14 Ιουνίου 2018

Τι σημαίνει απόδοση του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Η παράδοση άνευ όρων προς ικανοποίηση του επιτιθέμενου και την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων  περνούσε συμβολικά στην αρχαιότητα με δώρο λίγο νερό και χώμα που έδειχναν το σύνολο της πόλης κράτους της εποχής. Σήμερα ζούμε μια παρόμοια κατάσταση απέναντι σε ένα κρατίδιο που δεν έχει ισχύ, δεν έχει καμία υπόσταση, όμως έχουμε εμείς πρόθυμους υποτακτικούς.
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Πολλοί αναφέρονται στο θέμα της πΓΔΜ με ελαφριά την καρδία και πώς το όνομα και γενικότερα τα αλυτρωτικά στοιχεία του γειτονικού κρατιδίου δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν, θεωρώ πώς επιγραμματικά και μόνο, θα πρέπει να τοποθετηθούν μερικά στοιχεία για να σκεφτεί ο καθένας αυτά που πρέπει να σκεφτεί και να μην πιστεύει τον κάθε ημιμαθή «αναλυτή» του διαδικτύου και των ΜΜΕ.

1) Η αναγνώριση των Σκοπίων με όποιο παράγωγο ονόματος από τον όρο Μακεδονία δημιουργεί άρρηκτο δεσμό, χωρίς κανένα υπόβαθρο ουσιαστικά, για τους γείτονες με την ιστορική ρίζα του αρχαίου Ελληνικού στοιχείου με φόντο την Μακεδονική Αυτοκρατορία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Αυτό από μόνο του δημιουργεί συνοχή εντός του κράτους-έθνους των Σκοπίων αφού δίνει στοιχεία εθνικού πυρήνα και απομακρύνει λίγο την περίπτωση της διάσπασης από Αλβανούς και Βούλγαρους.

2) Η αναγνώριση τους με τον όρο Μακεδονία, δημιουργεί δεδομένα που βάσει της ιστορικής συνέχειας , αυτόματα οδηγούν στο απώτερο μέλλον σε πιθανές διεκδικήσεις αποζημιώσεων (σ.σ. θυμίζω εδώ το Μακεδονία του Αιγαίου σαν θεώρημα τους), διεκδικήσεις γαίων και διεκδικήσεις ακόμα και νέας αλλαγής συνόρων. Αυτό μπορεί να γίνει αν βασιστεί στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όπως περιγράφεται στον ΟΗΕ. Αρκεί μια μικρή «νόμιμη» εποίκιση στην περιοχή με βοήθεια τρίτων (βλ. Τουρκία) όπου θα αγοραστούν περιοχές ολόκληρες σταδιακά για να υπάρξει και δικαίωμα ανακήρυξης μειοψηφίας. Οι Τούρκοι το έκαναν σε Κύπρο, το κάνουν και σε Θράκη.

3) Η παρουσία των Σκοπίων που είναι ξεκάθαρα ελεγχόμενη από Τουρκικά κεφάλαια (είναι σημαντικό εδώ να δούμε δωρεές και χορηγίες, καθώς και βιομηχανίες που φτιάχτηκαν) εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την ισχνή επιρροή μας στους θεσμούς αυτούς και συνάμα θα αποκτήσει η γειτονική χώρα ξαφνικό σύμμαχο που θα δίνει σε αυτήν υποστήριξη σε κάθε κόντρα μας, μαζί τους εντός των παραπάνω θεσμών.

4) Ενεργειακό. Είναι δεδομένο πώς τα Σκόπια αποτελούν σημαντικό κόμβο σύνδεσης της Ε.Ε. με τους αγωγούς που θα διαπεράσουν την Ελλάδα. Μια χώρα με όνομα-παράγωγο του όρου Μακεδονία, αν είναι μάλιστα και αδύναμη και ελεγχόμενη, θα έχει σίγουρα μεγαλύτερη «ικανοποίηση» αιτημάτων της προς θεσμούς όταν θα δίνει πάτημα ελέγχου ροών. Αυτό σημαίνει πώς όταν θελήσουν να πάρουν κάτι (εδαφος, αποζημιώσεις κοκ), εν καιρώ.. θα το πάρουν. Ο λόγος είναι πώς θα δίνουν ευκολότερα ανταλλάγματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

5) Η επισημοποίηση και ικανοποίηση των απαιτήσεων των Σκοπιανών δημιουργεί ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ… Αυτό σημαίνει πώς σύντομα θα ακολουθούν Αλβανία με Τσαμουριά, Τουρκία με Θράκη-Δωδεκάνησα, ακόμα και χώρες που δεν γειτονεύουν άμεσα μαζί μας (βλ. Αίγυπτος) θα ζητήσουν να κερδίσουν εις βάρος μας, εφόσον εγκαταλείπουμε κάθε τι εθνικό ως τροφή στους Λύκους. Άλλωστε όταν μυρίσει αίμα, όλα τα αρπακτικά θα είναι εκεί.

Τι μπορεί να γίνει;

Αρχικά πρέπει οι πολιτικοί σε όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης να πάρουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΘΕΣΗ. Δεν μπορούν να παιζουν με το θέμα αυτό. Όποιος παίζει με εθνικά θέματα, είναι για να τον στήνουμε στο Σύνταγμα και να τον περνάμε από νέο Γουδί και ξέρω ξεκάθαρα τι λέω και τι πιστεύω σε αυτό. Η δημοκρατία και το κράτος έχουν όρια και αυτά προστατεύονται όταν το ίδιο το έθνος βρίσκεται υπό απειλή.

Δεύτερον. Επειδή βλέπω πώς έχουν φτάσει την θέση της συμφωνίας στο απροχώρητο και το «μαστίγιο» δεν φτάνει να κερδίσουμε πλέον το ζήτημα, πρέπει να θεωρήσουμε και το «καρότο». Για μένα καρότο είναι μια προσπάθεια να επιβάλλουμε τρόπον τινά την μέγιστη παρουσία μας μέσα στο κράτος των Σκοπίων (εφόσον υπάρξει συμφωνία) με προσφορές συμμαχιών και συνεργασιών σε στρατιωτικό επίπεδο, προσπαθώντας μάλιστα να κερδίσουμε μια βάση στο έδαφος τους με Ελληνικό στράτευμα. Ξέρω οτι πολλοί έχουν αλλεργία σε τέτοιες πολιτικές, όμως είναι μια επιθετική στρατηγική που μπορεί να αποδώσει καρπούς και ίσως και ένα μερικό έλεγχο εκεί.

Σε συνέχεια του παραπάνω μπορεί να γίνει επίσης μια προσπάθεια σύμπλευσης στο μέλλον με τα Σκόπια (εφόσον υπάρξει συμφωνία ξαναλέω) για να περιοριστεί η Αλβανία και οι εδαφικές διεκδικήσεις της, αλλά και η επιρροή της Τουρκίας εκεί. Στο τελευταίο ειδικά μπορεί να έχουμε συμμάχους, τότε στην προσπάθεια, αφού θεωρητικά ούτε η Γερμανία θέλει επέκταση της Τουρκίας στην Ευρώπη, ασχέτως αν τους θέλει για πελάτες της. Το ίδιο ισχύει και για ΗΠΑ και για Ρωσία. Για όλους η Τουρκία αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» ακόμα, που όλοι επιζητούν να συνεργαστούν αλλά ουδείς τον θελει ξανά ισχυρό.

Τα παραπάνω είναι στρατηγικά θεωρήματα «στο γόνατο». Η ουσία πάντως εφόσον μιλάμε για το σήμερα, είναι πώς πρέπει να παγώσει εντελώς το θέμα της πΓΔΜ μέχρι να βρεθεί ικανός άνθρωπος να οδηγήσει με στρατηγική στην επίλυση του και οχι επειδή θέλει απλά το σημερινό πολιτικό σκηνικό να παραμείνει εξουσία και με αυτο τον τρόπο δίνει «δωράκια» στην Καγκελαρία της Γερμανίας, μπας και πάρει οικονομικά ανταλλάγματα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 
Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.