13 Ιουνίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Μακεδονία

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Όταν το Σκοπιανό αρχίζει να καταρρέει 

Όσο υψηλή και να είναι, υποτίθεται, η διπλωματία του ΥπΕξ δεν κατάφερε να προβλέψει την κατάρρευση του Σκοπιανού λόγω διχόνοιας στα Σκόπια. Όσο ιδεολόγοι είναι οι μεν τόσο οπορτουνιστές είναι οι δε. Ενώ όλοι λένε ότι παλεύουν για αυτό το εθνικό θέμα, σιγά σιγά φαίνεται η μαύρη αλήθεια, όπως λένε οι ειδικοί, δηλαδή ότι ο καθένας κοιτάει μόνο και μόνο το πολιτικό του συμφέρον για το μέλλον χωρίς να δίνει καμιά σημασία στην ιστορία. Έτσι ακόμα και η καθυστερημένη ιδεολογία μερικών δεν κατάφερε να τους βοηθήσει για να αντιληφθούν πόσο πιο καθυστερημένοι είναι οι άλλοι. Έχουμε λοιπόν ριζοσπάστες να παίζουν με άτομα που έχουν ένα ριζικό μίσος και νομίζουν ότι θα ξεπεράσουν τα εμπόδια. 

Μάλλον ξέχασαν το κόκκινο μίσος που δεν ξεπερνιέται ούτε ιδεολογικά. Διότι ακόμα κι αν κινούνται όλοι, υποτίθεται, στο ίδιο παραταξιακό πλαίσιο, δεν υπολόγισαν το μίσος που έχουν μερικοί από την εποχή του 1945-1948. Διότι άτομα που έμεναν στις ίδιες περιοχές ακόμα και στο ίδιο κόμμα χωρίστηκαν λόγω μίσους ενάντια στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πίστευαν και στις αρχές της ιδεολογίας τους. Ζούσαν σε μια ριζοσπαστική μιζέρια που έφτασε έως το ταξικό επίπεδο στην καλύτερη των περιπτώσεων. Δεν μπόρεσαν καν να σπάσουν τις ρίζες του κακού κι είναι πάλι μετά από τόσες δεκαετίες στο ίδιο στάδιο. Οι οπισθοδρομικοί νίκησαν τους καθυστερημένους εντός της ίδιας ιδεολογίας. Πάλι καλά που η Ελλάδα δεν την πίστεψε ποτέ, αλλιώς θα πέθαινε. 

πηγή

Και οι Έλληνες έχουν γνώσεις και αντοχές

Όταν η προπαγάνδα μας εξηγεί ότι οι Σκοπιανοί που διαπραγματεύονται το θέμα της ονομασίας έχουν μεγάλη εμπειρία, διότι ασχολούνται με αυτό από το 1992, μάλλον ξεχνούν ότι αυτό ισχύει και για μας. Δεν είμαστε άλλοι και από τότε προσέχουμε το θέμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τη διασπορά. Δεν έχουμε λοιπόν τίποτα να φοβηθούμε, διότι δεν είμαστε νέοι πάνω σ’ αυτό το θέμα. Αντιθέτως έχουμε δει τόσα χρόνια την όλη διαχείριση του Σκοπιανού και ξέρουμε ότι το θέμα της ονομασίας έχει μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων, αφού δεν έχει ανοίξει ούτε ένα από τα 35 κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Έτσι για να είμαστε σοβαροί οι Σκοπιανοί πολιτικοί και διαπραγματευτές δεν έχουν πετύχει απολύτως τίποτα το ουσιαστικό από την αρχή της διαμάχης. Δεν είναι λοιπόν σωστό να προσπαθούμε να επηρεάσουμε την ελληνική γνώμη με μια τέτοια παραπληροφόρηση, διότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Είναι η Ελλάδα που διαθέτει μια κυρίαρχη στρατηγική, επειδή είναι ήδη στους κόλπους του ΝΑΤΟ από το 1953 και την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981 όσο και να μην το πιστεύει ένα μεγάλο μερίδιο του ελληνικού λαού, η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό και στρατηγικό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενεργειακές μας προοπτικές αυξάνουν και τη γεωπολιτική μας αξία. Ας μην υπερβάλουμε λοιπόν για τα Σκόπια. 

πηγή

Σκόπια, NATO και Ευρωπαϊκή Ένωση

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται για τα Σκόπια το θέμα του ονόματος είναι λιγότερο σημαντικό από το να ενταχθούν στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια οι ακραίοι κύκλοι που δεν μπορούν καν να κατανοήσουν αυτήν την αξία αυτών των υπερδομών, ούτε την εμβέλεια τους, πώς να επινοήσουν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για τα Σκόπια να συνεχίζουν να υπάρχουν χωρίς διαμελισμό. Επειδή τα Σκόπια είχαν πάντα μια σοσιαλιστική προσέγγιση και λόγω της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης (1922 - 1991) δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το NATO ξεπέρασε ήδη την τελευταία σε διάρκεια ζωής, ενώ έλεγε ότι θα ήταν αθάνατη. Δεν έχουν καταλάβει τις επιπτώσεις της ένταξης του Μαυροβουνίου το 2017 και της Αλβανίας και της Κροατίας το 2009. 

Επίσης το γεγονός ότι μιλάμε για ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα με την Αλβανία δεν φαίνεται να έχει ερμηνευτεί σωστά και αποτελεσματικά από τα Σκόπια. Διότι αν θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το κράτος τους αυτό δεν θα γίνει με τον τρόπο που διαχειρίζονται την εξωτερική τους πολιτική. Λόγω των καθυστερήσεων από ελληνικής πλευράς, τα Σκόπια δεν έχουν ζήσει ακόμα το μέλλον τους κι έχουν την εντύπωση ότι το παρόν είναι η συνέχεια του παρελθόντος. Όμως αυτό δεν έχει βάθος και δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τόσο ευάλωτη δομή. Ας το σκεφτούμε και αυτό πριν κάνουμε ιστορικά λάθη λόγω μη χρήσης κυρίαρχης στρατηγικής.


πηγή

Από το παραπέντε στα τελευταία λεπτά 

Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, ενώ δεν έχουν καμία ουσιαστική βάση σε στρατηγικό επίπεδο, έχουν αποδείξει ότι το παραπέντε σημαίνει μήνες και τα τελευταία λεπτά, ημέρες έως εβδομάδες. Αυτή η ορολογία που συνεχώς απαξιώνει την έννοια του χρόνου, είναι ενδεικτική για άτομα που δεν σέβονται την ιστορία, επειδή θεωρούν ακόμα πως έχει πεθάνει. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούν ότι μπορούν να γράψουν το μέλλον χωρίς να υπάρξει καμία αντίσταση, αφού θέλουν να πουν τα καλά νέα στους κατοίκους των δύο χωρών. Το ερώτημα είναι αν μιλούν για τους λαούς αυτών των κρατών. Μήπως ασχολούνται μόνο με τους ψηφοφόρους επειδή έχουν μια κομματική προσέγγιση; Διότι επί της ουσίας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ούτε για το όνομα, ούτε για το erga omnes. 

Κι αν σκεφτούμε ότι όλο αυτό είναι εκτός πλαισίου για τον Ελληνισμό, αφού δεν θέλει τη χρήση της λέξης Μακεδονία και βασίζεται αποκλειστικά στην έννοια του συμβιβασμού, τι να περιμένουμε. Προσπαθούν και οι δύο πλευρές όχι για να λύσουν ένα εθνικό θέμα, αλλά για να επιβιώσουν πολιτικά αφού δεν υπάρχει στρατηγική. Μόνο με εντυπώσεις φτάνεις έως τη διπλωματία αλλά η πολιτική χρειάζεται στρατηγική για να γράψει ιστορία. Αυτό όμως το νοητικό σχήμα είναι άγνωστο, όταν δεν πιστεύεις στην έννοια του Έθνους.

πηγή

Η αλήθεια ενάντια στον κομματισμό 

Όταν μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι με αυτές τις απαράδεκτες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, είναι απλώς γελοίο. Ο κομματισμός τους είναι τόσο μεγάλος που τους τυφλώνει. Προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πει ότι έλυσε ένα πρόβλημα που δεν έλυσαν οι άλλες, αλλά αυτή η λύση δεν είναι μόνο ένας συμβιβασμός αλλά μια παραίτηση. Η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο για να πρέπει να παραδοθεί. Έτσι δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να δικαιολογεί τη χρήση του όρου Μακεδονία. Ακόμα και το erga omnes δεν είναι εξασφαλισμένο. 

Όταν κάποιος μπερδεύει τις προοδευτικές δυνάμεις με τον μηδενισμό του Έθνους, είναι αναμενόμενο να μιλά με τέτοιο τρόπο, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη να τον ακολουθήσουμε, αντιθέτως πρέπει ν' αντισταθούμε και μάλιστα αποτελεσματικά. Τα Σκόπια δεν θέλουν να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους και οι δηλώσεις του Προέδρου τους είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχει καμία Συμφωνία ούτε με τον Πρωθυπουργό. Έτσι δεν μας ενδιαφέρει να φανεί η κυβέρνηση πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες και ειδικά για το φαίνεσθαι. Σε κάθε περίπτωση έως τώρα το όνομα Μακεδονία δεν παραδόθηκε από κανένα. Έτσι κι εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να πληγώσει την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την Ιστορία λόγω αρρωστημένου κομματισμού. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.