Τελευταίες αναρτήσεις

12 Ιουλίου 2018

Ενδοκυβερνητική παράσταση «μακεδονικού» παραλόγου και στην «πίστα» του ΝΑΤΟ

Του Νίκου Μελέτη

Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε το θέατρο του παραλόγου το οποίο παίζεται στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στην Αθήνα με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενώ το ΝΑΤΟ με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, παρακάμπτοντας το Βουκουρέστι, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει τεθεί σε ισχύ, και οι εταίροι καλωσόριζαν την Συμφωνία και εκθείαζαν την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στον ίδιο χώρο δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ποτέ δεν θα εφαρμοσθεί και ότι «όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία, μπορεί να εισπράττουν προσκλήσεις και ίσως κάποιες φωτογραφείς αλλά θα μένουν εκτός του ΝΑΤΟ».

Μεγαλώνοντας έτσι την σύγχυση στην διεθνή κοινότητα για το πως ακριβώς θα κινηθεί η ελληνική πλευρά στο θέμα της Συμφωνίας και πλήττοντας την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ποτέ δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς θα καταψηφισθεί στο Δημοψήφισμα, ενώ και στην Βουλή δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά σε κάθε περίπτωση όπως πρόσθεσε «δεν θα υπάρξει ούτε ελληνική Βουλή που θα επικυρώσει την Συμφωνία αυτή, ακόμη κι αν έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι που έχουν τεθεί...».

Ο κ. Καμμένος μάλιστα σε μια δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «προειδοποίηση» τόνισε ότι «όσο δεν έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, τόσο δεν θα έρχονται πιο κοντά οι εκλογές και θα πηγαίνουμε για ολοκλήρωση της τετραετίας..». Αυτό αποτελεί μήνυμα και στον Αλέξη Τσίπρα αλλά φαίνεται ότι συμβαδίζει με τον προγραμματισμό που παρουσίασε στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ. Ζάεφ κάνοντας λόγο για έγκριση των συνταγματικών αλλαγών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου…

Πάντως ο Αλεξης Τσίπρας προστάτευσε τον κυβερνητικό εταίρο του καθώς στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής απέφυγε να αναφερθεί στην Συμφωνία των Πρεσπών, που υπό άλλες περιπτώσεις θα αποτελούσε το βασικό χαρτί του στην Σύνοδο, και έκανε μόνο μια γενική αναφορά: «…Απόδειξη του σταθεροποιητικού μας ρόλου αποτελεί η βελτίωση των σχέσεων μας με τους βόρειους μας γείτονες, έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουμε στην - υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις - ενσωμάτωση των χωρών των Δ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους…»

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ το ΝΑΤΟ και ο Γ.Γ. της Συμμαχίας σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, κατέγραψαν και στο Κοινό Ανακοινωθέν, αλλά και σε δημόσια δήλωση, ότι η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας των «Σκοπίων» έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή των όρων που περιλαμβάνονται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Κάτι, που αν δεν υπήρχε η αντίδραση του κ. Καμμένου, θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Ελληνική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει φυσικά την Συμφωνία των Πρεσπών και εκλαμβάνει την απόφαση του ΝΑΤΟ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως ένα ισχυρό και θετικό μήνυμα προς την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας για να στηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.

Πάντως ο κ. Ζάεφ ο οποίος κινδυνεύει να παρασύρει σε μια «μέθη θριάμβου» μοιράζοντας συνεντεύξεις διαρκώς σε διεθνή ΜΜΕ, μιλώντας χωρίς να υπολογίζει τον αντίκτυπο των δηλώσεων του και στην Ελλάδα, συνεχίζει να προβάλει ως κλειδί του συμβιβασμού ότι οι δυο πλευρές μοιράστηκαν από ένα erga omnes: η Ελλάδα στην χρήση erga omnes της νέας ονομασίας, και η χώρα του στην erga omnes αναγνώριση της «Μακεδονικής ταυτότητας».

Δηλώσεις και συνεντεύξεις οι οποίες φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Αθήνα, που επιμένει ότι δεν τέθηκε θέμα αναγνώρισης της «μακεδονικής» ταυτότητας… 

liberalShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.