Τελευταίες αναρτήσεις

27 Μαΐου 2018

Ούτε Άνω, ούτε Νέα, ούτε Ίλιντεν

Οι τελευταίες εξελίξεις στον διάλογο Τσίπρα-Ζάεφ καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των Σκοπίων με ελλιπή προετοιμασία. Τα Σκόπια από τον Αύγουστο του 2017 κινούνται με την εμφανή στήριξη της Σόφιας, ενώ από την ελληνική πλευρά λείπει- δυστυχώς- η σοφία. Αν αληθεύει ότι αποδεχόμαστε, έστω και για αρχική συζήτηση, την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», τότε έχουμε εισέλθει στο πιο ολισθηρό σημείο της διαδρομής. Ας σταματήσουν τώρα οι συζητήσεις, διότι το επόμενο βήμα θα είναι πιο οδυνηρό! 

Από την ημέρα της εκλογής του Ζόραν Ζάεφ στην κυβέρνηση των Σκοπίων έχει αρχίσει μία ταχεία και εντυπωσιακή φιλοβουλγαρική στροφή. Στις 2 Αυγούστου 2017 (20 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο) οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι ανακοίνωσαν ότι δεν θέλουν να τους διχάζει η επέτειος της εξέγερσης του Ίλιντεν της 20.7.1903. Οι Βούλγαροι θα συνεχίζουν να τιμούν τους πρωτεργάτες ως Βούλγαρους κομιτατζήδες, οι Σκοπιανοί θα τους τιμούν ως «Μακεδόνες», αλλά θα αρχίσουν να εργάζονται μικτές επιτροπές για να επισημάνουν τα κοινά στοιχεία στην Ιστορία και στην εθνολογία. 

Την επομένη των ενωτικών εορτασμών η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε ότι η Σόφια ενδιαφέρεται ζωηρά για το τελικό όνομα της ΠΓΔΜ και απορρίπτει τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς, δηλ. τα ονόματα Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και τα συναφή. Ο λόγος είναι ότι οι Βούλγαροι τα θεωρούν ως στρεφόμενα κατά της βουλγαρικής επαρχίας του Πιρίν στα ΝΔ της χώρας. Άρα στα Σκόπια έμενε μόνον το «Νέα Μακεδονία». Ώσπου εφευρέθηκε και η IlindenskaMakedonija, η οποία βλάπτει διπλά την Ελλάδα! Δικαιώνει και τοιν ψευδομακεδονικό, αλλά και τον βουλγαρικό εθνικισμό. 

Η δήθεν επανάσταση του Ίλιντεν το 1903 είχε ως στόχο να εξαπατήσει τους κατά πλειοψηφίαν ελληνικούς πληθυσμούς της τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας και να τους εντάξει κάτω από τις διαταγές της βουλγαρικής ΒΜΡΟ (ελληνικά ΕΜΕΟ= Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση). Η εξέγερση φαινομενικά εστρέφετο κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα ο αντίπαλος ήταν η ελληνική ταυτότητα των Μακεδόνων. Αποδοχή του Ίλιντεν σημαίνει αποδοχή ταυτοχρόνως της Μεγάλης Βουλγαρίας και της ιδεολογίας του Τίτο για απελευθέρωση της «Μακεδονίας του Αιγαίου». Και τα δύο ιδεολογήματα στρέφονται κατά της Ελληνικής Μακεδονίας.

Σημειώνω ότι αμέσως η κυβέρνηση της Σόφιας ετάχθη υπέρ της χρήσης του όρου Ίλιντεν. Η ΥΠΕΞ Ζαχαρίεβα, που προαναφέραμε, και ο Υπουργός Αμύνης Καρακατσάνοφ, αρχηγός εθνικιστικού μικρού κόμματος, δήλωσαν ότι η Βουλγαρία ασμένως αποδέχεται το όνομα αυτό. 

Αυτές, όμως, είναι ασκήσεις επί ιστορικού χάρτου. Η Ελλάς έχει παγιδευθεί με τη σύνθετη ονομασία και είναι ανάγκη να απαγκιστρωθεί το συντομότερο. Είτε Νέα, είτε Άνω (Gorna), είτε Ίλιντεν, είναι το πρώτο συνθετικό, πώς θα δεσμευθεί η πλευρά των Σκοπίων; Θεωρώ βέβαιο ότι τα Σκόπια θα υπογράψουν μία σύνθετη ονομασία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την ελληνική έγκριση και μετά από 1-2 χρόνια θα απορρίψουν με απόφαση της Βουλής τους το πρώτο συνθετικό και θα κρατήσουν μόνον τον όρο «Μακεδονία». Όσο και αν φωνάζει η Ελλάδα, τότε δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε. Θυμίζω ότι η Ιορδανία ως προτεκτοράτο βρετανικό από το 1921 ονομαζόταν Υπεριορδανία (Transjordan). Μόνοι τους οι Ιορδανοί το 1946 με απόφαση της Βουλής απέβαλαν το Trans και κράτησαν το ιστορικά και συναισθηματικά φορτισμένο Jordan (το όνομα του Ιορδάνη ποταμού).
 

Προτείνω, λοιπόν, να αλλάξουμε στρατηγική και τακτική στο ζήτημα των Σκοπίων.
 

1. Να δηλώσουμε ότι επιθυμούμε την καλή γειτονία και τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσων, αλλά αποχωρούμε από τη διαπραγμάτευση, διότι η λογική της σύνθετης ονομασίας ενισχύει τους πάσης φύσεως αλυτρωτισμούς. Όλα τα προταθέντα ονόματα προσβάλλουν την Ιστορία και την Εθνική Αξιοπρέπεια του Ελληνισμού.

2. Να ζητήσουμε να διεξαχθεί αντικειμενική απογραφή στο κράτος των Σκοπίων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή άλλου αξιόπιστου Οργανισμού. Να μάθουμε πόσοι ειναι σήμερα οι Αλβανοί (μάλλον περισσότεροι από 25%), οι οποίοι μέσω της Τέουτα Αρίφι, πρώην αναπληρώτριας Πρωθυπουργού, θα διεκδικήσουν το 2019 το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να μάθουμε πόσοι δηλώνουν Βούλγαροι, δεδομένου ότι καθημερινά πολλοί Σκοπιανοί αποκτούν και βουλγαρικό διαβατήριο. Να πληροφορηθούμε επιτέλους πόσοι είναι οι καταπιεσμένοι Βλαχόφωνοι Έλληνες και γενικότερα πόσοι αισθάνονται Έλληνες στο γειτονικό μας κράτος. Και τελικά, αφού μετρηθούν όλοι αυτοι μαζί με σερβική, τουρκική και άλλες μειονότητες, να μάθει όλος ο κόσμος πόσοι απομένουν να δηλώνουν «Μακεδόνες». Είναι πάνω από 50%; Διότι αν δεν είναι, τότε πώς απαιτεί μία μειοψηφία να επιβάλει το όνομά της σε ολόκληρο το κράτος; 

3. Αν οι ΗΠΑ όντως πιέζουν για μια ταχεία επίλυση του προβλήματος να τούς εξηγήσουμε ότι η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, την οποία φοβούνται, δεν θα απομακρυνθεί με ονόματα τύπου Νέα Μακεδονία ή Μακεδονία του Ίλιντεν. Το Μακεδονικό ζήτημα δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνος από τον ρωσικό Πανσλαβισμό. Η Μεγάλη Βουλγαρία σχεδιάσθηκε το 1872 από τον κόμη Ιγκνάτιεφ, Ρώσο Πρέσβυ στην Κωνσταντινούπολη. Η ανοχή προς τον σκοπιανό αλυτρωτισμό επαναφέρει τα παλαιά σχέδια για κάθοδο των Σλάβων στο Αιγαίο, άρα εμμέσως ή αμέσως ενισχύει τη ρωσική πολιτική.

Ώρα για αλλαγή πορείας στο Σκοπιανό. Σε τελευταία ανάλυση γιατί να είμαστε εμείς οι επισπεύδοντες; Τα Σκόπια μάς έχουν ανάγκη πολλαπλώς. 

Άρθρο στην ιστοσελίδα liberal.gr 20.5.2018
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.