Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιουνίου 2018

Γιατί τα ελληνικά μαχητικά πετούν στο Μαυροβούνιο, αλλά όχι στην Κύπρο;

Του Λυσίμαχου Σαμασίτη

Στις 5 Ιουνίου, η Ελλάδα και η Ιταλία ανέλαβαν την επιτήρηση του εναερίου χώρου του νεοφώτιστου κράτους στη ΝΑΤΟική συμμαχία, του Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο των συμμαχικών υποχρεώσεων. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται για κράτη τα οποία δεν διαθέτουν ίδιες αεροπορικές δυνάμεις, για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο τους.

Παρόμοιες αποστολές λαμβάνουν χώρα στις Βαλτικές χώρες, στο Λουξεμβούργο από την Βελγική Πολεμική Αεροπορία και την Σλοβενία από την Ιταλική. Για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν αποτελεί την πρώτη της υπεράκτια ανάθεση. Το 2014 είχε αναλάβει το air policing του βουλγαρικού εναέριου χώρου, ενώ επιτηρεί και τον αλβανικό. 

Σύμφωνα με το δόγμα ταχείας αντίδρασης της συμμαχίας, τα ελληνικά μαχητικά αναλαμβάνουν αποστολές περιπολίας, αλλά και readiness για περιπτώσεις παραβιάσεων.

Το γεγονός της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας σε άλλες βαλκανικές χώρες, υπό ΝΑΤΟικό μάλιστα μανδύα, κρίνεται ασφαλώς ως θετικό. Σε συμμαχικό επίπεδο μάλιστα, αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας, προσφέροντας τις ελληνικές δυνάμεις στην υπηρεσία των βορειοατλαντικών απαιτήσεων, εν μέσω αμερικανικών πιέσεων για μεγαλύτερη συμμετοχή των υπολοίπων κρατών, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επαίνεσε όσες χώρες της συμμαχίας τηρούν το απαιτούμενο 2% για τον αμυντικό τους προϋπολογισμού, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Το γεγονός είναι ακόμα σημαντικότερο, αν λάβει κανείς υπόψιν του την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την μεγάλη μείωση του ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού. Και όταν μιλάμε για αμυντικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα μετά το 2008, αναφερόμαστε αποκλειστικά σε μισθούς προσωπικού, καύσιμα και συντήρηση των υπαρχόντων μέσων.

Όμως, η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας στους ουρανούς του Μαυροβουνίου, προκαλεί και άλλους συνειρμούς. Όποιος έχει διαβάσει ή ακούσει διηγήσεις Ελλαδιτών ή Κυπρίων που πολέμησαν τον Αττίλα στη Μεγαλόνησο το 1974, θα έχει παρατηρήσει την προσμονή εκείνων των ανθρώπων, ειδικά όταν βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές, της έλευσης των αεροπλάνων από την μητέρα πατρίδα, τα οποία θα αποτελούσαν την έμπρακτη απόδειξη ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της και θα τους βοηθούσαν να πετάξουν τους εισβολείς στη θάλασσα. Αεροπλάνα τα οποία όμως δεν φάνηκαν ποτέ. Όπως και δεν ξαναφάνηκαν έκτοτε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Γιατί τα ελληνικά μαχητικά στέλνονται να επιτηρούν τον εναέριο χώρο βαλκανικών χωρών, αλλά δεν στέλνονται στην ελληνική Κύπρο? Όταν μάλιστα το νησί της Αφροδίτης τίθεται ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο των νεοοθωμανών του Ερντογάν? Όταν η Τουρκία απειλεί εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη? Όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν και καταφέρνουν να εκδιώχνουν σκάφη γεωτρήσεων από τα κυπριακά αλίπεδα ανενόχλητες?

Ποιος περιμένουμε να προστατεύσει στρατιωτικά την Κύπρο? Το Ισραήλ? Οι χώρες προέλευσης των πετρελαϊκών εταιρειών? Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ισχυρή ή προτεκτοράτο? Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ισχύει ή το εγκαταλείψαμε? Και εάν το εγκαταλείψαμε, ποιος μας ανάγκασε? Πόσος ραγιαδισμός πια?

Ίσως ο μοναδικός τρόπος να δουν οι Κύπριοι αδελφοί μας τα ελληνικά μαχητικά να πετούν πάνω από το νησί τους, είναι να γίνει η Κύπρος χώρα του ΝΑΤΟ και να μας αναγκάσουν από την βορειοατλαντική συμμαχία να το πράξουμε. 
Κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου κακή ιδέα βεβαίως…  

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.