Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουνίου 2018

Οργιάζουν τα ναρκωτικά στην Ευρώπη: Σε ανησυχητική άνοδο η χρήση κοκαΐνης

Η «διαθεσιμότητα» και η «καθαρότητα» της κοκαΐνης αυξήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η παραγωγή ναρκωτικών έχει εν γένει ενταθεί, αναφέρει εκφράζοντας την ανησυχία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

«Η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παραμένει ισχυρή και η παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και «οι ουσίες που εντοπίζονται είναι όλο και πιο ισχυρές, συνεπώς πιο επικίνδυνες», προειδοποίησε παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. 

Αν και η κάνναβη παραμένει το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη, με 17,2 εκατομμύρια καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 34 ετών, το ΕΚΠΝΤ κρούει φέτος τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα άνοδο που σημειώνει η κοκαΐνη. 

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 98.000 κατασχέσεις κοκαΐνης, έναντι 90.000 το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως η καθαρότητα του προϊόντος, παρά τη σταθερή τιμή του –60 έως 70 ευρώ το γραμμάριο– έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 60%. 

 «Η καθαρότητα της κοκαΐνης που είναι διαθέσιμη στους δρόμους έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία, πρόκειται για μείζονα αλλαγή», επέμεινε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Αλέξις Γκούσντιλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό «θα έχει σίγουρα συνέπειες» σε όρους δημόσιας υγείας, οι οποίες είναι πάντως ακόμη δύσκολο να παρατηρηθούν. 

Το ναρκωτικό αυτό, το οποίο παράγεται από τα φύλλα της κόκας κυρίως στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, καταναλώνεται από «2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους», δηλαδή σχεδόν το 2% των προσώπων ηλικίας από 15 έως 34 ετών, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2016 ή την πιο πρόσφατη διαθέσιμη χρονιά. 

Οι λαθρέμποροι αυτής της λευκής σκόνης έχουν επίσης προσαρμόσει τα κυκλώματα προμήθειάς τους «στο πλαίσιο μιας δυναμικής αγοράς ναρκωτικών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Έτσι, από τους 70,9 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν το 2016 –ποσότητα ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2015– 30 τόνοι κατασχέθηκαν μόνο στο Βέλγιο, τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του οποίου υποκαθιστούν πλέον αυτά τις Ισπανίας –15,6 τόνοι–, που ήταν ιστορικά μέχρι τώρα το θαλάσσιο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη. 

Καινοτομίες στην παραγωγή 

Η αυξημένη κυκλοφορία της κοκαΐνης δεν είναι χωρίς συνέπειες για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών, 30.300 από τους οποίους υποβλήθηκαν σε θεραπεία για πρώτη φορά το 2016, μια άνοδος σχεδόν 20% σε σχέση με το 2014. 

«Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι είναι όλο και σημαντικότερο να επεμβαίνουμε αποτελεσματικά στο επίπεδο της πρόληψης, της θεραπείας και της μείωσης των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών κοκαΐνης», σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΚΠΝΤ.

Ευρύτερα το ΕΚΠΝΤ παρατηρεί με ανησυχία την «αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών που λαμβάνει πλέον χώρα στην Ευρώπη», όπου «περισσότερα από 92 εκατομμύρια» πρόσωπα ηλικίας από 15 έως 64 ετών «έχουν ήδη πειραματισθεί με κάποιο παράνομο ναρκωτικό». 

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται, σύμφωνα με την έκθεση, από τη μείωση των κινδύνων εντοπισμού στα σύνορα, τη διαθεσιμότητα και το μικρότερο κόστος των χημικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή. 

Οι ευρωπαίοι λαθρέμποροι δεν σταματούν επίσης να καινοτομούν στις μεθόδους παραγωγής, ιδιαίτερα με τον πολλαπλασιασμό των εργαστηρίων μετατροπής της κοκαΐνης, παραγωγής MDMA (η δραστική ουσία του ecstasy), μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης. 

Αναφορικά με την κάνναβη, η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής είχε ως συνέπεια κυρίως «την αύξηση της περιεκτικότητας στη δραστική ουσία της ρητίνης της κάνναβης (…) που εισάγεται» από το Μαρόκο, παρατηρεί το ΕΚΠΝΤ. 

Εξάλλου ορισμένες από τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ναρκωτικά ή συνθετικά προϊόντα), 51 από τις οποίες αναγνωρίσθηκαν για πρώτη φορά το 2017, σ’ ένα σύνολο 670 που παρακολουθούνται από το ΕΚΠΝΤ, παράγονται πλέον όλο και συχνότερα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τώρα εισάγονταν γενικά από την Κίνα και υφίσταντο επεξεργασία.

Ο επικεφαλής του ΕΚΠΝΤ επικαλέσθηκε επίσης «το πρόβλημα» των παραγώγων της οικογένειας της φαιντανύλης. «Ο τραγουδιστής Πρινς πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης και η τραγουδίστρια των Cranberries Ντολόρες Ο’Ρίορνταν επίσης», υπογράμμισε για να δείξει την άνοδο αυτού του συνθετικού οπιοειδούς. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 
Βρυξέλλες, Βέλγιο
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.