11 Ιουλίου 2018

Γιατί οι Χριστιανοί δεν φοβόμαστε τον χωρισμό εκκλησίας – κράτους.

Γράφει ο Δημήτριος Βερδελής* 

Πολύς λόγος γίνεται, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης, από την κυβέρνηση για τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος ή για την θέληση να γίνουμε ένα ουδετερόθρησκο κράτος. Βέβαια για να υπάρξει χωρισμός, εδώ που τα λέμε πρέπει πρώτα να υπάρξει και γάμος, έτσι δεν είναι; Λογικά ναι. 

Αλλά αν πρέπει να υπάρχει γάμος σε ποιο νομικό κείμενο πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε την ένωση; Στο άρθρο 3 ενδεχομένως να πει κάποιος αλλά το άρθρο 3 του Συντάγματος ρυθμίζει τις σχέσεις του ελλαδικού κράτους με το Οικ. Πατριαρχείο και απλώς αναγνωρίζει το ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι μέλη της ελληνικής ορθοδόξου Εκκλησίας κατά μίμηση άλλων ευρωπαϊκών συνταγμάτων που αναγνώριζαν επίσημη (όχι επικρατούσα) θρησκεία τη Χριστιανική. 

Στο άρθρο 3 Σ ορίζεται ποιος είναι ο «επίσημος» φορέας της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος δηλ. την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και με εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο 590/1977 ο οποίος αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη της ΕτΕ ορίζονται τα της λειτουργίας της. 

Στο άρθρο 2 του καταστατικού χάρτη της ΕτΕ διαβάζουμε τα εξής: Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συνεργάζεται μετὰ τῆς Πολιτείας, προκειμένου περὶ θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος, ὡς τὰ τῆς χριστιανικῆς ἀγωγῆς τῆς νεότητος, τῆς ἐν τῷ στρατεύματι θρησκευτικῆς ὑπηρεσίας, τῆς ἐξυψώσεως τοῦ θεσμοῦ τοῦ γάμου καὶ τῆς οἰκογενείας, τῆς φροντίδος διὰ τὴν περίθαλψιν τῶν δεομένων ἐν γένει προστασίας, τῆς διαφυλάξεως τῶν ἱερῶν κειμηλίων καὶ ἐκκλησιαστικῶν καὶ χριστιανικῶν μνημείων, τῆς καθιερώσεως νέων Θρησκευτικῶν ἑορτῶν, ζητεῖ δὲ τὴν προστασίαν τῆς Πολιτείας ὁσάκις προσβάλλεται ἡ θρησκεία. 

Από τα ως άνω συνάγεται ότι αυτό που προπαγανδίζεται ως «διακριτές αρμοδιότητες» υπάρχει ήδη στην ελληνική νομοθεσία όπως υπάρχουν και σημεία συνεργασίας και κοινού ενδιαφέροντος. Αυτό είναι το λεγόμενο πρότυπο συναλληλίας μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας. 

Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου 

Εις ο, τι αφορά τα ΝΠΔΔ η ΕτΕ και οι Ισραηλιτικές κοινότητες όπως και οι Μουφτείες είναι ΝΠΔΔ και αν αλλάξει το καθεστώς για την ΕτΕ θα πρέπει να αλλάξει και για τις άλλες κοινότητες για λόγους ίσης μεταχείρισης όμως αυτό θα ανοίξει την Κερκόπορτα για τους Μουσουλμάνους της Θράκης καθότι αν οι Μουφτείες δεν ελέγχονται από το κράτος τότε θα αναγνωριστούν οι ψευτομουφτήδες οι οποίοι έχουν «βρώμικο» ρόλο στην περιοχή ως ελεγχόμενοι από την Τουρκία. 

Μισθοδοσία κλήρου 

Η μισθοδοσία του κλήρου δεν αφορά τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας αλλά μια συμβατική υποχρέωση του κράτους να αποζημιώσει την ΕτΕ για την απαλλοτρίωση του 97% της περιουσίας της. Προσωπικά υποστηρίζω, σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιστροφή ή αποζημίωση της εκκλ. περιουσίας, σε ένα μοντέλο κοινής χρηματοδότησης από το κράτος και τους πιστούς ώστε η ΕτΕ να ελέγχεται οικονομικά από το ποίμνιό της. 

Χωρισμός Εκκλησίας – κράτους ή Εκκλησίας – έθνους; 

Συχνά παρατηρείται στο δημόσιο λόγο να μιλούν περί χωρισμού εκκλησίας – κράτους και να αναφέρονται στα θρησκευτικά, στην παρουσία κληρικών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μητροπολιτών στις παρελάσεις, εικόνων στα δημόσια κτήρια, στην απαγόρευση των ιερέων ή των μητροπολιτών να μιλούν για κοινωνικά ή εθνικά ζητήματα κ. ο. κ. 

Εις ο, τι αφορά τα θρησκευτικά είμαστε μια χώρα η οποία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το Χριστιανικό ορθόδοξο δόγμα, έχουμε ορθόδοξες Χριστιανικές αργίες και εν πολλοίς η ιστορία της Ορθόδοξης εκκλησίας συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού χώρου τα τελευταία 2000 χρόνια. Άρα είναι λογικό να είναι επικεντρωμένο το μάθημα των θρησκευτικών στο Ανατολικό Ορθόδοξο δόγμα χωρίς να διδάσκεται αποκλειστικά αυτό.

Για την παρουσία κληρικών σε επίσημες εκδηλώσεις ή εικόνων σε δημόσια κτήρια είναι κομμάτι του εθιμικού και όχι του γραπτού δικαίου. Οι κληρικοί ΔΕΝ ζουν εκτός κοινωνίας και η εκκλησία ΔΕΝ είναι εκτός κοινωνίας, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να μιλάμε για τους κληρικούς ως πολίτες β’ κατηγορίας που δεν επιτρέπεται να έχουν άποψη για τα εθνικά και τα κοινωνικά ζητήματα. 

Συμπέρασμα

Για να μην ακούμε ότι οι παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι και για να μην μπορεί ποτέ η Εκκλησία να φιμώνεται ή να της υπαγορεύεται τι να πράξει από τους κυβερνώντες εγώ ως Χριστιανός αλλά και οι εν Χριστώ αδελφοί δεν πρέπει να φοβόμαστε τον χωρισμό Εκκλησίας – κράτους.

*Ασκούμενος δικηγόρος

Πηγή



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑΧΑΧΑ.ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΜΠΟΥΡΔΕΣ
ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΩΝ ΜΑΣ
ME ΓΟΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΣ!!!!!
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΥΡΟ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ
ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ 2/3,ΔΗΛ ΤΩΝ 2/3 ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ
ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ....ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΘΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ!!!!!
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,
ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ
ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ,ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ,ΚΛΠ,ΚΛΠ.....ΓΚΕΥ
ΠΑΡΕΙΝΤ ΚΛΠ,ΚΛΠ...
ΤΑΛΜΟΥΔΙΣΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ Η ''ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ''
ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ,ΔΗΛ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ
ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΑΣ!!!!!
ΠΟΙΟΣ ΑΜΦΙΒΑΛΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΕΠΙ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΣΙΠΡΑ-ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ. ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ....

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΤHΡΓΗΣΕ ΕΝΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΟ 1871, 33 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,KAI TIΣ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΜΙΑ ΑΡΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΚΑΙ 3 ΑΚΟΜΗ ΜΕΡΕΣ AΡΓΙΑΣ!!!!
Until 1834, the Bank of England observed about 33 saints' days and religious festivals as holidays, but in that year this was reduced to four: 1 May (May Day), 1 November (All Saints' Day), Good Friday and Christmas Day. In 1871, the first legislation relating to bank holidays was passed when Liberal politician and banker Sir John Lubbock introduced the Bank Holidays Act 1871, which specified the days in the table below.[3] Under the Act, no person was compelled to make any payment or to do any act upon a bank holiday which he would not be compelled to do or make on Christmas Day or Good Friday, and the making of a payment or the doing of an act on the following day was equivalent to doing it on the holiday.[4] People were so grateful that some called the first Bank Holidays St Lubbock's Days for a while.[5] Scotland was treated separately because of its separate traditions: for example, New Year is a more important holiday there.[citation needed]
A bank holiday is a public holiday in the United Kingdom, some Commonwealth countries, Hong Kong and the Republic of Ireland. There is no automatic right to time off on these days, although banks close and the majority of the working population is granted time off work or extra pay for working on these days, depending on their contract.[1] The first official bank holidays were the four days named in the Bank Holidays Act 1871, but today the term is also commonly used for Good Friday and Christmas Day which were already public holidays under common law and therefore not official bank holidays in England, Wales and Northern Ireland.[

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ανωνυμε φιλε μου το εθνος αυτο επεζησε με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία και δεν εχασε τον ελληνισμό του επι τουρκοκρατίας...
Αντεξαμε παιδομαζωματα, σφαγες, εξισλαμισμους και δεν θα αντεξουμε αυτα που περιγραφεις;
Δεν θα αντεξουμε πεντε αθεους καραγκιοζηδες;
Το εθνος και η Εκκλησία θα συμπορευθουν προς τον 22ο αιώνα χωρις το ξεφτιλισμενο και άθεο κρατος...
Τωρα οσον αφορα την Κυριακη αργια που λες... και φαινεται οτι σε παιδευει λιγο...
Ας την καταργησουν...
Οι χριστιανοι καταστηματαρχες δεν θα ανοιγουν και οι χριστιανοι καταναλωτες δεν θα αγοραζουν...
Απλο....

Το θεμα ειναι οτι θα λυθουν τα χερια της Εκκλησίας διοτι εδω και δεκαετιες βρισκεται σε εναν θανασιμο εναγκαλισμο με το αθεο και ξεπουλημενο κρατος...

Παρολα αυτα να ξερεις οτι οι κυβερνωντες τα λενε αυτα για πυροτεχνηματα Ποτέ δεν θα θελησουν χωρισμο κρατους κι Εκκλησιας...
Μονο στην Αθηνα πρεπει να επιστρεψουν στην Εκκλησία 600 ακινητα!!!!
Νοσοκομεια, σχολεία, δημοσιες υπηρεσιες κλπ...
Τοσα πηραν για να δινουν την μισθοδοσια των κληρικων...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.