' τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.
     Αυτή η ΙΔΕΑ του τοποθετεί τον ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΛΛΗΝΑ σε μια εξαιρετική θέση στην παγκόσμια Ιστορία, αφού ήταν σε ευθεία σύγκρουση με τις συνήθειες της εποχής. Ως κατακτητής των λαών σεβόταν τους Νόμους και τα έθιμά τους και τιμούσε τους ΘΕΟΥΣ και την λατρεία τους. Μάλιστα με τους επιστήμονες και γεωγράφους που τον ακολουθούσαν στις εκστρατείες του, ίδρυαν βιβλιοθήκες, για να διαδίδεται ο Ελληνικός Πολιτισμός, με θετική ωφέλεια να αλλάξει τον ρου της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
     Κατά τον ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ: "ήθελε να κάνει τους υπηκόους του πολίτες του ίδιου Κράτους και μιας και μόνης Κυβέρνησης".
     Βάζοντας σε ενέργεια το μακρόπνοο σχέδιό του, επέτρεψε στην Περσική Επικράτεια να διατηρήσει την πολιτική και οικονομική της Διοίκηση στις επαρχίες της και στην Ελληνο-Ασιατική Κοινότητα που δημιουργήθηκε. Θεωρούσε πως για την διατήρηση της Ηγεμονίας του, ήταν υποχρεωμένος να στηριχτεί στην συμφιλίωση του Στρατού του με τους Πέρσες ΕΥΓΕΝΕΙΣ.
     Είχε όμως επηρεαστεί κι ο ίδιος απ' τον τρόπο ζωής του Περσικού λαού κι απ' τον πλούτο της Περσικής Αυλής. Αυτό φάνηκε αμέσως απ' την αλλαγή της συμπεριφοράς του, μετά την κατάκτηση του τίτλου του ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ. Τότε άρχισε να υιοθετεί στην καθημερινότητά του Περσικές συνήθειες, με συνέπεια να προκαλούν μεγάλη εντύπωση στους Στρατιώτες του οι νέες ενδυματολογικές ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ.
     Εκτελώντας το εκπολιτιστικό του σχέδιο άρχισε κι ο ίδιος να ακολουθεί το ντύσιμο και τον τρόπο ζωής των Περσών, υποχρεώνοντας και τους Στρατιώτες του να προσαρμοστούν σ' αυτόν. Και για να ενισχύσει την Ελληνοπερσική αυτή γέφυρα, ζήτησε απ' τους Σατράπες της Επικράτειας και του έφεραν 30.000 επίλεκτους έφηβους Πέρσες. Με δική του εντολή εκγυμνάστηκαν κατά το Μακεδονικό σύστημα εκπαίδευσης και εντάχθηκαν στον Στρατό του, επονομαζόμενοι ΕΠΙΓΟΝΟΙ.
     Φυσικά τα μέτρα αυτά δυσαρέστησαν τους Μακεδόνες του, γιατί φανέρωναν το φιλοπερσικό του πνεύμα. Παρόλα αυτά το Σώμα αυτό που έφερε πολυτελείς Μακεδονικές πανοπλίες, παρέλασε στα Σούσα, όταν ο Αλέξανδρος βρισκόταν εκεί. Φαίνεται πως μετά την απειθαρχία στον ΄Υφαση, είχε δώσει εντολή να προσλαμβάνονται περισσότεροι Ασιάτες και να καταρτιστεί ένα νέο Σώμα από νεαρούς ΠΕΡΣΕΣ.
     Το εξερευνητικό έργο του Αλέξανδρου είναι εξαιρετικό και θετικό απ' όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Κι απ' την πολιτιστική κι απ' την πολιτική κι απ' την οικονομική κι απ' την κοινωνική σκοπιά υπήρξε γόνιμο. Η αφομοίωση διαφορετικών και μακρινών λαών, η συνάντηση ανάμεσα σε αντίθετους πολιτισμούς κι αντιλήψεις που επεδίωξε, η διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού, της Γλώσσας, της Τέχνης, της Επιστήμης της Ελλάδας ήταν η αρχή μιας καινούργιας εποχής, κατά την οποία οι ΑΞΙΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ έγιναν κληρονομιά όλου του κόσμου, άσχετα από φυλετικά και πολιτικά ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
     Το ΟΡΑΜΑ του ήταν να εδραιώσει το Υπερβασίλειο του αρμονικά, με κυρίαρχη την Ελληνική Γλώσσα και την αρμονική συνύπαρξη λαών, θρησκειών, ηθών και εθίμων. Κι έκανε ο ίδιος την αρχή, όταν παντρεύτηκε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας την ΡΩΞΑΝΗ, κόρη του Πέρση ηγεμόνα Ιαξάρτη. Όμως αυτή η ένωση με μια "βάρβαρη" επικρίθηκε απ' τους Έλληνες, που ακολουθούσαν τους αυστηρούς Ελληνικούς ΚΑΝΟΝΕΣ.
     Κατά την αρχαιότητα γάμοι γίνονταν μόνον ανάμεσα σε πολίτες της ίδιας περιοχής και φυλής, για να ενδυναμώνεται το «κύτταρο», δηλαδή να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε φυλής. Ήταν απαγορευμένος ο γάμος ανάμεσα σε πολίτες διαφορετικών ελληνικών φύλων. Αν σκεφτούμε πως υπήρχαν αντιρρήσεις ως και στον γάμο του Περικλή (Ίων εξ Αθηνών) με την Ασπασία εκ Μιλήτου (Ιωνίς εκ Μικράς Ασίας), πόσο μάλλον απαγορευμένος και αταίριαστος θεωρήθηκε ο γάμος του Αλέξανδρου με μία ΜΗ-ΕΛΛΗΝΙΔΑ.
     Όσο πιο πολύ περνούσαν τα χρόνια, ο Αλέξανδρος γινόταν όλο και περισσότερο οξύθυμος και παράλογος, ίσως γιατί δεν έβρισκε κατανόηση στα σχέδιά του. Το επόμενο σχέδιό του ήταν να συνδέσει Πέρσες και Μακεδόνες Ευγενείς με μικτούς γάμους. Διατηρώντας τους Πέρσες Διοικητές στις επαρχίες τους, παρότρυνε τους Στρατιώτες και τους Αξιωματικούς του να παντρευτούν τοπικές γυναίκες και Περσίδες ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ.
     Με τους γάμους αυτούς ο Βασιλιάς επεδίωκε την συγχώνευση των δύο λαών, των Μακεδόνων με τους βάρβαρους, που είχε κατακτήσει. Αυτούς τους λαούς δεν τους θεωρούσε κατώτερη φυλή απ' τους Έλληνες και νόμιζε, πως έτσι θα αφομοιώσει την Περσική Αριστοκρατία, η οποία μόνο επιφανειακά ήταν προσαρμοσμένη στη Νέα Τάξη του. Σε όλες αυτές τις επιδιώξεις του προτιμούσε να τον αντιμετωπίζουν, όχι σαν Μακεδόνα Βασιλιά, αλλά σαν Μονάρχη με Ανατολικές ΕΠΙΡΡΟΕΣ.
     Οι μικτοί γάμοι ήταν μια πολιτική πράξη, για την συγχώνευση και την συναδέλφωση των λαών. Με αυτήν την ενέργεια ήθελε να συνδέσει τις δυο αντίπαλες δυναστείες της Περσίας και να φανεί ως ο νόμιμος Διάδοχος του Θρόνου. Για να δελεάσει δε τους Στρατιώτες του, υποσχέθηκε σε όσους ακολουθούσαν την συμβουλή του, να χαριστούν τα χρέη τους και να πάρουν 20.000 τάλαντα δώρο το κάθε ζευγάρι ΝΕΟΝΥΜΦΩΝ.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.