Τελευταίες αναρτήσεις

13 Ιουλίου 2018

Η ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνοτουρκικής διένεξης

Γράφει ο Θεόδωρος Ράκκας
Το σύγχρονο πρόβλημα ασφάλειας της Ελλάδος συνιστά θέση και φύση παγκόσμια μοναδικότητα. Ως γνωστόν, η Ελλάδα, ήδη από το 1953, είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, την ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία του πλανήτη, και απόλυτο σύμβολο της δυτικής υπέροχης. Η μοναδικότητα έγκειται στο γεγονός, ότι η κύρια απειλή για την εθνική ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, προέρχεται μέσα από τους κόλπους τη ίδιας της Συμμαχίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 1974 και μετά, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου(!) Ελλάδα και Τουρκία διολισθαίνουν σε μια κούρσα εξοπλισμών, η οποία κρατά μέχρι σήμερα. Σε γενικές γραμμές η στάση της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται από τη λεγόμενη μεροληπτική ουδετερότητα. Η μεροληψία αυτή έγκειται επιγραμματικά: Από τη μια στο μεγαλύτερο γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας και από την άλλη στους ιδιαίτερα επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς της γείτονος. Όσο αναφορά τη χώρα μας η αποτρεπτική «στρατηγική» περιορίστηκε και περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη συμμετοχή στην ΕΕ, καθώς και σε ευκαιριακές συμμαχίες.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Ως εκ τούτου θα παρατεθεί μια άποψη αναφορικά με το διπλωματικό-πολιτικό σκέλος της αποτροπής και συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Μελετώντας την ελληνοτουρκική διένεξη, παρατηρεί κανείς το φαινόμενο μια τρίτη χώρα, και μάλιστα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, να εγείρει εδαφικές αξιώσεις και δεδηλωμένη απειλή πολέμου έναντι ενός κράτους-μέλους. Καθώς και να συνεχίζει να κατέχει έδαφος ενός αλλού κράτους-μέλους (Κυπριακή Δημοκρατία).

Είναι πραγματικά εξωφρενικό ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, υπό οικονομική επιτήρηση, να οφείλει να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα μόνο του. Πόσο μάλλον ενάντια σε έναν δυνητικό αντίπαλο πολλαπλάσιας ισχύος, ο οποίος είναι εξοπλισμένος, σε μεγάλο βαθμό, με ευρωπαϊκά όπλα! Επιπλέον η συμμετοχή στην ΕΕ, πέρα από την θεσμική ομπρέλα, δεν προσφέρει καμία σαφή εγγύηση αποτροπής απέναντι σε συμβατική στρατιωτική επίθεση από τρίτο κράτος.

Ακόμη, ενώ η τακτική μεταφοράς βαρών του Ελσίνκι απέδωσε καρπούς, η πλήρης ένταξη των ελληνοτουρκικών σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο απέχει έτη φωτός. Η ελληνική διπλωματία επιτέλους οφείλει να κινηθεί με σαφώς καθορισμένη και μακρόπνοη στρατηγική απέναντι στους εταίρους αναφορικά με την τουρκική απειλή. Κατ’ αρχάς ο Ελληνισμός οφείλει να εμπεδώσει ότι αποτελεί την ανατολικότερη έκφανση της Ευρώπης, πολιτιστικά, ιστορικά, γεωγραφικά και ως εκ τούτου γεωπολιτικά.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός του ρόλος ήταν είναι και θα είναι ένα «τείχος» της Ευρώπης στα νοτιοανατολικά της σύνορα. Ίσως να αποτελεί τη μεγαλύτερη αμέλεια του σύγχρονου Ελληνισμού, αλλά και τη μεγαλύτερη αδικία από την πλευρά της Δύσης, η έλλειψη έμπρακτης εμπέδωσης αυτού του ρόλου. Ακόμα χειρότερη συνέπεια συνιστά η εξομοίωση της Ελλάδας με την Τουρκία αναφορικά με τα ανατολικά όρια της Ευρώπης. 

Αμοιβαία καταστροφική

Στα πλαίσια λοιπόν της αναγκαιότητας, και με αφορμή τις τρέχουσες προκλήσεις, η ελληνική διπλωματία μπορεί να εκμεταλλευτεί τη διάχυτη δυσπιστία που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τη Δύση, για να κινηθεί, εντός των οργάνων της ΕΕ, προς την κατεύθυνση των παρακάτω ομολογουμένως δυσπρόσιτων στόχων: 

Το πάγωμα κάθε συμμετοχής ευρωπαϊκών εταιριών σε τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα. Συγκεκριμένα την τρέχουσα περίοδο στα μεγαλύτερα και πλέον φιλόδοξα τουρκικά εξοπλιστικά υπάρχει τεράστια και κρίσιμη ευρωπαϊκή συμμετοχή [μίνι-αεροπλανοφόρο Anadolu (Ισπανία), άρμα μάχης Altay (Γερμανία), πλοία ΜΙLGEM (Ολλανδία), επιθετικά ελικόπτερα T-129 (Ιταλία), μαχητικό αεροσκάφος TFX (Σουηδία), και άλλα πολλά]. Είναι κάτι το οποίο καταστρατηγεί κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όφειλε να αποτελεί πάγια απαίτηση της Ελλάδας εδώ και χρόνια.

Σύνδεση της οικονομικής δυσπραγίας της Ελλάδας με τους υπέρμετρους εξοπλισμούς και την ανάγκη συντήρησης μιας στρατιωτικής μηχανής μεγέθους δυσανάλογου με αυτό της χώρας. Ενδεικτικά η Ελλάδα διαθέτει πιο πολλά άρματα μάχης (γερμανικά) από τη Γερμάνια και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από την Ιταλία.
Αποσύνδεση του αμυντικού προϋπολογισμού από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και κανόνες, στα πρότυπα της εξαίρεσης που έγινε στην περίπτωση της Τουρκίας, από το ΔΝΤ, το 2001.


Στην έναρξη συζητήσεων περί επιβολής κυρώσεων στη Τουρκία. Στην παρούσα συγκυρία αυτό θα μπορούσε να γίνει αναφορικά με τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, την γενικότερη παρεμπόδιση στον ορισμό θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Οφείλουμε να καταστήσουμε κατανοητό το γεγονός ότι η Τουρκία συνιστά κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή, και όχι μόνο, ασφάλεια. Οι κυρώσεις αποτελούν το μοναδικό, μέχρι στιγμής, και πλέον ισχυρό διπλωματικό εργαλείο τιμωρίας-νουθεσίας της ΕΕ. Το ζήτημα είναι από τη μία να μην «καεί» σε μία δευτερεύουσα περίσταση, ούτε όμως να καταλήξει να χρησιμοποιηθεί κατόπιν εορτής, ή και καθόλου.
Τέλος η πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου στρατιωτικής βοήθειας, καθώς η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί πόθο ευσεβή μεν ουτοπικό δε.


Eν κατακλείδι η κύρια πρόκληση, εντός της ΕΕ, είναι να τεθεί η ασφάλεια σε υψηλή προτεραιότητα. Yψηλότερη από τα εκάστοτε επιχειρηματικά-οικονομικά συμφέροντα των διαφόρων δρώντων, κρατικών και μη. Το λιγότερο που απαιτείται είναι η πλήρης και σε κάθε επίπεδο αλληλεγγύη. Ειδικά προς δύο κράτη μέλη των οποίων η εθνική κυριαρχία αμφισβητείται δεδηλωμένα και έμπρακτα.

Η ενδεχόμενη αποτυχία της Ευρώπης να αποτρέψει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση ή να υποστηρίξει αποτελεσματικά την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν αμοιβαία καταστροφική. Από τη μία θα αφαιρούσε απ’ την ψυχή του Έλληνα την τελευταία νομιμοποίηση που διαθέτει η ΕΕ και η Δύση γενικότερα. Από την άλλη η Ευρώπη θα έχανε, ίσως το μοναδικό, στοιχείο διεθνούς πολιτικού κύρους που διαθέτει, αυτό της εγγύησης του απαραβίαστου των ευρωπαϊκών συνόρων.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.