Τελευταίες αναρτήσεις

5 Ιουλίου 2018

Ουτοπία ο πυρηνικός αφοπλισμός

50 χρόνια συμπληρώθηκαν από την υπογραφή της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων την 1η Ιουλίου του 1968. Ο στόχος του πλήρους αφοπλισμού θεωρείται μάλλον ανεδαφικός από τους ειδικούς.

Παγκοσμίως άγνωστος παραμένει ο οικισμός Μπίχελ, κοντά στο Κόμπλεντς της Γερμανίας. Μάλλον εκ προθέσεως συμβαίνει αυτό. Γιατί στο Μπίχελ έχουν αποθηκευθεί οι τελευταίες πυρηνικές κεφαλές τύπου B61 που απέμειναν σε γερμανικό έδαφος μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου είκοσι, ο ακριβής αριθμός είναι απόρρητος. Το βέβαιο είναι ότι κάθε μία από αυτές έχει καταστροφική ισχύ πολύ μεγαλύτερη από τις βόμβες που είχαν ισοπεδώσει τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Οι βόμβες ανήκουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά στην υποθετική περίπτωση πυρηνικού πολέμου τις ρίψεις θα ανελάμβανε η 33η μοίρα της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, που συνεχίζει μέχρι σήμερα την εκπαίδευση των πιλότων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η 33η μοίρα είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην τουριστική περιφέρεια του Άιφελ, αλλά οι επίσημες ιστοσελίδες στην περιοχή δεν αναφέρουν ο,τιδήποτε περί πυρηνικών όπλων. Το Μπίχελ δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές παραμένουν και στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στην Τουρκία στα πλαίσια ενός δόγματος πυρηνικής αποτροπής, το οποίο μάλιστα εν έτει 2012 επιβεβαιώθηκε ως «ουσιαστικό στοιχείο της συλλογικής άμυνας» του ΝΑTO.

Ελπίδες και προσδοκίες το μακρινό 1968

Διαφορετική ήταν η στόχευση την 1η Ιουλίου 1968, όταν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραφαν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (non-proliferation treaty, NPT). Οι υπερδυνάμεις της εποχής δεσμεύονταν όχι μόνο να εμποδίσουν την περαιτέρω διάδοσή τους, αλλά και να προχωρήσουν σε πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό. 190 χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγκυρο σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), παραμένουν σήμερα «ετοιμοπόλεμες» περίπου 15.000 πυρηνικές κεφαλές. Οι περισσότερες βρίσκονται στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. «Ο αμυντικός σχεδιασμός και στις δύο χώρες προβλέπει ένα ελάχιστο απόθεμα πυρηνικών όπλων, τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα» λέει στην Deutsche Welle ο Έμπερχαρντ Σόκεντορφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. «Και αυτό είναι απαράδεκτο από ηθικής απόψεως, στην πραγματικότητα οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν αποκηρύξει τον στόχο του αφοπλισμού», προσθέτει.

Η συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων «περνάει κρίση», εκτιμά από την πλευρά του ο Τομ Ζάουερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. Η τελευταία διεθνής σύνοδος για την αναθεώρησή της, το 2015, Αμβέρσας. Η τελευταία διεθνής σύνοδος για την αναθεώρησή της, το 2015, δεν απέδωσε καρπούς. Εκτιμάται ότι και η επόμενη σύνοδος, το 2020, δεν θα αποφέρει αποτελέσματα.«Το 1968 τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν υποσχεθεί πλήρη αφοπλισμό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους» συνοψίζει ο Ζαόυερ. Μάλιστα έχουν εκσυγχρονίσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, αναπτύσσοντας νέα ηλεκτρονικά συστήματα διεύθυνσης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά θεωρείται ο υψηλότερος στα τελευταία δέκα χρόνια.

Εννέα πυρηνικές δυνάμεις

Με σύνθημα «20 εβδομάδες για 20 πυρηνικές κεφαλές» ειρηνιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει μία σειρά κινητοποιήσεων στο Μπίχελ της Γερμανίας, με σκοπό να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου. Ωστόσο ο Καρλ Χάιντς Καμπ, διευθυντής της Ακαδημίας για την Πολιτική Ασφάλειας στο Βερολίνο, εκτιμά ότι στην πραγματικότητα οι πυρηνικές κεφαλές παραμένουν μόνο «για συμβολικούς λόγους», καθώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θέλουν να δουν μία συμοβλική, έστω, ένδειξη αμερικανικής στήριξης, ενώ το ΝΑΤΟ έχει δεσμευθεί απέναντι στη Μόσχα ότι δεν πρόκειται να αποθηκευθούν πυρηνικά όπλα σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. 

Συνολικά εννέα χώρες διαθέτουν σήμερα πυρηνικά όπλα: ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Κίνα, Ινδία, Ισραήλ, Πακιστάν και Β. Κορέα. Καμία από αυτές δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πλήρη αφοπλισμό. Επιπλέον, προειδοποιεί ο πολιτικός επιστήμων Τομ Ζάουερ, και άλλες χώρες, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Μοναδική ελπίδα, από νομικής απόψεως τουλάχιστον, είναι ότι το 2017 τα 122 από τα συνολικά 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ υπέγραψαν μία νέα σύμβαση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία καθίσταται νομικά δεσμευτική μόλις την επικυρώσουν τουλάχιστον 50 χώρες. «Αν μη τι άλλο, αυτό σημαίνει ότι η κατοχή πυρηνικών όπλων θα θεωρείται πλέον παράνομη«, τονίζει ο πολιτικός επιστήμων Τομ Ζάουερ.

Νίνα Βέρκχοιζερ / Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: dw.com
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.