Τελευταίες αναρτήσεις

6 Ιουλίου 2018

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη και ο τρόπος γέννησης επηρεάζουν το μικροβίωμα των νεογνών

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr 

Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου του μωρού, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας. Το μικροβίωμα του εντέρου του εμβρύου πιθανόν επηρεάζεται και από τον τρόπο γέννησης. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύονται σε πρόσφατη έρευνα του Dartmouth-Hitchcock Medical Center της Αμερικής στο έγκριτο περιοδικό Microbiome.

Είναι ήδη γνωστό ότι η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τον κίνδυνο αλλεργίας στα νεογνά και στα παιδιά. Για παράδειγμα, η Μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο επίμονου και ατοπικού συριγμού στα παιδιά ηλικίας 6,5 ετών. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συριγμού στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, ενώ ο μητρικός θηλασμός δρα προστατευτικά.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας

Οι Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου στα νεογνά 6 εβδομάδων μετά τη γέννηση αποτελούνταν κυρίως από Enterobactericeae (~20%), Bifidobacterium (18,6%), Bacteroides (10,44%) και Streptococcus (8,10%).

Οι ερευνητές αναγνώρισαν 3 ξεχωριστές συστάδες (clusters) μικροβίων στο έντερο των 97 νεογνών που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό. Η συστάδα 1 χαρακτηριζόταν από υπεροχή του Bifidobacterium, η συστάδα 2 από υπεροχή των Streptococcus και Clostridium και η συστάδα 3 από υπεροχή των Bacteroides. Οι συστάδες αυτές διέφεραν από τα 48 νεογνά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, στα οποία η συστάδα 1 χαρακτηριζόταν από υπεροχή Bifidobacterium, η συστάδα 2 από υπεροχή Clostridium αλλά χαμηλή συγκέντρωση Streptococcus και η συστάδα 3 από υπεροχή Enterobactericeae.

Οι συγγραφείς επίσης παρατήρησαν διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου των νεογνών ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας. Στην περίπτωση που τα νεογνά γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό, η πιθανότητα το μικροβίωμά τους να ανήκει στην συστάδα 2 ήταν 2,73 φορές μεγαλύτερη για κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων που κατανάλωνε ημερησίως η μητέρα. Το Bifidobacterium ήταν σημαντικά μειωμένο στα νεογνά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό εάν οι μητέρες έτρωγαν περισσότερα φρούτα, αλλά ήταν σημαντικά αυξημένο στα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική από μητέρες που κατανάλωναν κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Στα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, η πιθανότητα να έχουν μικροβίωμα συστάδας 2 ήταν 2,36 φορές μεγαλύτερη για κάθε επιπλέον μερίδα γαλακτοκομικών που κατανάλωνε ημερησίως η μητέρα.

Για να διελευκάνουν περισσότερο τους μηχανισμούς με τους οποίους η διατροφή της μητέρας επηρεάζει την υγεία των παιδιών μέσω του μικροβιώματος του εντέρου, οι συγγραφείς μελέτησαν δείγματα κοπράνων από 145 νεογνά που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη New Hampshire Birth Cohort Study. Πρόκειται για έρευνα που μελετάει πώς διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των εγκύων και των παιδιών τους. Τα περισσότερα νεογνά που εντάχθηκαν στη μελέτη γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό (66,9%) και σιτίζονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα (70,3%) την 6η εβδομάδα της ζωής τους. Οι πληροφορίες για τη διατροφή των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (στις 24-28 εβδομάδες της κύησης) αντλήθηκαν από ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφών από τις μητέρες. 

Οι συγγραφείς επισημαίνουν εντούτοις ότι το δείγμα της μελέτης τους περιελάμβανε μόνο μητέρες και νεογνά από τη Βόρεια Νέα Αγγλία που έχει έναν σχετικά ομογενή πληθυσμό, κάτι που ενδεχομένως περιορίζει τη γενίκευση των συμπερασμάτων. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ακόμη ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ενδεχομένως επηρεάζονται και εν μέρει και από τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και όχι αιτίου-αποτελέσματος.

Βιβλιογραφία

Lundgren SN, et al. Maternal diet during pregnancy is related with the infant stool microbiome in a delivery mode-dependent manner. Microbiome 2018;6:109.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.