Τελευταίες αναρτήσεις

11 Ιουνίου 2018

Οι ακροβασίες Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Η αρχή αυτής της εβδομάδας σηματοδοτεί την έναρξη ενός δεκαπενθημέρου που θα δοκιμάσει τα νεύρα της κυβέρνησης. Έτσι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα συναφθεί στο παρά ένα, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν κάνει το βήμα να τηλεφωνήσει στον Έλληνα ομόλογό του για να μετατρέψει το σχέδιο συμφωνίας σε συμφωνία. Αντ’ αυτού βγήκε μία χλιαρή ανακοίνωση, «μία από τα ίδια» και μία φωτογραφία, η οποία είχε ως στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διαφοροποίησης του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Στην πόλη Στρώμνιτσα βρέθηκαν οι Ζόραν και Ντιμιτρόφ. Συνοδεύονταν από τις συζύγους τους και φρόντισαν να αναρτήσουν στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες που αποτύπωναν την ανέφελη συνεργασία τους: εικονίζονται με τις συζύγους τους να χαλαρώνουν και να καβαλάνε «μπάγκις» στην εξοχή. Πάνω από τις φωτογραφίες αναφέρει «Στην ίδια γραμμή».

Παράλληλα με τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Σκοπίων, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλείσει σχεδόν τα πάντα, εκτός από το χρονοδιάγραμμα των συμφωνηθέντων. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει ένα είδους μνημόνιο που θα απλώνει την εφαρμογή της συμφωνίας σε μία περίοδο περίπου δύο ετών. Η Αθήνα, όμως, επιθυμεί την εδραίωση μίας φόρμουλας, η οποία θα της παρέχει τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους Σκοπιανούς.

Βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, αν ο Ζόραν Ζάεφ τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει και η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Απ’ ότι φαίνεται, η Αθήνα θα απαντήσει «ξεμπλοκάροντας» διά επιστολής προς την ΕΕ την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας. Επίσης, η Αθήνα θα δηλώνει στο ΝΑΤΟ ότι όταν θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας, όταν θα έχει πραγματοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση θα το σχετικό δημοψήφισμα θα έχει εγκρίνει τη συμφωνία, η Ελλάδα θα άρει την αντίρρησή της για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Η επιστολή της Αθήνας θα αναφέρεται στη γειτονική χώρα με τη νέα ονομασία της. Το επόμενο βήμα είναι το Σεπτέμβρη, όταν θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα. Αν ο Ζάεφ το χάσει, τότε όλα πάνε στράφι, αν όμως το κερδίσει θα ακολουθήσει και η αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού η Βουλή θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη βούληση του λαού.

Εσωτερικά κωλύματα

Παρά τις φωτογραφίες και τις κοινές εξαγγελίες, τα εσωτερικά ζητήματα των Σκοπίων είναι αυτά που συνεχίζουν να εμποδίζουν την υπογραφή της συμφωνίας. Εντωμεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες, ότι εν μέσω καθυστερήσεων, ο Μάθιου Νίμιτς μίλησε για «North Macedonia», αγγλική μετάφραση του «Severna Macedonija» που παραμένει και το επικρατέστερο όνομα. Ουσιαστικά δηλαδή το όνομα του κράτους δεν θα είναι αμετάφραστο.

Όπως και να έχει, τα χρονικά περιθώρια της γείτονος είναι πλέον ασφυκτικά: Απομένουν τρεις εβδομάδες έως την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί η σύνοδος του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της, παρουσιάζοντας μία χαλαρή-αισιόδοξη εικόνα. Η αναμονή, όμως, έχει προκαλέσει ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς βλέπουν τον χρόνο να κυλάει.

Κυβερνητική πηγή είπε στο ΘΕΜΑ ότι «ο Ζάεφ μοιάζει να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα πάμε σε συμφωνία». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος από την άλλη, εξέφρασε την ανησυχία του για την ομολογούμενη καθυστέρηση: «Δεν ξέρω αν η αναμονή και οι καθυστερήσεις βοηθούν στο Σκοπιανό, μπορεί μετά από αυτό οι γείτονες να επιστρέψουν με νέα αιτήματα». 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.