Τελευταίες αναρτήσεις

17 Ιουλίου 2018

Το πραξικόπημα των 12 ωρών

Γράφει ο Αγγελος Συρίγος
Ακόμα και τώρα, δύο χρόνια μετά, κρίσιμα ερωτήματα για το πραξικόπημα των 12 ωρών στην Τουρκία, παραμένουν αναπάντητα. Προφανώς, το καθεστώς Ερντογάν έχει τους λόγους του να κρατάει πτυχές εκείνων των γεγονότων στο σκοτάδι. Στις επίσημες μαρτυρίες-καταθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, εξάλλου, μπορεί κανείς να διακρίνει εξόφθαλμες αντιφάσεις.
Είναι σαφές ότι στην απόπειρα πραξικοπήματος συμμετείχαν μερικές χιλιάδες αξιωματικοί και στρατιώτες. Ο αριθμός τους είναι μικρός συγκριτικά προς τους 640.000 στρατιωτικούς που υπηρετούν στον τουρκικό στρατό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την απόπειρα τελικώς έκανε μία μικρή ομάδα, με τον κορμό των ενόπλων δυνάμεων να επιλέγει τη στάση αναμονής και μία άλλη ομάδα να παραμένει πιστή στον Ερντογάν.

Βασική αρχή κάθε πραξικοπήματος είναι η σύλληψη ή εξουδετέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Στην περίπτωσή μας συνελήφθησαν μόνον κάποιοι αντίπαλοι στρατιωτικοί. Οι υπουργοί, ο πρωθυπουργός και κυρίως ο Ερντογάν παρέμειναν ελεύθεροι. Και μόνο το γεγονός ότι άφησαν χρόνο στον αρχηγό του κράτους να ενημερωθεί για το πραξικόπημα και να διαφύγει γεννά ερωτηματικά. Οι κομάντος επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο όταν αυτός είχε φύγει.

Παραβιάσθηκαν οι στοιχειώδεις κανόνες

Υποτίθεται ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη των πραξικοπηματιών εγκλώβισαν το αεροπλάνο του Ερντογάν που τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Αν αυτό ισχύει, για ποιους λόγους δεν προχώρησαν στην κατάρριψή του; Είναι στοιχειώδες οι πραξικοπηματίες να κόβουν τις τηλεπικοινωνίες. Οι στασιαστές στρατιωτικοί, λόγω των στρατιωτικών δικτύων που χρησιμοποιούν, μπορούν να επικοινωνούν άνετα μεταξύ τους.

Στην προκειμένη περίπτωση οι πραξικοπηματίες άφησαν να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτυώσεως που στο παρελθόν τα έκλεινε το κράτος για πολύ πιο ασήμαντα ζητήματα. Οι πραξικοπηματίες δεν διέκοψαν ούτε τη λειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Το γεγονός ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πάνω από 30 και ο αριθμός των πραξικοπηματιών σχετικά μικρός δεν είναι δικαιολογία.

Η κατάληψη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και η διακοπή του Διαδικτύου είναι πρώτης προτεραιότητας ενέργεια, επειδή -όπως και απεδείχθη- μπορεί να κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός πραξικοπήματος. Είναι κοινός τόπος ότι τα πραξικοπήματα γίνονται μεταμεσονύκτιες ώρες, όταν ο κόσμος είναι στα κρεβάτια του. Στην Τουρκία τα τανκς κατέβηκαν γύρω στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο.

Η αφήγηση του καθεστώτος θέλει να αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, όταν τους κάλεσαν ο Ερντογάν και ιμάμηδες, οι οποίοι ανάγονται πλέον σε προστάτες της δημοκρατίας! Μπορούσαν οι πολίτες να τα βάλουν με πάνοπλους στρατιώτες; Προφανώς όχι.

Η μοιραία επίσπευση

Από τον ανακοινωμένο αριθμό των 295 νεκρών προκύπτει ότι 105 εξ αυτών είναι πραξικοπηματίες και οι υπόλοιποι «πολίτες», όπως αναφέρθηκε. Εάν οι άοπλοι πολίτες επιτέθηκαν στους πραξικοπηματίες, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατόμβες θυμάτων εκ μέρους τους. Αντιστοίχως, ο αριθμός των νεκρών πραξικοπηματιών είναι συγκριτικά πολύ μεγάλος δεδομένου ότι η πλευρά των πολιτών ήταν άοπλη.

Μία εκδοχή που μπορεί να σταθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έτσι έγιναν τα πράγματα, είναι ότι οι στρατιώτες αρχικά δεν είχαν γνώση ότι συμμετέχουν σε πραξικόπημα. Όταν, λοιπόν, βρέθηκαν απέναντι σε πολίτες που αντιστέκονταν, δίστασαν να πυροβολήσουν το πλήθος και να προκαλέσουν σφαγή.

Από την πρώτη ώρα και ενώ ακόμη δεν είναι διαλυθεί η σύγχυση και καθαρίσει η εικόνα, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ανέφεραν ότι πίσω από το πραξικόπημα ήσαν άνθρωποι του Φετουλάχ Γκιουλέν. Προφανώς, είχαν τους λόγους τους να προκαταλάβουν μία μελλοντική έρευνα και να δημιουργήσουν τετελεσμένο στη συνείδηση των οπαδών τους.

Συμπερασματικά, είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα εάν πίσω από το πραξικόπημα βρισκόταν ο Ερντογάν. Όσο θεωρητικώς διασφαλισμένη και να ήταν μία τέτοια σκηνοθεσία, δεν έπαυε να αποτελεί βουτιά στο κενό. Από την άλλη πλευρά, είναι αδύνατον οι πραξικοπηματίες να αγνοούσαν βασικές αρχές διοργανώσεως πραξικοπημάτων.

Μία εξήγηση ίσως είναι ότι οι πραξικοπηματίες να πληροφορήθηκαν πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν είχαν μάθει για την προετοιμασία του πραξικοπήματος και ετοιμάζονταν να συλλάβουν τους συμμετέχοντες. Προχώρησαν, λοιπόν, σε μία απεγνωσμένη επίσπευση της εκδήλωσης του πραξικοπήματος για να προλάβουν τους αντιπάλους τους. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.