19 Ιουνίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας μας με την νέα συμφωνία. (3)

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

(διαβάστε το πρώτο μέρος ΕΔΩ και το δεύτερο ΕΔΩ)

Για όσους πιστεύουν στη Μακεδονία 

Τώρα που όλοι είδαμε όχι μόνο τα είκοσι άρθρα της Συμφωνίας αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην Ελληνική Βουλή, ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται και δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία για τη στάση που θα πάρουμε. Πριν από αυτά τα δεδομένα το κάθε πολιτικό ον μπορούσε να έχει την ψευδαίσθηση ότι το κόμμα του θα δώσει έναν αγώνα για το θέμα του Σκοπιανού. Τώρα όλες αυτές οι κομματικές ψευδαισθήσεις τελείωσαν. Τα κόμματα που δεν σέβονται την ιστορία μας εκφράστηκαν ελεύθερα και τα κόμματα που είναι βολεμένα κράτησαν τις θέσεις τους ή μάλλον τις καρέκλες τους. 

Από εδώ και πέρα, ο κάθε Έλληνας πολίτης που τα ψήφισε, ξέρει ακριβώς τι έκαναν με τη δική του ψήφο. Σίγουρα μερικοί θα έχουν τύψεις και ενοχές αλλά αυτό δεν έχει πια σημασία. Η ουσία είναι τώρα να μπουν στον αγώνα για την Μακεδονία. Ο αγώνας για τη Μακεδονία αλλάζει φάση επί του πρακτέου. Τώρα θα πρέπει να γίνουν κινήσεις όχι μόνο ενάντια στα ακραία στοιχεία των Σκοπίων αλλά κι ενάντια σε αυτούς που παραδίνουν την ιστορία μας, μέσω της Μακεδονίας, επειδή επί της ουσίας πιστεύουν ότι η Ιστορία έχει πεθάνει και το μόνο που έχει αξία, είναι τι γράφουν και τι υπογράφουν. Όλα τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες για την κομματική τους γραμμή. Βλέπουμε τώρα έως πού μπορεί να φτάσει ο κομματισμός. Και κατά συνέπεια είναι πια ευθύνη όλων μας η πορεία της Ελλάδας στο μέλλον όχι βέβαια μόνο με τα Σκόπια αλλά και με άλλα κράτη που διεκδικούν απαράδεκτα πράγματα εναντίον του Ελληνισμού επειδή βλέπουν ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που μπορούν να δώσουν τα πάντα χωρίς καν να δεχτούν πιέσεις. Αλλά δεν έχουν υπολογίσει τις αντοχές και την αντίσταση του ελληνικού λαού. 

πηγή

Σκόπια και ενταξιακή πορεία

Τα Σκόπια κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Η αναγνώριση της υποψηφιότητάς τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε το 2005. Το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη visa. Το 2008 το θέμα της ονομασίας γίνεται προαπαιτούμενο για την ένταξη. Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει ν' αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις της ένταξης. Το 2012 η Επιτροπή αρχίζει το διάλογο σε υψηλό επίπεδο για την ένταξη. Το 2013 η Επιτροπή μέσω της έκθεσης της συστήνει το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων. Από τότε δεν υπάρχει κανένα βήμα εξέλιξης. Έτσι κανένα από τα 35 κεφάλαια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν έχει ανοίξει. Μάλιστα από αυτά τα κεφάλαια η εκτίμηση, η αρχική, της Επιτροπής, είναι ότι πολύ μεγάλη δυσκολία θα υπάρξει με τα κεφάλαια: 

1. Ελεύθερη διακίνηση αγαθών

7. Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
8. Πολιτική ανταγωνισμού
32. Δημοσιονομικός έλεγχος


Και θεωρεί ότι το κεφάλαιο 27 για το περιβάλλον είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τα δεδομένα των Σκοπίων.
Στα κεφάλαια που απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες βρίσκουμε τα εξής:


5. Δημόσιες αγορές
6. Δικαίωμα των εταιρειών
10. Εταιρεία της Πληροφορίας και των μέσων
11. Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη
12. Ασφάλεια τροφίμων, πολιτική κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής.
14. Πολιτική μεταφορών
15. Ενέργεια
16. Δημοσιονομικά
19. Κοινωνική πολιτική και εργασία
22. Τοπική πολιτική και συντονισμός δομικών εργαλείων
23. Δικαστικό όργανο και θεμελιακά δικαιώματα
24. Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
29. Τελωνειακή ένωση


Αυτά είναι τα δεδομένα και αυτό σημαίνει ότι η όλη πορεία μόνο εύκολη δεν είναι.

πηγή 

Συμβιβασμός, Εχθρότητα και Αλυτρωτισμός

Έχει πάντα ενδιαφέρον να εξετάζουμε στο πεδίο δράσης της στρατηγικής τα θέματα τις έννοιες του σωβινισμού, της εχθρότητας και του αλυτρωτισμού αφού αποτελούν στοιχεία που δημιουργούν εμπόδια και αντιπαραθέσεις. Αυτή η μελέτη πάντα μας μαθαίνει πολλά και μάλιστα βλέπουμε και μονοπάτια για τη στρατηγική συμπεριφορά. Όταν όμως η ερμηνεία προέρχεται από ένα αναθεωρητικό πλαίσιο τότε όλα μπορούν να εκφυλίζονται και να μην έχουν πια το ίδιο νόημα. Έτσι όταν μελετούμε τις προσεγγίσεις των αυταρχικών συστημάτων, βλέπουμε ότι αυτές οι έννοιες χαρακτηρίζουν τους λαούς που αντιστέκονται στη δικτατορία τους. Διότι αυτά τα συστήματα θεωρούν ότι ο ερχομός τους στην εξουσία αποτελεί το έτος μηδέν κι οτιδήποτε υπήρχε πριν. 

Με άλλα λόγια ότι το παρελθόν δεν έχει καμία αξία κι ότι όλα εξαρτώνται αποκλειστικά από το παρόν που έχουν δημιουργήσει. Έτσι με αυτές τις λέξεις προσπαθούν να καλύψουν τα κενά τους. Όμως η ιστορία της Ανθρωπότητας δείχνει ότι αυτά τα συστήματα καταρρέουν κι ότι στη συνέχεια όλοι οι χαρακτηρισμοί τους, γίνονται χαρακτηριστικά τους διότι είναι εκ φύσης ριζοσπατικά και αναθεωρητικά. Έτσι η Ανθρωπότητα που είναι εδώ ακόμη και μετά βλέπει αυτά τα συστήματα ως παρενθέσεις που δυσκολεύουν τους ανθρώπους όσο υπάρχουν αλλά μετά εξαφανίζονται όπως ήρθαν.

πηγή 

Το τέλος ενός εθνικού κόμματος

Και στον χώρο των κομμάτων δεν έχει μεγάλη σημασία το τι λες και πώς το λες αλλά το τι κάνεις. Έτσι όταν πια φαίνονται τα προβλήματα που έχεις προκαλέσει και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, τα λόγια και οι δικαιολογίες δεν επαρκούν όταν παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως εθνικό κόμμα. Αυτό φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο όταν σ’ εγκαταλείπουν στελέχη σου σε όλα τα επίπεδα. Αλλά βέβαια το χειρότερο έρχεται μετά και αυτό αφορά στους ψηφοφόρους όταν αυτοί λοιπόν που είχαν εμπιστευτεί ένα κόμμα που έλεγε ότι έχει κόκκινες γραμμές, πάνω σε εθνικά θέματα, συνειδητοποιούν τι έχει γίνει λόγω διπλωματίας και κομματισμού, τότε αυτοί όχι μόνο αποχωρούν, αλλά λειτουργούν και ως κράχτες δυσπιστίας. 

Έτσι τελειώνει και μια ψευδαίσθηση διότι είναι στα δύσκολα που φαίνεται η πολιτική αξία ενός κόμματος της Δημοκρατίας. Οι ψηφοφόροι που έχουν τύψεις και ενοχές δεν μπορούν να συγχωρέσουν τέτοια τραγικά λάθη για την πατρίδα μας. Αυτό το κόμμα περνά λοιπόν σε άλλη φάση που οδηγεί από τον εκφυλισμό σε κατάρρευση. Και δεν είναι πια ανάγκη να ασχολούμαστε μαζί του, διότι όσοι έχουν μία αξιοπρέπεια δεν πρόκειται να παραμείνουν στις θέσεις τους. Αυτό το άδοξο τέλος δεν μας προβληματίζει διότι ήταν αναμενόμενο, αφού η ηγεσία του συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να έχει μέλλον και έτσι έκανε ό,τι μπορούσε απλώς για να διατηρήσει έδρες εξουσίας. Σε κλασικές περιπτώσεις αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αλλά τώρα σε ένα εθνικό αγώνα όπου κινδυνεύει η μνήμη και η ιστορία της πατρίδας, είναι ασυγχώρητο. Τώρα θα εμφανισθούν μαχητές χωρίς ενδοιασμούς μετά την απελευθέρωση από τα δεσμά του κόμματος. 

πηγή 

Άλλο Συμφωνία κι άλλο Προσύμφωνο

Όσο και να θέλουν να παρουσιάσουν αυτό το Προσύμφωνο ως μια διεθνή Συμφωνία που έχει μια οριστική αξία, αυτό το κείμενο παραμένει ένα Προσύμφωνο που λειτουργεί ως εργαλείο για την επίλυση του θέματος και όχι για τη λύση του θέματος. Το κείμενο είναι στην ουσία ένας αλγόριθμος, αφού προετοιμάζει μια διαδικασία με διάφορα στάδια που πρέπει να υλοποιηθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο πριν το προοίμιο η συμφωνία περιγράφεται ως «τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών.» Έτσι το Προσύμφωνο γράφει ότι «Το Δεύτερο Μέρος θα υιοθετήσει το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ως το επίσημο όνομα του [...] μέσω της εσωτερικής του διαδικασίας του που είναι και δεσμευτική και αμετάκλητη, και συνεπάγεται την τροποποίηση του Συντάγματος [...].» Επίσης βλέπουμε στο Άρθρο 1 (3) (θ) ότι «η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών.» Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι «τίποτα στο Άρθρο 1 (3) (θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις όταν εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτό το υπό-τμήμα.» 

Στο Άρθρο 1 (4) (ε) βλέπουμε το εξής: «Το Δεύτερο Μέρος θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018.» Αλλά το πιο σημαντικό που αποδεικνύει ότι δεν είμαστε ακόμα σε τελική φάση, είναι το Άρθρο 1 (4) (ζ): «Μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία.» Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα δεν έχει βέβαια κυρώσει αυτή τη Συμφωνία και γι’ αυτό μιλάμε για διαδικασία που δεν έχει τελειώσει ακόμα.

πηγή 

Οι μεταβατικές περίοδοι της Συμφωνίας

Το Άρθρο 1 (10) περιγράφει ότι θα υπάρξουν δύο μεταβατικές περίοδοι, η μία αφορά το τεχνικό κομμάτι και η άλλη το πολιτικό κομμάτι αλλά και οι δύο έχουν διάρκεια μια πενταετία. Το πιο σημαντικό σε επίπεδο στρατηγικής είναι βέβαια το πολιτικό. Και εδώ η αναφορά σε αυτό το σκέλος είναι προβληματική. Πιο συγκεκριμένα βλέπουμε στη Συμφωνία το εξής: «Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με το Άρθρο 1 (3) θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τότε.» Η δυσκολία αυτής της εκδοχής είναι ότι υπάρχουν 35 κεφάλαια στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το κεφάλαιο 27 δεν μπορεί να λειτουργήσει στα Σκόπια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη δυσκολία για τα Κεφάλαια 1,7,8,32. Και ότι θα απαιτηθούν τεράστιες προσπάθειες για τα Κεφάλαια 5,6,10,11,12,14,15,16,19,22,23,24 και 29. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι βέβαια ανεξάρτητες από το θέμα της ονομασίας και αποτελούν αντικειμενικά εμπόδια για την ενταξιακή πορεία.

Κατά συνέπεια βλέπουμε ότι η αλλαγή της ονομασίας μπορεί να κρατήσει ένα τεράστιο χρονικό διάστημα. Για να δούμε ένα παράδειγμα και μάλιστα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ας πάρουμε το Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο υποβάλλει την υποψηφιότητα του το 2008. Παίρνει το status της υποψήφιας χώρας το 2010. Ανοίγει το Πρώτο Κεφάλαιο το 2012. Και έως το 2018 έχει ανοίξει 30 Κεφάλαια κι έχει κλείσει μόνο 3 το 2012, το 2013 και το 2017. Για να ξέρουμε πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

πηγή 

Ο αγώνας για τη Μακεδονία

Ο αγώνας για τη Μακεδονία συνεχίζεται σε στρατηγικό, πολιτικό και λαϊκό επίπεδο. Πρέπει ο καθένας να ενημερωθεί για το περιεχόμενο των 20 άρθρων που εμπεριέχει αυτή η συμφωνία για να ξέρει ποια είναι τα ευάλωτα σημεία και στοιχεία. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε μια άμυνα, η οποία να είναι ανθεκτική στις επιθέσεις της προπαγάνδας. Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε να περάσει μια ιδεολογία που δεν σέβεται τον Ελληνισμό και δεν πιστεύει στην Ιστορία, διότι η Ελλάδα αυτό είναι. Κι αν υπάρχουν μερικοί που είναι έτοιμοι ν’ ανταλλάξουν οικονομικά οφέλη για να ξεπουλήσουν εθνικά, δεν ανήκουμε σε αυτούς γιατί θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος αυτός ο τρόπος σκέψης. Αποτελούμε τη συνέχεια του Ελληνισμού και δεν γονατίζουμε εύκολα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας. Δεν ήρθε λοιπόν η ώρα να το κάνουμε. Αντιθέτως ήρθε η ώρα της αντίστασης. Όχι μόνο με φωνές και κραυγές αλλά με ορθολογισμό και στρατηγική. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη βαθιά μας νοημοσύνη για να ανατρέψουμε αυτό το στρατηγικό λάθος της Συμφωνίας πριν μετατραπεί σε τραγικό λάθος που θα είναι μη αναστρέψιμο. 

Τώρα δεν υπάρχουν επιλογές ούτε συμβιβασμοί. Η δράση μας είναι σημαντική για να καταλάβουν όλοι και εντός και εκτός τι έγινε και τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια ήδη εντός του μήνα. Διότι θα περάσουμε από πολλά στάδια όπου η αντεπίθεση θα είναι το ισχυρότερο εργαλείο μας και εντός των υπερδομών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας αφήσουμε λοιπόν τις επιτυχίες της προπαγάνδας, ας μάθουμε τις αστοχίες της διπλωματίας για να βρούμε τις σωστές κινήσεις και πράξεις της εθνικής στρατηγικής.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για τα Κρίσιμα Στοιχεία της Συμφωνίας, στον Α. Δημητρόπουλο . Sigmatv. 18/06/2018 ΕΔΩ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για τα Κρίσιμα Στοιχεία της Συμφωνίας στο ΑΡΤfm. 18/6/2018. ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού για τα Κρίσιμα Στοιχεία της Συμφωνίας. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 89.9FM, 18/6/2018. ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού ''Για την επόμενη μέρα'' στην εκπομπή ''Μαζί''. DRTV 19/06/2018 ΕΔΩ

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η εμβέλεια της ιδιοφυΐας του Αρχιμήδη". Αίθουσα "Θαλής", Μουσείο Κοτσανά, Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, Πινδάρου 6, Κολωνάκι, Αθήνα. Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - "Λευκή νύχτα στο νηπιαγωγείο", 17ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, 19/06/2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - Κάστρο Καβάλας, 20/06/2018  ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.