Τελευταίες αναρτήσεις

9 Μαΐου 2018

Στις πόσες "επακουμβήσεις" θα απαντήσουμε στους Τούρκους;

Το παιχνίδι με τα τετελεσμένα το παίζει άριστα η Τουρκία, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει καθεστώς εμφανούς ή αφανούς δικτατορίας.

Ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού, θα του εξήγησε ότι συμφώνως προς την θεωρία της στρατηγικής, η υπερβολική κλιμάκωση της έντασης από την μια πλευρά, θα οδηγήσει αναποφεύκτως κάποια στιγμή στην ανάγκη εξισορρόπησης από την άλλη. Άλλωστε, ως κομμουνιστές δέχονται ότι η δράση φέρνει αντίδραση.

Κάποια στιγμή επομένως, όταν ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής, αλλά και η ανάγκη επαναπόκτησης της απολεσθείσης αξιοπρέπειας με τις συνεχείς υποχωρήσεις, θα υπάρξει αντιστροφή της πορείας και η μετωπική σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Το ζήτημα όμως, είναι ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Δηλαδή ποιος θα δημιουργήσει τετελεσμένα τέτοιους είδους, ώστε ο αντίπαλος να μη μπορέσει να αντιδράσει ανταποδίδοντας ανάλογο πλήγμα.

Το παιχνίδι με τα τετελεσμένα το παίζει άριστα η Τουρκία, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει καθεστώς εμφανούς ή αφανούς δικτατορίας. Και το παίζει εκ του ασφαλούς, από την στιγμή που έχει βεβαιωθεί πως η Ελλάδα δεν έχει σχεδιάσει αποτρεπτική απειλή, ούτε οι πολιτικοί της είναι διατεθειμένοι να χάσουν την κερδοφόρα εξουσία για λίγα μέτρα γης ή θάλασσας, μια και δεν υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα, όπως διδάχθηκε ο πρωθυπουργός κατά τις καταλήψεις.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, αυξάνονται συνεχώς τα τετελεσμένα, γνώστης ων ο Ερντογάν ότι απέναντί του υπάρχουν κυβερνητικοί "αντιρρησίες συνείδησης" ή υποστηρικτές τους, ακόμη και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Συν το γεγονός, ότι μεταξύ των κυβερνητικών υπάρχουν κι αυτοί που διαδήλωναν υποστηρίζοντας ότι το "Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του". Επομένως, παίζει εν ου παικτοίς.

Όταν δημιουργηθεί τετελεσμένο, και δεν υπάρξει άμεση και δυναμική εξισορροπιστική απάντηση, το ζήτημα καλείται να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις. Κι εδώ είναι το λάθος, επειδή ο Τούρκος είναι αυτός που δημιούργησε το δεδικασμένο, κι εμείς επιχειρούμε με διάλογο να πάρουμε πίσω αυτό που μας πήρε. Δεν υπάρχει χειρότερη τακτική, ιδίως μάλιστα όταν με τις πράξεις μας βεβαιώνεται πως δεν έχουμε πρόθεση δυναμικής διεκδίκησης των απολεσθέντων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση διεμβολισμού του πλοίου του Λιμενικού. Η επίσημη απάντησή μας ήταν ότι το ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ζητήσουμε… αποζημίωση. Ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά, όταν απαντούμε με τέτοιο ευτελιστικό τρόπο στην προσβολή της αξιοπρέπειάς μας. Τι μπορώ να περιμένω από ένα ΥΠΕΞ και ένα Μαξίμου, όταν στην εχθρική ενέργεια, απαντά… λογιστικά. Με "μπακάλικη" νοοτροπία δεν προχωρούν μπροστά οι λαοί. Αλλά διατηρούνται στην εξουσία οι πολιτικοί εκείνοι, που μόνο αυτό τους ενδιαφέρει.

Το ίδιο έκανε ο Ερντογάν στην περίπτωση των δυο στρατιωτικών. Δημιούργησε τετελεσμένο και παρά τις διαψεύσεις και τις παραπλανητικές δηλώσεις στην Τουρκία, οι υποψίες που διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή ενέπλεκαν πρόθεση ανταλλαγής με τους οχτώ αξιωματικούς. Δεν απαντήσαμε, με τους ψοφοδεείς αρμόδιους υπουργούς μας, να μη έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της καταστάσεως, και λόγω απουσίας πολιτικής παιδείας, και να μας καθησυχάζουν πως πρόκειται για ένα σύνηθες περιστατικό.

Έχω ξαναγράψει, ότι πριν από δεκαετίες που οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν παρόμοια κατάσταση, οι καταδρομείς μας, έφεραν στο ελληνικό έδαφος έναν Τούρκο συνταγματάρχη.

Θα πει κάποιος, ότι ο Ερντογάν, έχει τους στρατιωτικούς αναλώσιμους, και ουδεμία θλίψη θα τον διακατείχε η απώλεια στρατιωτικού. Όμως, η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, και κάθε τι μετρά, ιδίως που ο Ερντογάν δεν έχει καθόλου εξασφαλίσει την απαιτούμενη υπεροχή έναντι των αντιπάλων του.

Έτσι, αφενός δεν είναι σε θέση σήμερα ο τουρκικός στρατός να διεξάγει πόλεμο κατά της Ελλάδος, αφετέρου ακόμη και ένα θερμό επεισόδιο δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν θα εξελιχθεί θετικά γι’ αυτόν. Επειδή ναι μεν, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας δεν δείχνει ικανή να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία, αλλά κάποιο "ατύχημα" μπορεί να συμβεί. Αν, αντί των προειδοποιητικών πυρών στο drone που παραβίασε τον κυριαρχικό χώρο της Ελλάδος, ήταν πραγματικά τα πυρά και κατερρίπτετο, τι θα έκανε ο Ερντογάν;

Τώρα όμως μας δοκίμασε. Διαπίστωσε για μια ακόμη φορά, ότι δεν αντιδρούμε με αξιοπρέπεια. Και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα διακινδυνεύσει, αλλά μετά δεν θα στείλει ένα drone αλλά πολλά. Τι θα κάνουμε τότε; Θα αφήσουμε κι αυτά να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα, ή θα στέλνουμε F-16 για να τα στοχοποιούν, και να χαιρόμαστε γι’ αυτό.

Επ’ αυτού, έγραψε ο Σταύρος Λυγερός: «….Το ίδιο ισχύει και με τη νέα μορφή τουρκικής πρόκλησης, τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από νησιά και όχι μόνο. Η τακτική τα μη επανδρωμένα να αντιμετωπίζονται σαν μαχητικά που πραγματοποιούν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου είναι λάθος από κάθε άποψη και δείχνει γραφειοκρατική νοοτροπία και δυσκολία προσαρμογής. Το να απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για αναχαίτιση τουρκικά μη επανδρωμένα εξουθενώνει τους πιλότους, καταπονεί τα μαχητικά και κοστίζει πολλαπλάσια σε καύσιμα».

Εν κατακλείδι: Όταν μένουν αναπάντητες οι προκλήσεις, δεν αποφεύγεις τα χειρότερα, αλλ’ αντίθετα τα προκαλείς.

Μακεδών 
Voria 
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.