12 Ιουνίου 2018

Τοξική βόμβα στο Αιγαίο από τα τουρκικά εργοστάσια χρυσού

Αμεση απειλή για τη Λέσβο (κυρίως) και όλο το πέλαγος από τα βαρέα μέταλλα που προκύπτουν από τη μέθοδο εξόρυξης.
Της Κλεονίκης Καρρά
Σε νούμερο ένα απειλή για τον Αδραμυττηνό Κόλπο, κοντά στη Λέσβο, αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο εξελίσσονται τα εργοστάσια παραγωγής χρυσού, που λειτουργούν στα παράλια της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, ενώ το πολύτιμο μέταλλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, έσοδα και επενδύσεις. Ωστόσο, η εξόρυξη του χρυσού αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.
«Στον Αδραμυττηνό Κόλπο, ο οποίος αποτελεί μια ευαίσθητη και κλειστή θαλάσσια περιοχή, που περιλαμβάνει και την περιοχή της Λέσβου, υπάρχει μια σημαντική απειλή από το εργοστάσιο χρυσού που λειτουργεί εκεί. Στο άμεσο μέλλον, οι ανοιχτοί χώροι εξόρυξης μεταλλευμάτων χρυσού στις ακτές του κόλπου θα χρησιμοποιήσουν κυάνιο. Θα εφαρμόσουν τη μέθοδο “έκπλυσης σωρού” (heap leaching).
Τα βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο ψευδάργυρος, το αντιμόνιο και κυρίως τα κυανιούχα, θα μολύνουν τον κόλπο. Αυτά τα μέταλλα θα αναμιχθούν με το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, λόγω της έκπλυσης, των όξινων αποστραγγίσεων των μεταλλείων και της υπερχείλισης των υπολειμμάτων» σημειώνει ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του ιδρύματος ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας αυτής της πολύ πρόχειρης και ακατάλληλης μεθόδου που χρησιμοποιείται στα μεταλλεία χρυσού, οι παράγοντες μόλυνσης δεν θα επηρεάσουν μόνο τη γη, τον αέρα και τα ύδατα, αλλά επιπλέον θα καταστρέψουν το οικοσύστημα όλης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, που έχει ακτή στον κόλπο.
Αντιδράσεις
Οι περιβαλλοντικές ενώσεις και η Greenpeace στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αντιδράσει δυναμικά και είχαν επισημάνει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τη λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Τον τελευταίο καιρό, όμως, λόγω του πολιτικού καθεστώτος στη γειτονική χώρα, οι οικολογικές οργανώσεις είναι φιμωμένες. Eτσι, με γραπτή έκκληση προς στους πολίτες της Λέσβου, Τούρκοι οικολόγοι της συλλογικότητας «Περιβαλλοντική Πλατφόρμα» του Αδραμυττηνού Κόλπου ζητούν την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών για το Αιγαίο, που προέρχονται από τη λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στα τουρκικά παράλια.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτρέπει τη χρήση κυανίου για την εξόρυξη χρυσού, όμως υπό προϋποθέσεις που είναι πολύ αμφίβολο αν θα τηρηθούν στην Τουρκία. Για τον λόγο αυτόν, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αποτραπεί η μόλυνση του Αιγαίου από το κυάνιο και τις άλλες μεταλλουργικές δραστηριότητες από τη μονάδα χρυσού στη γειτονική χώρα» τονίζει ο κ. Κατσαρός.
Υπολογίζεται ότι τα τουρκικά νοικοκυριά διαθέτουν «κάτω από το στρώμα» ποσότητα χρυσού τουλάχιστον 3.500 τόνων. Αναφορικά με τη βιομηχανία χρυσού της Τουρκίας, αυτή είναι μικρή, αλλά αναπτυσσόμενη. Αν και η χώρα έχει μακρά παράδοση στην εξόρυξη χρυσού, άρχισε να αποκτά μέγεθος ο κλάδος από το 1985 και μετά, λόγω ευνοϊκών ρυθμίσεων. Η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση σχεδόν κάθε χρόνο από το 2001, οπότε ήταν δύο τόνοι, για να φτάσει το 2013 στους 33 τόνους. Και ίσως αυτό να είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, τα διαθέσιμά της σε χρυσό εκτιμώνται σε 840 τόνους, ενώ τα κοιτάσματά της σε 6.500 τόνους. 
Η βασικότερη μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα για την ανάκτηση του χρυσού από το πέτρωμα επιτυγχάνεται με την προσθήκη ενός διαλύματος κυανίου, που είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Μια δόση κυανίου όσο το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο, ενώ ένα μικρογραμμάριο ανά λίτρο νερού μπορεί να είναι θανατηφόρο για τα ψάρια. Οπως επισημαίνουν οι οικολόγοι, απειλή για το οικοσύστημα αποτελούν επιπλέον τα απόβλητα από τα νοικοκυριά, τις βιομηχανίες λαδιού και σαπουνιού, καθώς και από τις κτηνοτροφικές μονάδες.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.