Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουνίου 2018

Και όμως: Υπάρχουν βακτήρια που ούτε η NASA δε μπορεί να καταπολεμήσει

Κάθε φορά που η NASA κατασκευάζει ένα διαστημόπλοιο για να το στείλει σε έναν άλλο κόσμο όπως ο πλανήτης Άρης, έχει το καθήκον να το αποστειρώσει πλήρως, ούτως ώστε να μην μεταφέρει στο προορισμό του γήινα βακτήρια και τον μολύνει. Μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε πως κάποια βακτήρια είναι τόσο ανθεκτικά, που τρέφονται από τα χημικά απολύμανσης που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Για να σταλεί ένα όχημα (πχ ένα ρόβερ) στον Άρη, θα πρέπει να συναρμολογηθεί σε ένα πλήρως αποστειρωμένο δωμάτιο, με τους τεχνικούς να φοράνε ειδικές στολές και ο αέρας να ελέγχεται από ειδικά φίλτρα για να αποφευχθεί η επιμόλυνση. Το τελευταίο μέτρο προφύλαξης είναι ειδικά βιομηχανικά χημικά απολύμανσης, αλλά μια πρόσφατη δημοσίευση στο Astrobiology, αποκάλυψε πως ορισμένα βακτήρια όχι μόνο δεν σκοτώνονται, αλλά τρέφονται από αυτά!

Τα ακινετοβακτήρια, συναντούνται συχνά σε αποστειρωμένους χώρους όπως νοσοκομεία και εργαστήρια και έχουν βρεθεί ακόμη και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό και επικίνδυνο μικροοργανισμό που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε πληγές, εγκαύματα, στους πνεύμονες, στην ουροδόχο κύστη κτλ.

Οι ερευνητές πήραν ακινετοβακτήρια από εργαστήρια της NASA και τους στέρησαν τα θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν το πολλαπλασιασμό τους. Κατόπιν, τα εξέθεσαν σε καθαρή αιθανόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη και Kleenol 30 (απολυμαντικό τροφής) και διαπίστωσαν ότι επιβίωσαν τρεφόμενα με αιθανόλη και μείγματα αιθανόλης με τα άλλα χημικά.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λύση για το παραπάνω πρόβλημα, αλλά είναι βέβαιο πως η NASA θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές απολύμανσης διαστημοπλοίων, που ίσως θα έχει εφαρμογή και σε ποιο «γήινες» περιπτώσεις, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Πηγή: The Atlantic
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.