21 Ιουνίου 2018

Περιμένοντας τα 30 αργύρια

Όταν σκύβει κανείς το κεφάλι, επιδιδόμενος με μία συνεχή διεθνή επαιτεία που έχει ως αποτέλεσμα τον εξευτελισμό και την αναξιοπρέπεια του, δεν τον σώζει απολύτως τίποτα.
«Η προδοσία δεν είναι δυνατόν να μην οδηγήσει στον απολυταρχισμό – αυτός αντίστοιχα στο φασισμό. Ο προδότης ξέρει τι διαπράττει και βέβαια δεν τολμάει να ρωτήσει κανέναν, ούτε καν την ίδια του την βουλή γιατί ακόμη και αυτή, παρά τα όσα ΝΑΙ του έχει εν λευκώ παράσχει, κάπου έχει και όρια. Έτσι λοιπόν απομένει η αυθαιρεσία (γράψιμο συμφωνίας στα κρυφά μεταξύ δυο ατόμων και μεταξύ τους πάλι υπογραφή), το τσάκισμα των αντιδράσεων πολιτών από στρατιές πραιτοριανών και η αυξανόμενη χρήση κρατικής βίας για την υποστήριξη της εξουσίας. Αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις, υπάρχει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η καταστολή πολιτικών δικαιωμάτων, ο στρατιωτικός νόμος κοκ. Κοιτώντας μέσα στο αυγό του φιδιού, βλέπει κανείς το ερπετό έτοιμο να εκκολαφθεί» (σχόλιο αναγνώστη, πηγή).
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Το εθνικό κόστος της Μακεδονίας είναι γνωστό σε όλους μας – ενώ πιθανότατα θα αποτελέσει την αφετηρία του διαμελισμού της Ελλάδας, με επόμενους υποψήφιους τη Θράκη, την Ήπειρο, τα νησιά μας κοκ. Το ιστορικό και πολιτισμικό κόστος επίσης, με το οικονομικό να είναι ανυπολόγιστο, ακόμη και αν δεχθούμε πως η συμφωνία είναι άριστη – εάν σκεφθεί κανείς πως το σήμα της Apple, με ιστορία μερικών δεκαετιών μόνο, εκτιμάται στα 170 δις $.

Η αιτία τώρα, για την οποία η κυβέρνηση σύρθηκε στη διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, είναι ξεκάθαρη: η εξυπηρέτηση των γερμανικών συμφερόντων, όσον αφορά την εκπλήρωση του οράματος του Χίτλερ για την ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Όσον αφορά το αντάλλαγμα (εκτός από την εξασφάλιση του μέλλοντος του υπουργού εξωτερικών – ο οποίος μας εντυπωσίασε με τη δήλωση του πως ήδη η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας κατά τις κρυφές δημοσκοπήσεις του! – καθώς επίσης του πρωθυπουργού), δεν είναι άλλο από αυτό που αναφέραμε πριν πολλούς μήνες: η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, έτσι ώστε να συντηρηθεί ο μύθος της καθαρής προσφυγής στις αγορές και η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια. 

Το γεγονός ότι το προβλέψαμε δεν οφείλεται βέβαια στις προφητικές μας ικανότητες, αλλά στην κοινή λογική – αφού κάτι ανάλογο είχε υποσχεθεί η καγκελάριος στον κ. Σαμαρά το 2012, με αντάλλαγμα εκ μέρους του το γνωστό «Mea Culpa» για τα μνημόνια. Την ίδια φράση άλλωστε επανέλαβε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. πρωθυπουργός στη γερμανική WELT – όσον αφορά τη στάση του στις αρχές του 2015, τις αριστερές του αντιλήψεις, τους συνεργάτες του όπως τον τότε υπουργό οικονομικών, το θλιβερό «Go back Merkel» κοκ.

Το ερώτημα τώρα που τίθεται είναι εάν θα πάρει το συγκεκριμένο αντάλλαγμα η Ελλάδα, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των 30 αργυρίων – έναντι μίας συμφωνίας που, τουλάχιστον κατά τη δική μας άποψη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα της χώρας μας τους τελευταίους αιώνες, καθώς επίσης ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Δεν θα θέταμε το ερώτημα βέβαια, εάν δεν γνωρίζαμε πως η Γερμανία δεν τηρεί ποτέ τις υποσχέσεις της – ενώ δεν σεβάστηκε ούτε αυτήν προς τον κ. Σαμαρά το 2012, συμβάλλοντας κατά πολλούς στην ανατροπή της κυβέρνησης του.

Εκτός αυτού αντιπαθεί ανέκαθεν τους προδότες και δεν τους εμπιστεύεται, επειδή πιστεύει πως «μία φορά προδότης, πάντα προδότης» – χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως θεωρούμε προδοτική τη συμπεριφορά των δύο ανδρών που υπέγραψαν τη συμφωνία. Το θέμα όμως δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς, αλλά τι εντύπωση έχει η Γερμανία, η οποία γνωρίζει πολύ καλύτερα τα γεγονότα – ενώ ασφαλώς κανένας πολιτικός της δεν θα τολμούσε ποτέ να τοποθετήσει στην ίδια «ζυγαριά» εθνικά θέματα με οικονομικά, πόσο μάλλον τέτοιας σοβαρότητας όπως η Μακεδονία.

Περαιτέρω, ασφαλώς δεν περιμέναμε να συμπεριφερθούν οι δύο έλληνες πολιτικοί με την ευφυΐα του Θεμιστοκλή, όταν τότε απειλήθηκε στρατιωτικά η Ελλάδα από τους Πέρσες – σημειώνοντας πως η Αθήνα δεν είναι ευτυχώς κάποια συνοριακή πόλη, οπότε δεν κινδυνεύει να υφαρπαχθεί η εθνότητα, η γλώσσα, ο πολιτισμός και η ιστορία της από κάποιους άλλους λαούς που θα στηρίζει η Γερμανία και η εγχώρια πέμπτη φάλαγγα. Δεν περιμέναμε φυσικά να συμπεριφερθούν ούτε με το θάρρος του, αφού θα ήταν παράλογη μία τέτοιου είδους προσδοκία από θλιβερές μετριότητες – υπενθυμίζοντας την εξής τότε ρήση του σε ελεύθερη απόδοση:

«Είναι καλύτερα να πολεμάει κανείς όρθιος, όσο μεγάλο και αν είναι το ρίσκο του να χάσει τα πάντα – παρά να ζει αιώνια γονατιστός, με σκυμμένο δουλικά το κεφάλι».
Αυτό που περιμέναμε όμως, ιδιαίτερα από τον υπουργό εξωτερικών, το συγγραφέα του βιβλίου «Αποικία χρέους» πριν εκλεγεί βέβαια, ήταν να διαθέτουν κοινή λογική – οπότε να ελίσσονται χωρίς να συγκρούονται, αποφεύγοντας τις ύπουλες γερμανικές παγίδες.


Επίσης να μην τοποθετούν ποτέ στη ζυγαριά των διαπραγματεύσεων εθνικά θέματα, αρνούμενοι ανταλλάγματα που θα προϋπέθεταν κάτι τέτοιο – εύλογα δε να μην εξευτελίζουν εντελώς την Ελλάδα, απέναντι σε τόσο θρασύ κρατίδια, όπως είναι τα Σκόπια, ούτε να υποδαυλίζουν εμφυλίους πολέμους.

Εν προκειμένω λοιπόν η απογοήτευση μας ήταν εξαιρετικά μεγάλη, πόσο μάλλον όταν διαπιστώσαμε πως ακόμη και αν η συμφωνία δεν ήταν κατάπτυστη, δεν εμπεριείχε τίποτα θετικό για την Ελλάδα – γεγονός που θεωρείται ως εντελώς ανόητο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, όπου πάντοτε κάτι παίρνει κανείς και κάτι δίνει.

Ολοκληρώνοντας, στην ουσία μας είναι αδιάφορο το εάν θα πάρει τα τριάντα αργύρια η Ελλάδα από τη γερμανική καγκελαρία, τη νούμερο ένα εχθρό μας, μέσω του Euro Group της Πέμπτης (σήμερα) – αφού πιστεύουμε πως όταν σκύβει κανείς το κεφάλι, επιδιδόμενος με μία συνεχή διεθνή επαιτεία που έχει ως αποτέλεσμα τον εθνικό εξευτελισμό και την αναξιοπρέπεια, τίποτα δεν τον σώζει. 

Εκτός αυτού, όταν η Γερμανία δίνει 30 αργύρια, αφού πάρει βέβαια προκαταβολικά τα πολλαπλάσια ανταλλάγματα που ζήτησε, τα εισπράττει πίσω με το παραπάνω – οπότε με τον τρόπο αυτό δεν τελειώνει ποτέ μία τραγωδία αλλά, αντίθετα, τότε ξεκινάει. Ως εκ τούτου, απλά θέλουμε να δούμε πώς θα συμβούν όλα αυτά στην πράξη – έτσι ώστε να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής μας στο μέλλον. 

Analyst
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.