7 Μαΐου 2018

Ρήγμα στην άμυνα της Θράκης;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Και ξαφνικά, εμφανίστηκε η είδηση που δεν περίμενε σχεδόν κανείς. Σε παραλία του νομού Ροδόπης (παραλία Μολυβωτής), στην Θράκη, αποβιβάστηκαν πενήντα τρεις (53) λαθρομετανάστες, τους οποίους μετέφερε πλοιάριο με τουρκική σημαία… Και μπορεί η είδηση αυτή να είναι υπόθεση ρουτίνας για νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά για την περίπτωση της Θράκης είναι ένα γεγονός αρκετά σοβαρό και με ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ θα πρέπει να έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και όχι μόνο… 

Το ότι το συγκεκριμένο πλοιάριο μπόρεσε και κινήθηκε άνετα και χωρίς να γίνει αντιληπτό από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, σηματοδοτεί ένα κενό στην ασφάλεια του Θρακικού πελάγους, και ιδιαίτερα στην δυνατότητα που καταγράφεται να μεταφερθεί ένα πλήθος ανθρώπων για να αποβιβαστεί σε μια ελληνική ακτή, στην Θράκη, δηλαδή σε μια ακριτική περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία. 

Πριν από ένα μήνα (περίπου) είχε καταγραφεί η πιό πρόσφατη (από τις συνεχώς αυξανόμενες) προκλητική παρουσία τουρκικών αλιευτικών που όχι μόνο ψάρευαν παράνομα σε ελληνικά νερά, αλλά επιπλέον εμπόδιζαν ελληνικά καΐκια να ψαρέψουν στην περιοχή…!

Τότε, η αργοπορία (ουσιαστικά επρόκειτο για απουσία) του Λιμενικού δεν σχολιάστηκε επαρκώς. Και αυτή η «αδράνεια» (ή εντολή άνωθεν) της ελληνικής πλευράς σηματοδότησε μια χαλαρότητα, ανεπάρκεια ή και αδυναμία των ελληνικών αρχών στο να παρέμβουν και να «διευθετήσουν» την τουρκική παραβατικότητα, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα για το ποιος είναι το «αφεντικό» στο Θρακικό πέλαγος.

Μόλις χθες, όμως, η διείσδυση του τουρκικού σκάφους, η άνεσή του στο να πλησιάσει την ελληνική ακτή του νομού Ροδόπης και να αποβιβάσει τους επιβαίνοντες σε αυτό, ήταν ένα γεγονός που «κρούει τον κώδωνα» σε όσους είναι αρμόδιοι και φέρουν την ευθύνη εξασφάλισης μη μετακίνησης και λαθραίας διείσδυσης ατόμων ή ομάδων. Και είναι απολύτως σίγουρο πως οι τούρκοι στρατιωτικοί μελετούν ήδη το «περιστατικό» και εξάγουν τα σχετικά συμπεράσματα...

Αρχικά, το ότι δεν ανιχνεύθηκε καν το τουρκικό πλοιάριο, θέτει σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια επαρκούς κάλυψης του Θρακικού πελάγους, από οποιονδήποτε επιχειρήσει να την «διεμβολίσει». 

Και το σημείο αυτό αφορά τόσο το Ελληνικό Λιμενικό όσο και τον Ελληνικό Στρατό.
Δεν λειτούργησαν τα ελληνικά ραντάρ και γιατί; 


Δεν υπάρχουν παρατηρητήρια του Λιμενικού και του Στρατού κατά μήκος των Θρακικών ακτών και γιατί;

Κατανοούν οι «αρμόδιοι» (αλλά σχεδόν ποτέ υπεύθυνοι) πως μια «τρύπα ασφαλείας» στην συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να επιφέρει πολύ αρνητικά αποτελέσματα; 

Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα είχαν κανέναν λόγο ύπαρξης εάν το γεγονός της αποβίβασης 53 λαθρομεταναστών είχε συμβεί στην Μάνη, τον Βόλο ή την… Κατερίνα.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικά επειδή η αποβίβαση αυτή συνέβη στην Θράκη, σε μια ακτή που δεν απέχει πολύ από το όρος της Μαρώνειας και τα στρατιωτικά (και επικοινωνιακά) ραντάρ που βρίσκονται εκεί. Ραντάρ με ειδικό ρόλο και ιδιαίτερο βάρος στην αεράμυνα (και όχι μόνο) της Ελλάδας.

Ποια μέτρα προφύλαξης έχουν ληφθεί για την περίπτωση απόβασης μιας μικρής (π.χ. εικοσαμελούς) ομάδας καταδρομέων, που θα είχαν ως στόχο την καταστροφή των συγκεκριμένων ραντάρ; 

Μήπως το «απίθανο» έως χθες, είναι ήδη μια πολύ πιθανή περίπτωση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με απόλυτη επάρκεια, τόσο από το Λιμενικό όσο και από τον Ελληνικό Στρατό;

Μήπως, το «τυχαίο» αυτό περιστατικό, δεν ήταν διόλου τυχαίο, αλλά επρόκειτο για μια επιχείρηση «ανίχνευσης» επάρκειας και ικανότητας της ελληνικής πλευράς;

Μήπως το «τυχαίο» αυτό περιστατικό συνδέεται με την επιλογή τούρκων τουριστών να επισκέπτονται (με αυτοκίνητα αλλά και με μοτοσυκλέτες) το σύνολο των ελληνικών ακτών από την Αλεξανδρούπολη Έβρου έως την Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης;

Μήπως οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους πλέον για την Θράκη και την περίπτωση της Αφρίν στη Συρία, όπου η άμυνα και ο αγώνας των Κούρδων ήταν πολυμέτωπος, αφού υπήρχε σημαντικό τμήμα "φίλιου πληθυσμού" προς την Τουρκία, ένα σημαντικό τμήμα του οποίου ήταν οπλισμένο και εκπαιδευμένο για μάχη;

Ποιες απαντήσεις υπάρχουν, λοιπόν, για την συγκεκριμένη παραβίαση ασφάλειας με την απόβαση των λαθρομεταναστών σε παραλία του νομού Ροδόπης;

Θέλουμε να πιστεύουμε πως υπήρξαν οι λογικοί συνειρμοί με έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριών του παρελθόντος, οι οποίες συνδέονται με διεισδυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό είτε την δημιουργία προβλημάτων σε υποδομές της Θράκης που έχουν χαρακτηριστεί ως «υψηλού ενδιαφέροντος», είτε με περισσότερο εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο μέτωπο και με στόχο την κατάληψη στρατηγικών θέσεων (π.χ. αεροδρόμια ή λιμάνια) αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς εκπαιδευμένους Γκρίζους Λύκους στην παρακώλυση οδικών και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών της περιοχής… 

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιλαμβάνονται πως ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε υποψία κενού ασφαλείας στην διάταξη, στην επάρκεια προσωπικού και στην ικανότητα προάσπισης ασφάλειας της χώρας.

Και εάν οι ίδιοι, ως πολιτικοί, δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με «σενάρια» και «απιθανότητες», τότε οι υφιστάμενοί τους διοικητές Όπλων και Σωμάτων θα πρέπει να τους καταστήσουν σαφές πως πρέπει να καλυφθούν όλες οι πιθανότητες και πως οι ευθύνες όχι μόνο υφίστανται, αλλά με την δεδομένη προκλητική –έως και επιθετική- στάση της Τουρκίας, είναι πολλαπλές και δεν μπορούν να αγνοηθούν από τους εμπλεκόμενους αρμόδιους και συναρμόδιους πολιτικούς ή στρατιωτικούς, οι οποίοι μπορούν να παίζουν με πολλά, αλλά όχι με την ασφάλεια των πολιτών και την ακεραιότητα της χώρας…

ΥΓ: Το γιατί η ΕΥΠ του κ. Ρουμπάτη δεν είχε έγκαιρη πληροφόρηση είναι ένα θέμα που απ´ ότι διαβάζουμε και απ´ ότι ακούγεται στην «πιάτσα» προφανώς οφείλεται τόσο στην καταστροφή των ελληνικών δικτύων πληροφόρησης στα παράλια της Τουρκίας, όσο και στην ξαφνική απόσυρση - μετακίνηση - επάνοδο υπαλλήλων της ΕΥΠ από την Τουρκία στην Ελλάδα προ τριετίας περίπου, με αποτέλεσμα την "τύφλωση" της ΕΥΠ, η οποία, σύμφωνα πάντα με τα όσα κυκλοφορούν στην «πιάτσα» τελευταία, ασχολείται με "γεωπονικές" δραστηριότητες όχι απαραίτητα σύμφωνες με το θεσμικό ρόλο και έργο της συγκεκριμένης υπηρεσίας... 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.