Τελευταίες αναρτήσεις

11 Ιουλίου 2018

Πώς οι «Πρέσπες» ανοίγουν την κερκόπορτα για Αιγαίο και Θράκη

Έγγραφο-βόμβα του υπουργείου Εξωτερικών σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές για ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης που πωλούνται στο εξωτερικό

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Έγγραφο-βόμβα του υπουργείου Εξωτερικών, από το οποίο προκύπτει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια για το όνομα της Μακεδονίας αποτελεί κερκόπορτα για το Αιγαίο και τη Θράκη, αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία»!

Το έγγραφο, που χαρακτηρίζεται «επείγον», έχει αποσταλεί στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές λίγες ημέρες αργότερα και ως αφορμή έχει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για προϊόντα που πωλούνται στο εξωτερικό.

Το σκέλος αυτό έχει αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους -μετά το όνομα, την εθνότητα και τη γλώσσα- της συμφωνίας, για την οποία μάλιστα επικρατεί εξίσου μεγάλη ασάφεια αλλά και ανησυχία ως προς την απειλή που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους με εμπορικό σήμα τη λέξη «Μακεδονία» ή τον προσδιορισμό «μακεδονικό». Την ασάφεια και αβεβαιότητα ενισχύει το σχετικό άρθρο της συμφωνίας που διευκολύνει -μέσω και της εμπορικής οδού- τις γενικότερες επιδιώξεις των Σκοπίων σε βάρος της χώρας μας, ως συνέπεια της εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Απειλή

Το σημαντικό από το εν λόγω έγγραφο είναι ότι εντοπίζεται -δίπλα στη «Μακεδονία»- η ίδια ακριβώς απειλή για τη «Θράκη» και το «Αιγαίο» με εργαλείο τα προϊόντα που διακινούνται σε ξένες αγορές. Ο συσχετισμός αυτός μάλιστα κάθε άλλο παρά τυχαίος ή ανώδυνος θεωρείται, καθώς την ίδια ώρα που εδραιώνεται από τη μία πλευρά ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, από την άλλη, οι ύπουλες και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας με τα σενάρια είτε για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο είτε για καθεστώς αυτονομίας στη Θράκη...

Όπως φαίνεται από το έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, πρέσβη Φραγκίσκου Βέρρου, και περιλαμβάνει προσεκτικές και «άχρωμες» διπλωματικές διατυπώσεις, που δεν απομειώνουν όμως τη μεγάλη σημασία του στην παρούσα συγκυρία, είχε πραγματοποιηθεί παραμονές της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το θέμα, όπως επιγράφεται, ήταν η «διερεύνηση χρήσης ελληνικών οινικών Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” σε ξένες αγορές». Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν «περιπτώσεις χρήσης ελληνικών οινικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο” επί ετικετών οίνων που παράγονται και πωλούνται στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά, από επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας αλλά και της Βουλγαρίας και της Πολωνίας. Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις γίνεται χρήση λοιπών συμβόλων και λέξεων, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δίδεται στον αλλοδαπό καταναλωτή η εντύπωση ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν, ενώ δεν είναι».

Όπως υπογραμμίζεται, «οι όροι “Μακεδονία”, “Θράκη” και “Αιγαίο”, αλλά και οι λατινικοί ισοδύναμοί τους, αποτελούν ευρωπαϊκές προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις για οίνους που προέρχονται από τις αντίστοιχες ελληνικές περιοχές». Ακόμη αναφέρεται ότι από την παράνομη χρήση και εκμετάλλευση των ονομασιών αυτών «οι ελληνικές επιχειρήσεις υφίστανται απώλεια μεριδίου στις ξένες αγορές και λόγω της μη πιστοποιημένης ποιότητας πολλών από αυτά τα προϊόντα, πλήττεται η φήμη των ελληνικών κρασιών και υπονομεύονται οι προσπάθειές τους να εδραιωθούν στις διεθνείς αγορές».

Ερευνα

Με το έγγραφο που έχει ημερομηνία 25 Ιουνίου -οκτώ μόλις ημέρες μετά τις Πρέσπες- καλούνται οι παραλήπτες του να πραγματοποιήσουν «εκτεταμένη έρευνα της επιτόπιας αγοράς, κυρίως στις χώρες της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ελβετίας και της Αυστραλίας για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης κατοχυρωμένων ελληνικών προϊόντων». Ως προθεσμία για τη συλλογή των στοιχείων τίθεται η προσεχής Παρασκευή 13 Ιουλίου, που τυγχάνει να είναι και η επομένη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οπότε ξεκινά μια νέα περίοδος για τα Σκόπια με όλα τα «μακεδονικά» πλεονεκτήματα που τους προσέφερε με την αμφισβητούμενη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση.

Ενώ, μάλιστα, φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και διπλωμάτες άρχισαν έναν αγώνα δρόμου για να διασώσουν ό,τι μπορούν, ο κ. Κοτζιάς στη συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Δημητρόφ υπό τα χαμόγελα Τσίπρα και Ζάεφ αναγνώριζε ότι «σε σχέση με τα ονόματα και τις ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο». Και για τον σκοπό αυτόν θα συγκροτηθεί ομάδα ειδικών «εντός του 2019», που «θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα διασφαλιστεί η προστασία των μακεδονικών προϊόντων όταν ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών προοιωνίζεται σημαντικές παραχωρήσεις, μέσω της «αμοιβαιότητας», προς την άλλη πλευρά ως προς τη χρήση των ενδείξεων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» με τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στο εθνικό θέμα αλλά και για πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες παραγωγούς και εργαζομένους. Όπως επίσης επισημαίνεται, κατά τον ίδιο τρόπο που τα Σκόπια πέτυχαν να εγείρουν αμφισβητήσεις επί των ελληνικών προϊόντων ως τμήμα του συνολικού σχεδίου τους, έτσι ανοίγει και ο δρόμος για να καλλιεργηθούν περαιτέρω οι τουρκικές απειλές στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Επίσπευση από το ΣτΕ ζητούν οι παμμακεδονικές

Εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται Τετάρτη και Πέμπτη, αυτή η εβδομάδα ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη και από δικαστικής πλευράς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι παμμακεδονικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή της με νέα αίτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή ζητούν «ταχύτατο προσδιορισμό» της συζήτησης για προσωρινή διαταγή κατά της συμφωνίας ως την Τρίτη εξαιτίας «της κατεπείγουσας περίπτωσης και της προφανούς αντισυνταγματικότητας της καταστροφικής δέσμευσης της Ελλάδας με μόνη την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών», όπως τονίζουν. Η «απόλυτα κατεπείγουσα κατάσταση» εξηγείται από το γεγονός ότι στην ελληνική Βουλή «θα έρθει για κύρωση το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, μαζί με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μεταγενέστερα και πάντως, αφού αυτή Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ θα έχει ολοκληρωθεί». Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας και -παρά τις δημόσιες εντυπώσεις- σημαίνει ότι «για την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν απαιτείται ΚΑΝ προηγούμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην Ελληνική Βουλή ή μέσω προεδρικού διατάγματος, αλλά αυτή θα ξεκινήσει, πραγματοποιηθεί και ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ, χωρίς καμία άλλη διαδικασία από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ!» 

Δημοκρατία 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.