Τελευταίες αναρτήσεις

29 Ιουνίου 2018

Ο ΝΕΟΣ... ΑΛΠ ΑΡΣΛΑΝ


Η μετατόπιση της γείτονος από τη μετριοπάθεια στον εξτρεμισμό

Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Ειλικρινά, μόνο για πλάκα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα έχανε ο Ερντογάν αυτές τις εκλογές. Ενα ζήτημα υπήρχε, αν θα χρειαζόταν δεύτερο γύρο. Στην πράξη, όμως, η συμμαχία του με τους «Γκρίζους Λύκους» του Μπαχτσελί αποδείχθηκε αρκετή. Και είναι αυτή που δυστυχώς θα καθορίσει την πολιτική του ως προς την Ελλάδα, επιβάλλοντας τη συνέχιση των υψηλών τόνων σε επίπεδο ρητορικής.

Η Τουρκία από «μετριοπαθώς ισλαμική» μεταβάλλεται πλέον σε «εθνικιστική - ισλαμική», ακολουθώντας ένα ιδιότυπο δόγμα που εκφράζεται προσωποπαγώς από τον σύγχρονο Αλπ Αρσλάν, τον Ταγίπ. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Μικρότερο ίσως από το αν κυβερνούσαν οι επίσης αναθεωρητικοί κεμαλιστές, που κοιτούν μονοσήμαντα προς το Αιγαίο. Γιατί ο Ερντογάν θεωρεί την Ελλάδα μικρή και δευτερεύουσα, επικεντρώνοντας τις γεωστρατηγικές βλέψεις του στη Μέση Ανατολή, με μεγαλεπήβολο οραματικό στόχο την ανασύσταση της οθωμανικής επιρροής και ισχύος στον αραβικό κόσμο. Ασφαλώς και η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει καμιά αδέσποτη. Ιδίως μετά το ζήτημα που ανέκυψε με τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες αξιωματικούς που, αντί να έχουν επιστραφεί πίσω σε κοντέινερ, απασχολούν σήμερα τη μισή αστυνομική δύναμη της πρωτεύουσας για τη φύλαξή τους. Ομως η αναμέτρηση με την Ελλάδα στο Αιγαίο δεν αποτελεί στρατηγικό στόχο του σημερινού Τούρκου ηγέτη. Εχει να λύσει πρώτα άλλους λογαριασμούς.

Ηταν εντυπωσιακή η αφέλεια με την οποία τα δυτικά μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων και πολλών ελληνικών) παρακολούθησαν το φαινόμενο Ερντογάν. Εφτασαν πρόσφατα να προβλέψουν, υπό τη μορφή έκφρασης... ευσεβούς πόθου, την εκλογική «έκπληξη μεγατόνων» που θα τον οδηγούσε εκτός προεδρικού θώκου πότε στο πρόσωπο της υπερεθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ και πότε σε αυτό του υποψηφίου της κεμαλικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ.

Τελικά, η πρώτη αποδείχτηκε ότι δεν είναι η... Θάτσερ της Τουρκίας και ο δεύτερος θα συνεχίσει το σκληρό μαλλιοτράβηγμα με το... παλτό Κιλιντσάρογλου, καθώς το (σχετικά αξιοπρεπές) 30% που απέσπασε του δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσει δυναμικά την αρχηγία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, βυθίζοντάς το σε νέο γύρο εσωστρέφειας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η σημερινή Τουρκία είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη, με έναν αυταρχικό ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος και μία αντιπολίτευση... για τα μπάζα. Γι’ αυτό δεν χρειάστηκε μεγάλης έκτασης νοθεία στις προχθεσινές εκλογές. Οι μισοί Τούρκοι λατρεύουν τον Ερντογάν και οι άλλοι μισοί απλά τον απεχθάνονται... Μόνο που και οι μεν και οι δε ψηφίζουν κόμματα τα οποία στη συντριπτική πλειονότητά τους διέπονται από εθνικιστική ιδεοληψία και εκφράζουν αναθεωρητικές βλέψεις. Αυτό είναι το πρόβλημα, κι ας δαιμονοποιούμε εδώ μόνο τον Ερντογάν... 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.